Keurmerk moet woekeraffaire rond privélease voorkomen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Uit een onderzoek van Lease Consult en het platform Trends in Autoleasing blijkt dat de contractvoorwaarden van leasemaatschappijen niet transparant genoeg zijn. Daarnaast hebben klanten te weinig verstand van de producten om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.
Zo is niet altijd duidelijk of het product een huurkoop of operational lease betreft en of zaken als verzekeringen en onderhoud zijn inbegrepen. Hindriks en Huisman willen daarom een keurmerk ontwikkelen voor aanbieders van privélease. Het keurmerk moet begin 2015 klaar zijn en daartoe wordt een nieuwe stichting opgericht. “We willen niet dat de slager zijn eigen vlees gaat keuren”, legt Hindriks uit. De werknaam is vooralsnog Kalm: Keurmerk Autoleasemaatschappijen.

Kaf van het koren scheiden
Een belangrijk verschil in de aangeboden leaseproducten is dat sommige eigenlijk onder huurkoop vallen; bijvoorbeeld wanneer de auto na de laatste betalingstermijn op naam van de klant komt te staan. Bij operationele lease blijft de auto in eigendom van de leasemaatschappij. “In het eerste geval valt het contract onder de wetgeving voor kredietverstrekking en is een BKR-toetsing verplicht; in het tweede geval mag je geen BKR-toetsing doen”, zegt Hindriks. “En het is ook maar de vraag of de consument weet of de auto na de laatste betaling van hem is, of eigendom blijft van de leasemaatschappij.” Ook is het belangrijk om goed duidelijk te maken wanneer er een hercalculatie op de leaseprijs plaatsvindt, en of zaken als verzekeringen, onderhoud en reparatie wel of niet in de prijs zijn inbegrepen.

Hindriks wil met het keurmerk het kaf van het koren scheiden op de markt van privéleaseproducten. “Als we leasemaatschappijen nu zouden toetsen, voldoet denk ik 75 procent niet aan de norm.”

De keurmerk-stichting wordt ondergebracht bij het secretariaat van de Stichting Rittenregistratiesystemen en er worden nu gesprekken gevoerd met een groot accountantskantoor om de audits te doen. De leasemaatschappijen worden op negentig punten getoetst. De prijs van het keurmerk is nog niet bekend.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Keurmerk moet woekeraffaire rond privélease voorkomen | Automotive Online

Keurmerk moet woekeraffaire rond privélease voorkomen

Redactie Redactie
• Laatste update:

Uit een onderzoek van Lease Consult en het platform Trends in Autoleasing blijkt dat de contractvoorwaarden van leasemaatschappijen niet transparant genoeg zijn. Daarnaast hebben klanten te weinig verstand van de producten om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.
Zo is niet altijd duidelijk of het product een huurkoop of operational lease betreft en of zaken als verzekeringen en onderhoud zijn inbegrepen. Hindriks en Huisman willen daarom een keurmerk ontwikkelen voor aanbieders van privélease. Het keurmerk moet begin 2015 klaar zijn en daartoe wordt een nieuwe stichting opgericht. “We willen niet dat de slager zijn eigen vlees gaat keuren”, legt Hindriks uit. De werknaam is vooralsnog Kalm: Keurmerk Autoleasemaatschappijen.

Kaf van het koren scheiden
Een belangrijk verschil in de aangeboden leaseproducten is dat sommige eigenlijk onder huurkoop vallen; bijvoorbeeld wanneer de auto na de laatste betalingstermijn op naam van de klant komt te staan. Bij operationele lease blijft de auto in eigendom van de leasemaatschappij. “In het eerste geval valt het contract onder de wetgeving voor kredietverstrekking en is een BKR-toetsing verplicht; in het tweede geval mag je geen BKR-toetsing doen”, zegt Hindriks. “En het is ook maar de vraag of de consument weet of de auto na de laatste betaling van hem is, of eigendom blijft van de leasemaatschappij.” Ook is het belangrijk om goed duidelijk te maken wanneer er een hercalculatie op de leaseprijs plaatsvindt, en of zaken als verzekeringen, onderhoud en reparatie wel of niet in de prijs zijn inbegrepen.

Hindriks wil met het keurmerk het kaf van het koren scheiden op de markt van privéleaseproducten. “Als we leasemaatschappijen nu zouden toetsen, voldoet denk ik 75 procent niet aan de norm.”

De keurmerk-stichting wordt ondergebracht bij het secretariaat van de Stichting Rittenregistratiesystemen en er worden nu gesprekken gevoerd met een groot accountantskantoor om de audits te doen. De leasemaatschappijen worden op negentig punten getoetst. De prijs van het keurmerk is nog niet bekend.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.