‘Miljoenenclaim voor accountant failliet Koops Furness’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:

Dit meldt het FD.

De claim van de aandeelhouders volgt op een recente uitspraak van de Accountantskamer, de tuchtrechter voor accountants. Die legde Hokse vorige week een berisping op vanwege talrijke tekortkomingen in de jaarrekeningcontrole 2012 en 2013 van Koops Furness.

Te florissant beeld

Hokse schetste volgens de aandeelhouders in de jaarrekeningcontrole over 2012 en 2013 een ’te florissant beeld’ van de financiële positie van Koops Furness. Op basis van deze accountantsverklaringen verstrekten PMK Holding, (houdstermaatschappij van de familie Koops) en TVM in juli 2014 nog een lening van zes miljoen euro aan Koops Furness. Dat gebeurde in een uiterste poging om een faillissement van de dealerholding af te wenden. Dat bleek niet te werken. Een maand later ging de onderneming failliet en waren de aandeelhouders hun geld kwijt.

Lees hier de analyse van het faillissement van Koops Furness.

“Voor dit verlies willen zij gecompenseerd worden”, zegt Willem Jan van Andel, de advocaat van de familie Koops en TVM, in het FD. “Als de EY-accountant zijn werk fatsoenlijk had gedaan, dan hadden zij nooit besloten om nog zes miljoen euro in Koops Furness te steken.”

De familie Koops en verzekeraar TVM sturen in eerste instantie aan op een schikking met EY. Met welk bedrag zij genoegen nemen, is niet bekend. “Maar als er met EY niets valt te regelen, volgt in de loop van het vierde kwartaal een dagvaarding waarin wij een schadevergoeding van zes miljoen euro eisen”, stelt Van Andel.

Woordvoerder Toby Ellson van EY wil niet op de zaak ingaan. “Dit zijn lastige trajecten. We nemen de berichten voor kennisgeving aan en zullen het er intern over hebben”, vertelt hij aan Automotive. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

‘Miljoenenclaim voor accountant failliet Koops Furness’ | Automotive Online

‘Miljoenenclaim voor accountant failliet Koops Furness’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:

Dit meldt het FD.

De claim van de aandeelhouders volgt op een recente uitspraak van de Accountantskamer, de tuchtrechter voor accountants. Die legde Hokse vorige week een berisping op vanwege talrijke tekortkomingen in de jaarrekeningcontrole 2012 en 2013 van Koops Furness.

Te florissant beeld

Hokse schetste volgens de aandeelhouders in de jaarrekeningcontrole over 2012 en 2013 een ’te florissant beeld’ van de financiële positie van Koops Furness. Op basis van deze accountantsverklaringen verstrekten PMK Holding, (houdstermaatschappij van de familie Koops) en TVM in juli 2014 nog een lening van zes miljoen euro aan Koops Furness. Dat gebeurde in een uiterste poging om een faillissement van de dealerholding af te wenden. Dat bleek niet te werken. Een maand later ging de onderneming failliet en waren de aandeelhouders hun geld kwijt.

Lees hier de analyse van het faillissement van Koops Furness.

“Voor dit verlies willen zij gecompenseerd worden”, zegt Willem Jan van Andel, de advocaat van de familie Koops en TVM, in het FD. “Als de EY-accountant zijn werk fatsoenlijk had gedaan, dan hadden zij nooit besloten om nog zes miljoen euro in Koops Furness te steken.”

De familie Koops en verzekeraar TVM sturen in eerste instantie aan op een schikking met EY. Met welk bedrag zij genoegen nemen, is niet bekend. “Maar als er met EY niets valt te regelen, volgt in de loop van het vierde kwartaal een dagvaarding waarin wij een schadevergoeding van zes miljoen euro eisen”, stelt Van Andel.

Woordvoerder Toby Ellson van EY wil niet op de zaak ingaan. “Dit zijn lastige trajecten. We nemen de berichten voor kennisgeving aan en zullen het er intern over hebben”, vertelt hij aan Automotive. 

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.