Eric Berkhof: doorstart Koops was onverantwoord

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt hij aan Automotive. Hij heeft gisteravond alle betrokkenen geïnformeerd over het afketsen van de deal.

Drie problemen
Berkhof zegt dat hij tegen drie problemen opliep. Er was onduidelijkheid over de leaseportefeuille, het lukte niet om afspraken te maken met DAF en ook was het nog niet mogelijk de panden tegen een marktconforme prijs te huren.

“Het grootste probleem was DAF. Het was niet mogelijk om een goede marge, prijs en bonus-structuur af te spreken. DAF wil per verkochte truck een individuele deal maken. Hierdoor was het onmogelijk om een goede businesscase te krijgen en dat is zonde want bij andere truckfabrikanten kan dat wel”, aldus Berkhof. Een goede deal met DAF was van groot belang omdat dit de grootste activiteit was van Koops Furness.

Ook lukte het niet om een goede deal te sluiten met de banken en verhuurders (voornamelijk de familie Koops) over de panden, hoewel Berkhof denkt dat dit misschien nog wel mogelijk was geweest. “Onder druk wordt alles vloeibaar. Maar vooralsnog lukte het niet om de huurprijzen voor beide partijen acceptabel te krijgen.” 

Importeurs
Over de importeurs is Berkhof positief. “Ze hebben zich allemaal zeer constructief opgesteld. Zelfs Volvo, dat al vanaf het begin af aan duidelijk maakte dat ze geen nieuwe contractpartner wilde, was bereid om mee te denken. Ook met de rest hadden we er wel uit kunnen komen, is onze inschatting. Sowieso geldt dat de merken niet het grootste probleem waren. Weliswaar was de kostenhuishouding niet op orde, maar de echt grote verliezen kwamen niet uit de merkportefeuille.”

Ook over de banken en curatoren is hij te spreken. “De samenwerking met hen was goed. De banken hebben een goede bijdrage geleverd en de curatoren hebben de tent opengehouden.” Of ze het bedrijf nu nog openhouden weet hij niet. “Mijn inschatting is dat dat lastig wordt.”

Berkhof heeft de afgelopen weken veel uren gestoken in de overname. “Het is jammer dat het zo loopt. Maar wij hebben nog andere dossiers liggen. En het is zoals mijn vader al zei: `beter een slechte loop, dan een slechte koop`. Dat schoot gisteren zeker door mijn hoofd.” 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Eric Berkhof: doorstart Koops was onverantwoord | Automotive Online

Eric Berkhof: doorstart Koops was onverantwoord

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt hij aan Automotive. Hij heeft gisteravond alle betrokkenen geïnformeerd over het afketsen van de deal.

Drie problemen
Berkhof zegt dat hij tegen drie problemen opliep. Er was onduidelijkheid over de leaseportefeuille, het lukte niet om afspraken te maken met DAF en ook was het nog niet mogelijk de panden tegen een marktconforme prijs te huren.

“Het grootste probleem was DAF. Het was niet mogelijk om een goede marge, prijs en bonus-structuur af te spreken. DAF wil per verkochte truck een individuele deal maken. Hierdoor was het onmogelijk om een goede businesscase te krijgen en dat is zonde want bij andere truckfabrikanten kan dat wel”, aldus Berkhof. Een goede deal met DAF was van groot belang omdat dit de grootste activiteit was van Koops Furness.

Ook lukte het niet om een goede deal te sluiten met de banken en verhuurders (voornamelijk de familie Koops) over de panden, hoewel Berkhof denkt dat dit misschien nog wel mogelijk was geweest. “Onder druk wordt alles vloeibaar. Maar vooralsnog lukte het niet om de huurprijzen voor beide partijen acceptabel te krijgen.” 

Importeurs
Over de importeurs is Berkhof positief. “Ze hebben zich allemaal zeer constructief opgesteld. Zelfs Volvo, dat al vanaf het begin af aan duidelijk maakte dat ze geen nieuwe contractpartner wilde, was bereid om mee te denken. Ook met de rest hadden we er wel uit kunnen komen, is onze inschatting. Sowieso geldt dat de merken niet het grootste probleem waren. Weliswaar was de kostenhuishouding niet op orde, maar de echt grote verliezen kwamen niet uit de merkportefeuille.”

Ook over de banken en curatoren is hij te spreken. “De samenwerking met hen was goed. De banken hebben een goede bijdrage geleverd en de curatoren hebben de tent opengehouden.” Of ze het bedrijf nu nog openhouden weet hij niet. “Mijn inschatting is dat dat lastig wordt.”

Berkhof heeft de afgelopen weken veel uren gestoken in de overname. “Het is jammer dat het zo loopt. Maar wij hebben nog andere dossiers liggen. En het is zoals mijn vader al zei: `beter een slechte loop, dan een slechte koop`. Dat schoot gisteren zeker door mijn hoofd.” 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.