Carel Bal, general manager ALD Benelux

Interview | Carel Bal (ALD) verschuift van controleren naar inspireren

Viola Robbemondt Viola Robbemondt
• Laatste update:

U staat momenteel aan het hoofd van de Nederlandse tak van één van de grootste leasemaat­schappijen van Europa. Had u al van jongs af aan de ambitie om tot leidinggevende op te klimmen?

“Nee, ik kwam er pas later achter wat ik eigenlijk wilde. Voorheen was ik altijd maar bezig met wat anderen belangrijk vonden. Dat komt mede voort uit mijn jeugd: mijn beide ouders zijn doof en ik vormde hun brug naar de horende wereld. Dat was een grote verantwoordelijkheid, op jonge leeftijd. De studie bedrijfseconomie koos ik ook al niet omdat me dat het leukste leek, maar omdat de kans op een baan daarbij het grootst was. Na mijn studie kwam ik terecht op de financiële afdeling bij PTT Telecom. Daar had ik het best naar mijn zin, al paste de bedrijfs­politiek die er werd bedreven niet bij mij.”

U heeft jarenlang diverse finan­ciële functies bekleed, terwijl u ook zegt creatief te zijn – dat lijkt niet direct bij elkaar te passen.

“Dat klopt, en daar kwam ik achter toen ik bij Hertz werkte. Ik kwam in 2001 bij Hertz Lease als financieel directeur. De vloot was net de 10 duizend voertuigen gepasseerd en ik was nog niet binnen of het ging bergafwaarts. We stonden aan het begin van een omslag van een naar binnen gerichte organisatie naar een mens- en klantgerichte. Dat inspireerde me. In die periode ben ik ook eens ter bezinning op retraite te gaan. Tijdens die inspiratieweek kreeg ik allerlei nieuwe inzichten. De vraag rees wat ik eigenlijk met dat creatieve deel in mij had gedaan. Niets dus! Ik werd me ervan bewust dat ik het liefst graag dat vonkje wil geven waarmee mensen hun eigen drijfveren en talenten kunnen ontdekken of aanwakkeren. Dat doe ik nu hier bij ALD Automotive. Tijdens introductiedagen maak ik nieuwe medewerkers duidelijk dat ze bij ALD in een omgeving werken waarin je kans krijgt om je te ontplooien.”

Een oude man riep tegen me dat ik niet zo bazig moest zijn.

Wat is voor u de grootste uitdaging binnen ALD?

“De omwenteling van intern georiënteerd naar klantgeoriënteerd. Die komt namelijk overeen met mijn persoonlijke missie: van controleren naar inspireren. En dat had best wat voeten in de aarde. Ik werd gezien als iemand alleen maar naar cijfers en resultaten keek. Van dat stempel wilde ik af. Een coach raadde mij aan om de verandering die ik wilde, te delen met mijn naaste medewerkers. En hun hulp daarbij te vragen. Dat heb ik gedaan en de reacties waren positief. De verandering is nu in het hele bedrijf te zien: van binnen naar buiten. Gericht op klant en toekomst.” 

p11 carelbalBal in ‘t Kort

Naam: Carel Bal  
Geboortedatum: 15 november 1954 te Amsterdam
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: 1973-1980 Master Business-Managerial Economics aan de Universiteit van Amsterdam, 1987-1989 Executive Master of Finance & Control aan de Vrije Universiteit van Amsterdam / Carrière: 1985-1991 controller KPN Nederland, 1991-1995 finance director INK International, 1995-1997 finance director SQL Systems, 1997-2000 finance director Lease Management Services, 2000-2001 finance director Exterre, 2001-2004 finance director Netherlands ALD Nederland (Hertz Lease), 2004-heden general manager ALD Nederland, sinds 2009 ook regional director Benelux ALD Automotive
Relatie: getrouwd met Annette
Kinderen: Bjorn (29 jaar) en Yannick (25)
Hobby’s: lezen, muziek, filosoferen met vrienden, reizen.

