Filosoof Benammar: we beslissen op basis van verkeerde aannames

Redactie Redactie
• Laatste update:
Filosoof Karim Benammar is spreker op Automotive Inspiration Day. (Foto: Patrick van der Sande-B&W)

Natuurlijk hebben zogenoemde ‘ketenkapers’ het voordeel dat ze geen erfenis in de autobranche hebben en dus met een schone lei kunnen beginnen. Maar belangrijker dan dat: ze denken niet volgens de bestaande conventies, maar bekijken de mobiliteit vanuit een ander perspectief. En dat anders denken, het bestaande ter discussie stellen: dat kun je leren, betoogt filosoof Karim Benammar.

Hij is veelgevraagd spreker en auteur van boeken op het gebied van ‘transformerend denken’. Tijdens de komende Automotive Inspiration Day, op 11 april, vertelt hij hoe je vaste patronen kunt doorbreken, aan de hand van een praktisch stappenplan “Met de techniek van het omdraaien kom je tot vernieuwing”, aldus Benammar. “Ons uitgangspunt van gelijkwaardigheid gaat in marketing bijvoorbeeld niet op. De verpakking maakt de prijs, kijk naar een winkel als Rituals, waar veel meer wordt betaald voor verzorgingsproducten dan in een Kruidvat. Dat is dan nog een eenvoudig voorbeeld. Het intrigeert me bijvoorbeeld hoe atleet Dick Fosbury besloot om anders over een lat te springen dan anderen deden. Dat is een mooi voorbeeld van radicaal anders denken. Dat lukt alleen door te oefenen.”

Ook op AID: Fleur Ravensbergen (35). Zij ontwapende twee terroristische organisaties en nu is ze veel te vinden in Afrika en het Midden-Oosten. ‘Ik bevind me regelmatig in de frontlinie.’

En om mee te kunnen gaan in een snel veranderende maatschappij, is er behoefte aan een snelle verandering. Niet alleen op het gebied van het benaderen van consumenten. “De oudere generatie is ook bij personeelsbeleid gewend aan een gelijke behandeling. Iedereen evenveel vakantiedagen, een gelijk aantal werkuren, bij een gelijke functie hetzelfde salaris. Maar de jongere generatie wil een pakket op maat. De één wil meer verdienen, een ander ruilt dat salaris graag in voor extra vakantiedagen.” Volgens Benammar moeten autobedrijven daarom proberen anders te kijken naar hun huidige verdienmodellen om tot nieuwe oplossingen te komen.

sponsorbalk v10

Automotive Inspiration Day

automotive zijn we allemaalOp 11 april vindt in start-upcenter B. Amsterdam de tweede editie plaats van Automotive Inspiration Day. Voor het volledige programma en om u in te schrijven, kunt u hier naar de eventpagina.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Filosoof Benammar: we beslissen op basis van verkeerde aannames | Automotive Online

Filosoof Benammar: we beslissen op basis van verkeerde aannames

Redactie Redactie
• Laatste update:
Filosoof Karim Benammar is spreker op Automotive Inspiration Day. (Foto: Patrick van der Sande-B&W)

Natuurlijk hebben zogenoemde ‘ketenkapers’ het voordeel dat ze geen erfenis in de autobranche hebben en dus met een schone lei kunnen beginnen. Maar belangrijker dan dat: ze denken niet volgens de bestaande conventies, maar bekijken de mobiliteit vanuit een ander perspectief. En dat anders denken, het bestaande ter discussie stellen: dat kun je leren, betoogt filosoof Karim Benammar.

Hij is veelgevraagd spreker en auteur van boeken op het gebied van ‘transformerend denken’. Tijdens de komende Automotive Inspiration Day, op 11 april, vertelt hij hoe je vaste patronen kunt doorbreken, aan de hand van een praktisch stappenplan “Met de techniek van het omdraaien kom je tot vernieuwing”, aldus Benammar. “Ons uitgangspunt van gelijkwaardigheid gaat in marketing bijvoorbeeld niet op. De verpakking maakt de prijs, kijk naar een winkel als Rituals, waar veel meer wordt betaald voor verzorgingsproducten dan in een Kruidvat. Dat is dan nog een eenvoudig voorbeeld. Het intrigeert me bijvoorbeeld hoe atleet Dick Fosbury besloot om anders over een lat te springen dan anderen deden. Dat is een mooi voorbeeld van radicaal anders denken. Dat lukt alleen door te oefenen.”

Ook op AID: Fleur Ravensbergen (35). Zij ontwapende twee terroristische organisaties en nu is ze veel te vinden in Afrika en het Midden-Oosten. ‘Ik bevind me regelmatig in de frontlinie.’

En om mee te kunnen gaan in een snel veranderende maatschappij, is er behoefte aan een snelle verandering. Niet alleen op het gebied van het benaderen van consumenten. “De oudere generatie is ook bij personeelsbeleid gewend aan een gelijke behandeling. Iedereen evenveel vakantiedagen, een gelijk aantal werkuren, bij een gelijke functie hetzelfde salaris. Maar de jongere generatie wil een pakket op maat. De één wil meer verdienen, een ander ruilt dat salaris graag in voor extra vakantiedagen.” Volgens Benammar moeten autobedrijven daarom proberen anders te kijken naar hun huidige verdienmodellen om tot nieuwe oplossingen te komen.

sponsorbalk v10

Automotive Inspiration Day

automotive zijn we allemaalOp 11 april vindt in start-upcenter B. Amsterdam de tweede editie plaats van Automotive Inspiration Day. Voor het volledige programma en om u in te schrijven, kunt u hier naar de eventpagina.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.