Voormalige eigenaren Koops Furness klagen accountant EY aan

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:

Dit meldt het FD.

Het was een van de grootste automotive faillissementen van 2014: dealerholding Koops Furness ging over de kop. Het bedrijf had meer dan duizend werknemers en een omzet van 460 miljoen euro in 2013. Aandeelhouders, verzekeraar TVM en de privéholding van Peter Koops (PMK Holding Bunschoten), pompten op het allerlaatste moment nog extra geld in het bedrijf, naar nu blijkt zes miljoen euro. Voor de Accountantskamer claimen de toenmalige aandeelhouders dat zij dat mede deden op basis van een veel te florissant beeld van de onderneming. Lees hier een reconstructie van het jaar voorafgaand aan het faillissement. Hierin wordt onder meer al gesproken over de storting van 6 miljoen euro en het lang uitblijven van een goedgekeurd jaarverslag over 2013. En dat was ontstaan doordat de accountant van EY (Ernst & Young) de jaarrekeningen over 2012 en 2013 niet scherp genoeg zou hebben beoordeeld.

Tuchtmaatregel

Had de accountant van EY zijn werk wel goed gedaan, dan hadden de aandeelhouders van Koops Furness er mogelijk van afgezien om in juli 2014 nog zes miljoen te investeren. Noor Zetteler, de advocaat van de familie Koops en TVM, vroeg de kamer om ‘een passende tuchtmaatregel’, aldus het FD.

‘Geen fout gemaakt’ 

Jan Garvelink, advocaat van de EY-accountant, ontkende dat er een fout is gemaakt. “Wat de klagers niet vertellen, is dat Koops Furness al in het eerste kwartaal van 2014 door zijn bankconvenanten zakte. De conceptcijfers over 2013 lieten al een zwaar negatieve cashflow zien. Die €6 mln was geen investering, maar verliesfinanciering.” Garvelink vervolgt in het FD: “Je kunt niet iemand anders de schuld geven van het feit dat jij zes miljoen in een bedrijf steekt, waarvan je weet dat het verlieslijdend is.”

De Accountantskamer doet op zijn vroegst over vijftien weken uitspraak.

Betrokkenen zijn om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Voormalige eigenaren Koops Furness klagen accountant EY aan | Automotive Online

Voormalige eigenaren Koops Furness klagen accountant EY aan

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:

Dit meldt het FD.

Het was een van de grootste automotive faillissementen van 2014: dealerholding Koops Furness ging over de kop. Het bedrijf had meer dan duizend werknemers en een omzet van 460 miljoen euro in 2013. Aandeelhouders, verzekeraar TVM en de privéholding van Peter Koops (PMK Holding Bunschoten), pompten op het allerlaatste moment nog extra geld in het bedrijf, naar nu blijkt zes miljoen euro. Voor de Accountantskamer claimen de toenmalige aandeelhouders dat zij dat mede deden op basis van een veel te florissant beeld van de onderneming. Lees hier een reconstructie van het jaar voorafgaand aan het faillissement. Hierin wordt onder meer al gesproken over de storting van 6 miljoen euro en het lang uitblijven van een goedgekeurd jaarverslag over 2013. En dat was ontstaan doordat de accountant van EY (Ernst & Young) de jaarrekeningen over 2012 en 2013 niet scherp genoeg zou hebben beoordeeld.

Tuchtmaatregel

Had de accountant van EY zijn werk wel goed gedaan, dan hadden de aandeelhouders van Koops Furness er mogelijk van afgezien om in juli 2014 nog zes miljoen te investeren. Noor Zetteler, de advocaat van de familie Koops en TVM, vroeg de kamer om ‘een passende tuchtmaatregel’, aldus het FD.

‘Geen fout gemaakt’ 

Jan Garvelink, advocaat van de EY-accountant, ontkende dat er een fout is gemaakt. “Wat de klagers niet vertellen, is dat Koops Furness al in het eerste kwartaal van 2014 door zijn bankconvenanten zakte. De conceptcijfers over 2013 lieten al een zwaar negatieve cashflow zien. Die €6 mln was geen investering, maar verliesfinanciering.” Garvelink vervolgt in het FD: “Je kunt niet iemand anders de schuld geven van het feit dat jij zes miljoen in een bedrijf steekt, waarvan je weet dat het verlieslijdend is.”

De Accountantskamer doet op zijn vroegst over vijftien weken uitspraak.

Betrokkenen zijn om een reactie gevraagd.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.