Jullie hebben hier een Experience Center ingericht. Wat is het doel daarvan?

“Hier voeren we gesprekken met klanten en prospects over de ontwikkelingen op het gebied van leasing en mobiliteit. Het doel is om inzichtelijk te maken waar voor hen de discrepantie zit tussen de mobiliteitsdoelen en de huidige situatie. We doen dat door middel van interactieve games en video’s met acteurs waardoor altijd heel levendige discussies ontstaan. In feite faciliteren we een breed gesprek, dat lang niet alleen over auto’s gaat maar over hoe mobiliteit bijdraagt aan het realiseren van een bedrijfsstrategie. De vraag waaraan de klant behoefte heeft wordt hier door henzelf beantwoord.”

Wat vond jullie Franse moeder­bedrijf van het idee om een dergelijk center neer te zetten? 

“Onze moeder Société Générale Groep kent een heel open en vrije cultuur. Toen ik hier kwam werken zaten we in het oudste kantoorpand van Hoofddorp, zonder airco. Het zag er niet uit. Sociéte Général gaf ons direct de vrijheid om een ander pand te zoeken. Natuurlijk moeten we aan bepaalde zaken en regelgeving voldoen en we moeten uiteraard winstgevend zijn. Maar men luistert ook goed naar onze ideeën en succesvolle concepten worden overgenomen. Zo wordt ons Mobility Experience Center nu ook in andere landen geïmplementeerd. En we worden gezien als het Center of Excellence voor de hele groep voor mobiliteitsproducten zoals ALD Choice en ALD Free, waarbij de klant alle vrijheid heeft om mobiliteitsvormen te kiezen tegen lage kosten. Ons Experience Center is sinds oktober 2014 open en we hebben al tweeduizend externe bezoekers gehad; van relaties en potentiële klanten tot en met medewerkers vanuit allerlei ALD-landen. Onlangs hebben we hier zelfs de internationale Talent Development dagen mogen organiseren.”

Wanneer dacht u voor het eerst: ik zou wel leidinggevende willen worden?

“Op mijn 25ste lag ik een tijdje in het ziekenhuis. Een oude man bij mij in de zaal werd op een gegeven moment heel boos op me en riep dat ik niet zo bazig moest zijn. Ik begreep er niets van, want het enige wat ik had gedaan was vragen stellen. Ik had nooit beseft dat je door vragen te stellen ook bazig kunt overkomen. Door deze gebeurtenis is me altijd bijgebleven dat leiderschap gaat over luisteren en open vragen stellen. Het is een kwestie van vertrouwen. Een manager verzamelt eerst allerlei ‘zekerheden’ en gaat dan pas op pad. Meestal is het dan al te laat. Een leider weet niet zozeer hoe het pad eruit gaat zien, maar begint gewoon te lopen.” 

Tijdens een week retraite kreeg ik allerlei nieuwe inzichten.

Uw beide zoons zijn doof, net als uw ouders. Wat leert u van uw kinderen?

“Dat het belangrijk is om ze al op jonge leeftijd te leren communiceren. Mijn oudste kende met 2,5 jaar al alle letters van het alfabet. We deden gebarentaal, het vingeralfabet, leren lezen en schrijven en liplezen. Ik ben daardoor ook veel meer gaan focussen op allerlei vormen van communicatie. Vroeger was doof zijn een sociale handicap en dat is nu veel minder, omdat er zoveel com­municatie­vormen zijn: whatsapppen, e-mailen, skypen, facetimen. Mijn oudste zoon is softwareontwikkelaar en woont in Limburg. De jongste is bezig met zijn studie Economie & Recht in Groningen.”

Wat valt op aan de jongere generatie?

