Alfa Romeo brengt aantal dealers terug

Redactie Redactie
• Laatste update:

Na het faillissement van Kroymans ging het importschap van Alfa eind april terug naar FGAN. Flipsen: “Wij hebben open kaart gespeeld en de dealers verteld dat we ons netwerk zo inrichten dat er voldoende afzet per rayon mogelijk is en dealers een goede rentabiliteit kunnen realiseren. Zo willen we de continuïteit van het netwerk veiligstellen."

Meer verkoop per dealer
Na het faillissement van Kroymans vervielen alle dealercontracten. FGAN bood de dealers daarop een tijdelijke handelsovereenkomst aan. Een procedure die ook bij andere Kroymans importmerken, zoals Kia, werd gehanteerd. Gedurende deze tijdelijke periode van acht weken deed FGAN onderzoek naar het netwerk. Hierin kwam naar voren dat om een gezonde bedrijfsvoering te realiseren de verkopen per partner omhoog moeten. In 2008 werden er per dealer 70 Alfa’s verkocht. Op basis van de nieuwe plannen moet dat aantal stijgen naar 133.
Flipsen snapt dat het voor dealers die in moeilijke jaren geïnvesteerd hebben, pijnlijk is om nu te horen dat ze geen contract krijgen. “Het zal sommigen rauw op het dak vallen. Maar wij hebben alle dealers bezocht en geïnventariseerd wat hun mogelijkheden zijn. Uiteindelijk gaan wij verder met een groep gezonde dealers, die ook allemaal de ruimte krijgen om geld te verdienen.”

Erkend reparateurs
Voor de erkend reparateurs, onder Kroymans waren dat er 18, geldt ook dat FGAN onderzocht heeft hoe de ideale rayonindeling eruit ziet. “Daaruit kwam naar voren dat er elf gebieden zijn waar een erkend reparateur een rendabele business kan voeren”, aldus Flipsen. “We hebben inmiddels twaalf aanvragen binnen voor deze rayons dus we denken hier snel tot een volledige invulling te komen.”

Dealervereniging: `begrijpelijk`
Bij Alfa-dealervereniging Ardon is positief gereageerd op de plannen van de nieuwe importeur. Voorzitter Jack Pruijssers snapt waarom een aantal dealers geen contract meer krijgen. "Dat er verder gegaan wordt met minder dealers is begrijpelijk, als je kijkt naar de prestaties van een aantal dealers en naar het gegeven dat er te weinig verkocht wordt per vestiging.” Pruijssers zegt weinig te kunnen doen voor de bedrijven die geen contract meer aangeboden krijgen. “Die zijn geen lid van Ardon meer, dus wij kunnen hun belangen niet behartigen.”

Lees meer over de FGAN-plannen met Alfa in Automotive 15 die op 6 augustus verschijnt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Alfa Romeo brengt aantal dealers terug | Automotive Online

Alfa Romeo brengt aantal dealers terug

Redactie Redactie
• Laatste update:

Na het faillissement van Kroymans ging het importschap van Alfa eind april terug naar FGAN. Flipsen: “Wij hebben open kaart gespeeld en de dealers verteld dat we ons netwerk zo inrichten dat er voldoende afzet per rayon mogelijk is en dealers een goede rentabiliteit kunnen realiseren. Zo willen we de continuïteit van het netwerk veiligstellen."

Meer verkoop per dealer
Na het faillissement van Kroymans vervielen alle dealercontracten. FGAN bood de dealers daarop een tijdelijke handelsovereenkomst aan. Een procedure die ook bij andere Kroymans importmerken, zoals Kia, werd gehanteerd. Gedurende deze tijdelijke periode van acht weken deed FGAN onderzoek naar het netwerk. Hierin kwam naar voren dat om een gezonde bedrijfsvoering te realiseren de verkopen per partner omhoog moeten. In 2008 werden er per dealer 70 Alfa’s verkocht. Op basis van de nieuwe plannen moet dat aantal stijgen naar 133.
Flipsen snapt dat het voor dealers die in moeilijke jaren geïnvesteerd hebben, pijnlijk is om nu te horen dat ze geen contract krijgen. “Het zal sommigen rauw op het dak vallen. Maar wij hebben alle dealers bezocht en geïnventariseerd wat hun mogelijkheden zijn. Uiteindelijk gaan wij verder met een groep gezonde dealers, die ook allemaal de ruimte krijgen om geld te verdienen.”

Erkend reparateurs
Voor de erkend reparateurs, onder Kroymans waren dat er 18, geldt ook dat FGAN onderzocht heeft hoe de ideale rayonindeling eruit ziet. “Daaruit kwam naar voren dat er elf gebieden zijn waar een erkend reparateur een rendabele business kan voeren”, aldus Flipsen. “We hebben inmiddels twaalf aanvragen binnen voor deze rayons dus we denken hier snel tot een volledige invulling te komen.”

Dealervereniging: `begrijpelijk`
Bij Alfa-dealervereniging Ardon is positief gereageerd op de plannen van de nieuwe importeur. Voorzitter Jack Pruijssers snapt waarom een aantal dealers geen contract meer krijgen. "Dat er verder gegaan wordt met minder dealers is begrijpelijk, als je kijkt naar de prestaties van een aantal dealers en naar het gegeven dat er te weinig verkocht wordt per vestiging.” Pruijssers zegt weinig te kunnen doen voor de bedrijven die geen contract meer aangeboden krijgen. “Die zijn geen lid van Ardon meer, dus wij kunnen hun belangen niet behartigen.”

Lees meer over de FGAN-plannen met Alfa in Automotive 15 die op 6 augustus verschijnt.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.