Nederlandse automotive sector innoveert volop

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het draait steeds meer om systeemdenken en het integreren van mechatronica, elektronica en informatica. Daarmee is de automotive een zeer vooruitstrevende sector. Ondanks dat onze auto-industrie relatief klein is, lopen we als land voorop als het gaat om innovaties in of gerelateerd aan de auto. Talloze Nederlandse bedrijven ontwikkelen producten en diensten om mobiliteit slimmer, schoner en efficiënter te maken. Hightech elektronica en software bepalen voor 65% de functionaliteit van een auto en Nederlandse bedrijven blinken daarin uit. Er is veel vraag naar de technologische oplossingen die wij verzinnen. Wat is eigenlijk de huidige stand van zaken? Dat presenteren we tijdens het congres “Automorrow” van de Stichting Automotive Innovation Award.

Waar staan de grote bedrijven nu?
We zijn al veel verder dan het grote publiek denkt. Zo doet Mercedes-Benz al uitgebreide tests met de zelfrijdende auto. Verder maken we slim gebruik van elektronica en software in een voertuig. En dat neemt in de toekomst alleen maar toe, want auto`s genereren steeds meer data en communiceren vaker met elkaar en met het internet. Bovendien onderzoeken bedrijven mogelijkheden om bestaande producten verder te ontwikkelen, zoals TomTom.

Welke innovaties zijn er nog meer?
DSM brengt met Stanyl Diablo een bijzonder lichtgewicht, hittebestendig materiaal op de markt. En wat te denken van allerlei handige apps? Neem MobyPark, dat parkeerplekken van particulieren, hotels en bedrijven verhuurt in grote steden. Een win-winsituatie voor alle partijen. Of de Green Planet kentekencheck, die direct laat zien of je auto geschikt is voor het rijden op groene brandstoffen. Ook ontwikkelen Nederlandse bedrijven allerlei vernieuwende voertuigen, zoals de PAL-V die rijden combineert met vliegen. En de E-One; een elektrisch voertuig dat gebruik mag maken van het fietspad. Bovendien hebben studenten van de TU/ecomotive een modulaire auto met uitwisselbare onderdelen bedacht.

Trots zijn op innovaties
Allemaal ideeën van eigen bodem die zijn ingediend voor de Automotive Innovation Award, een prestigieuze prijs die bestemd is voor de meest baanbrekende autogerelateerde innovatie. Dat zo’n wedstrijd in Nederland uitgeschreven is, is eigenlijk niet zo vreemd. Innovatie is de kurk waar de Nederlandse automotive op drijft. Innovatie zit misschien wel in ons bloed. Onze voorouders ontdekten met hun schepen de mogelijkheden van de wereld. Wij vinden op onze beurt mogelijkheden om de wereld te ontdekken. Geen wonder dus dat een evenement als de Automotive Innovation Award in Nederland plaatsvindt.

Wilt u de toekomst van de automotive sector ontdekken? Bezoek dan op 20 januari het congres van de Automotive Innovation Award in het Evoluon in Eindhoven. Topsprekers als Maurice Geraets (NXP), Dariu Gavrila (Daimler R&D), Harold Goddijn (TomTom) en Frits van Bruggen (ANWB) praten u bij over de laatste ontwikkelingen. Natuurlijk presenteren we ook de beste en meest innovatieve inzendingen van de Automotive Innovation Award. Bovendien kunt u meedoen aan de grootste brainstorm ooit gehouden in de branche.

Kijk voor meer informatie op www.automotiveinnovationaward.nl

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Nederlandse automotive sector innoveert volop | Automotive Online

Nederlandse automotive sector innoveert volop

Redactie Redactie
• Laatste update:

Het draait steeds meer om systeemdenken en het integreren van mechatronica, elektronica en informatica. Daarmee is de automotive een zeer vooruitstrevende sector. Ondanks dat onze auto-industrie relatief klein is, lopen we als land voorop als het gaat om innovaties in of gerelateerd aan de auto. Talloze Nederlandse bedrijven ontwikkelen producten en diensten om mobiliteit slimmer, schoner en efficiënter te maken. Hightech elektronica en software bepalen voor 65% de functionaliteit van een auto en Nederlandse bedrijven blinken daarin uit. Er is veel vraag naar de technologische oplossingen die wij verzinnen. Wat is eigenlijk de huidige stand van zaken? Dat presenteren we tijdens het congres “Automorrow” van de Stichting Automotive Innovation Award.

Waar staan de grote bedrijven nu?
We zijn al veel verder dan het grote publiek denkt. Zo doet Mercedes-Benz al uitgebreide tests met de zelfrijdende auto. Verder maken we slim gebruik van elektronica en software in een voertuig. En dat neemt in de toekomst alleen maar toe, want auto`s genereren steeds meer data en communiceren vaker met elkaar en met het internet. Bovendien onderzoeken bedrijven mogelijkheden om bestaande producten verder te ontwikkelen, zoals TomTom.

Welke innovaties zijn er nog meer?
DSM brengt met Stanyl Diablo een bijzonder lichtgewicht, hittebestendig materiaal op de markt. En wat te denken van allerlei handige apps? Neem MobyPark, dat parkeerplekken van particulieren, hotels en bedrijven verhuurt in grote steden. Een win-winsituatie voor alle partijen. Of de Green Planet kentekencheck, die direct laat zien of je auto geschikt is voor het rijden op groene brandstoffen. Ook ontwikkelen Nederlandse bedrijven allerlei vernieuwende voertuigen, zoals de PAL-V die rijden combineert met vliegen. En de E-One; een elektrisch voertuig dat gebruik mag maken van het fietspad. Bovendien hebben studenten van de TU/ecomotive een modulaire auto met uitwisselbare onderdelen bedacht.

Trots zijn op innovaties
Allemaal ideeën van eigen bodem die zijn ingediend voor de Automotive Innovation Award, een prestigieuze prijs die bestemd is voor de meest baanbrekende autogerelateerde innovatie. Dat zo’n wedstrijd in Nederland uitgeschreven is, is eigenlijk niet zo vreemd. Innovatie is de kurk waar de Nederlandse automotive op drijft. Innovatie zit misschien wel in ons bloed. Onze voorouders ontdekten met hun schepen de mogelijkheden van de wereld. Wij vinden op onze beurt mogelijkheden om de wereld te ontdekken. Geen wonder dus dat een evenement als de Automotive Innovation Award in Nederland plaatsvindt.

Wilt u de toekomst van de automotive sector ontdekken? Bezoek dan op 20 januari het congres van de Automotive Innovation Award in het Evoluon in Eindhoven. Topsprekers als Maurice Geraets (NXP), Dariu Gavrila (Daimler R&D), Harold Goddijn (TomTom) en Frits van Bruggen (ANWB) praten u bij over de laatste ontwikkelingen. Natuurlijk presenteren we ook de beste en meest innovatieve inzendingen van de Automotive Innovation Award. Bovendien kunt u meedoen aan de grootste brainstorm ooit gehouden in de branche.

Kijk voor meer informatie op www.automotiveinnovationaward.nl

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.