“Het mooie aan de millennials is dat ze als vanzelf gaan voor inspiratie en voor wat echt bij hen persoonlijk past. Een baan moet echt leuk zijn willen ze ‘m aanpakken. Alleen is de bereidheid om daarvoor iets op te offeren wat minder. Ze gaan er soms iets te gemakkelijk vanuit dat alles beschikbaar is. Ik probeer jonge mensen er wel op te wijzen dat er veel keuzes zijn, maar dat aan iedere keuze consequenties verbonden zijn. Vrijheid geeft ook verantwoordelijkheid. Als we die houding vertalen naar leasing, zien we dat ze ook anders aankijken tegen mobiliteit. Het gaat om gebruik en beschikbaarheid en niet om bezit.” 

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik maak niet echt onderscheid tussen werk en vrij zijn. Als je iets echt leuk vindt, heb je altijd je voelsprieten uitstaan. Ik reis wel graag. Vorig jaar waren we op huwelijksreis naar Peru. Mijn vrouw en ik zijn al 25 jaar samen en vorig jaar vonden we het leuk om de stap toch te nemen. Verder ben ik gek op avondjes uit eten en filosoferen met vrienden. En ik ben dol op rockmuziek. Bruce Springsteen is mijn favoriet en mijn zoons waren laatst mee naar een concert van The Boss. Ondanks hun handicap houden ze wel van zijn ritmische muziek.”

Over ALD Automotive Nederland

ALD Automotive heeft ongeveer 160 mede­werkers, verdeeld over drie vesti­gingen in Hoofddorp, Hengelo en Meerkerk, en een vloot van circa 35 duizend voe­r­tuigen. Het is onderdeel van Société Géné­rale Group, een van de grootste Euro­pese financiële dienstverleners. Wereldwijd zit ALD Auto­motive in meer dan 41 landen, werken er ongeveer vijfduizend mensen en bezit het een vloot van 1,3 miljoen voer­tuigen. ALD Automotive staat in de top 3 van grootste leasemaat­schappijen en is in Europa de grootste in omvang. Op de lijst van Best Workplaces van Nederland staat ALD Automotive 12e. Carel Bal is sinds 2004 general manager van ALD Nederland. 

Interview | Carel Bal (ALD) verschuift van controleren naar inspireren | Automotive Online
Carel Bal, general manager ALD Benelux

Interview | Carel Bal (ALD) verschuift van controleren naar inspireren

Viola Robbemondt Viola Robbemondt
• Laatste update:

U staat momenteel aan het hoofd van de Nederlandse tak van één van de grootste leasemaat­schappijen van Europa. Had u al van jongs af aan de ambitie om tot leidinggevende op te klimmen?

“Nee, ik kwam er pas later achter wat ik eigenlijk wilde. Voorheen was ik altijd maar bezig met wat anderen belangrijk vonden. Dat komt mede voort uit mijn jeugd: mijn beide ouders zijn doof en ik vormde hun brug naar de horende wereld. Dat was een grote verantwoordelijkheid, op jonge leeftijd. De studie bedrijfseconomie koos ik ook al niet omdat me dat het leukste leek, maar omdat de kans op een baan daarbij het grootst was. Na mijn studie kwam ik terecht op de financiële afdeling bij PTT Telecom. Daar had ik het best naar mijn zin, al paste de bedrijfs­politiek die er werd bedreven niet bij mij.”

U heeft jarenlang diverse finan­ciële functies bekleed, terwijl u ook zegt creatief te zijn – dat lijkt niet direct bij elkaar te passen.

“Dat klopt, en daar kwam ik achter toen ik bij Hertz werkte. Ik kwam in 2001 bij Hertz Lease als financieel directeur. De vloot was net de 10 duizend voertuigen gepasseerd en ik was nog niet binnen of het ging bergafwaarts. We stonden aan het begin van een omslag van een naar binnen gerichte organisatie naar een mens- en klantgerichte. Dat inspireerde me. In die periode ben ik ook eens ter bezinning op retraite te gaan. Tijdens die inspiratieweek kreeg ik allerlei nieuwe inzichten. De vraag rees wat ik eigenlijk met dat creatieve deel in mij had gedaan. Niets dus! Ik werd me ervan bewust dat ik het liefst graag dat vonkje wil geven waarmee mensen hun eigen drijfveren en talenten kunnen ontdekken of aanwakkeren. Dat doe ik nu hier bij ALD Automotive. Tijdens introductiedagen maak ik nieuwe medewerkers duidelijk dat ze bij ALD in een omgeving werken waarin je kans krijgt om je te ontplooien.”

Een oude man riep tegen me dat ik niet zo bazig moest zijn.

Wat is voor u de grootste uitdaging binnen ALD?

“De omwenteling van intern georiënteerd naar klantgeoriënteerd. Die komt namelijk overeen met mijn persoonlijke missie: van controleren naar inspireren. En dat had best wat voeten in de aarde. Ik werd gezien als iemand alleen maar naar cijfers en resultaten keek. Van dat stempel wilde ik af. Een coach raadde mij aan om de verandering die ik wilde, te delen met mijn naaste medewerkers. En hun hulp daarbij te vragen. Dat heb ik gedaan en de reacties waren positief. De verandering is nu in het hele bedrijf te zien: van binnen naar buiten. Gericht op klant en toekomst.” 

p11 carelbalBal in ‘t Kort

Naam: Carel Bal  
Geboortedatum: 15 november 1954 te Amsterdam
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: 1973-1980 Master Business-Managerial Economics aan de Universiteit van Amsterdam, 1987-1989 Executive Master of Finance & Control aan de Vrije Universiteit van Amsterdam / Carrière: 1985-1991 controller KPN Nederland, 1991-1995 finance director INK International, 1995-1997 finance director SQL Systems, 1997-2000 finance director Lease Management Services, 2000-2001 finance director Exterre, 2001-2004 finance director Netherlands ALD Nederland (Hertz Lease), 2004-heden general manager ALD Nederland, sinds 2009 ook regional director Benelux ALD Automotive
Relatie: getrouwd met Annette
Kinderen: Bjorn (29 jaar) en Yannick (25)
Hobby’s: lezen, muziek, filosoferen met vrienden, reizen.

Jullie hebben hier een Experience Center ingericht. Wat is het doel daarvan?

“Hier voeren we gesprekken met klanten en prospects over de ontwikkelingen op het gebied van leasing en mobiliteit. Het doel is om inzichtelijk te maken waar voor hen de discrepantie zit tussen de mobiliteitsdoelen en de huidige situatie. We doen dat door middel van interactieve games en video’s met acteurs waardoor altijd heel levendige discussies ontstaan. In feite faciliteren we een breed gesprek, dat lang niet alleen over auto’s gaat maar over hoe mobiliteit bijdraagt aan het realiseren van een bedrijfsstrategie. De vraag waaraan de klant behoefte heeft wordt hier door henzelf beantwoord.”

Wat vond jullie Franse moeder­bedrijf van het idee om een dergelijk center neer te zetten? 

“Onze moeder Société Générale Groep kent een heel open en vrije cultuur. Toen ik hier kwam werken zaten we in het oudste kantoorpand van Hoofddorp, zonder airco. Het zag er niet uit. Sociéte Général gaf ons direct de vrijheid om een ander pand te zoeken. Natuurlijk moeten we aan bepaalde zaken en regelgeving voldoen en we moeten uiteraard winstgevend zijn. Maar men luistert ook goed naar onze ideeën en succesvolle concepten worden overgenomen. Zo wordt ons Mobility Experience Center nu ook in andere landen geïmplementeerd. En we worden gezien als het Center of Excellence voor de hele groep voor mobiliteitsproducten zoals ALD Choice en ALD Free, waarbij de klant alle vrijheid heeft om mobiliteitsvormen te kiezen tegen lage kosten. Ons Experience Center is sinds oktober 2014 open en we hebben al tweeduizend externe bezoekers gehad; van relaties en potentiële klanten tot en met medewerkers vanuit allerlei ALD-landen. Onlangs hebben we hier zelfs de internationale Talent Development dagen mogen organiseren.”

Wanneer dacht u voor het eerst: ik zou wel leidinggevende willen worden?

“Op mijn 25ste lag ik een tijdje in het ziekenhuis. Een oude man bij mij in de zaal werd op een gegeven moment heel boos op me en riep dat ik niet zo bazig moest zijn. Ik begreep er niets van, want het enige wat ik had gedaan was vragen stellen. Ik had nooit beseft dat je door vragen te stellen ook bazig kunt overkomen. Door deze gebeurtenis is me altijd bijgebleven dat leiderschap gaat over luisteren en open vragen stellen. Het is een kwestie van vertrouwen. Een manager verzamelt eerst allerlei ‘zekerheden’ en gaat dan pas op pad. Meestal is het dan al te laat. Een leider weet niet zozeer hoe het pad eruit gaat zien, maar begint gewoon te lopen.” 

Tijdens een week retraite kreeg ik allerlei nieuwe inzichten.

Uw beide zoons zijn doof, net als uw ouders. Wat leert u van uw kinderen?

“Dat het belangrijk is om ze al op jonge leeftijd te leren communiceren. Mijn oudste kende met 2,5 jaar al alle letters van het alfabet. We deden gebarentaal, het vingeralfabet, leren lezen en schrijven en liplezen. Ik ben daardoor ook veel meer gaan focussen op allerlei vormen van communicatie. Vroeger was doof zijn een sociale handicap en dat is nu veel minder, omdat er zoveel com­municatie­vormen zijn: whatsapppen, e-mailen, skypen, facetimen. Mijn oudste zoon is softwareontwikkelaar en woont in Limburg. De jongste is bezig met zijn studie Economie & Recht in Groningen.”

Wat valt op aan de jongere generatie?

“Het mooie aan de millennials is dat ze als vanzelf gaan voor inspiratie en voor wat echt bij hen persoonlijk past. Een baan moet echt leuk zijn willen ze ‘m aanpakken. Alleen is de bereidheid om daarvoor iets op te offeren wat minder. Ze gaan er soms iets te gemakkelijk vanuit dat alles beschikbaar is. Ik probeer jonge mensen er wel op te wijzen dat er veel keuzes zijn, maar dat aan iedere keuze consequenties verbonden zijn. Vrijheid geeft ook verantwoordelijkheid. Als we die houding vertalen naar leasing, zien we dat ze ook anders aankijken tegen mobiliteit. Het gaat om gebruik en beschikbaarheid en niet om bezit.” 

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Ik maak niet echt onderscheid tussen werk en vrij zijn. Als je iets echt leuk vindt, heb je altijd je voelsprieten uitstaan. Ik reis wel graag. Vorig jaar waren we op huwelijksreis naar Peru. Mijn vrouw en ik zijn al 25 jaar samen en vorig jaar vonden we het leuk om de stap toch te nemen. Verder ben ik gek op avondjes uit eten en filosoferen met vrienden. En ik ben dol op rockmuziek. Bruce Springsteen is mijn favoriet en mijn zoons waren laatst mee naar een concert van The Boss. Ondanks hun handicap houden ze wel van zijn ritmische muziek.”

Over ALD Automotive Nederland

ALD Automotive heeft ongeveer 160 mede­werkers, verdeeld over drie vesti­gingen in Hoofddorp, Hengelo en Meerkerk, en een vloot van circa 35 duizend voe­r­tuigen. Het is onderdeel van Société Géné­rale Group, een van de grootste Euro­pese financiële dienstverleners. Wereldwijd zit ALD Auto­motive in meer dan 41 landen, werken er ongeveer vijfduizend mensen en bezit het een vloot van 1,3 miljoen voer­tuigen. ALD Automotive staat in de top 3 van grootste leasemaat­schappijen en is in Europa de grootste in omvang. Op de lijst van Best Workplaces van Nederland staat ALD Automotive 12e. Carel Bal is sinds 2004 general manager van ALD Nederland.