VNA: crisis drukt resultaat

Redactie Redactie
• Laatste update:

“Alarmerend is de afname nog niet: 2007 was een topjaar met maar liefst 160.571 nieuw geregistreerde leasevoertuigen. In 2005 waren dat er 138.230, in 2006 140.713. De teller stond eind september op 122.713 eenheden. We lopen dus niet helemaal uit de pas”, stelt VNA-directeur Renate Hemerik.
De leasevloot zelf is op peil gebleven. “Klanten kiezen vaker voor contractverlenging boven het aangaan van nieuwe contracten. Maar je kunt natuurlijk niet oneindig blijven verlengen.”
De leaseprijzen zijn in de afgelopen periode gestegen. “Door de ontwikkelingen op de kredietmarkt zijn de kosten voor de financiering van auto’s toegenomen”, verklaart Hemerik. “Verder stijgen de leasetarieven door de slechte occasionmarkt en door de toenemende onzekerheid over de restwaarde van auto’s. Die onzekerheid ontstaat door de af- en ombouw van de bpm en andere fiscale maatregelen die de waarde van de rijdende vloot negatief beïnvloeden. De vergroeningsambities van het kabinet leveren een onwenselijke lastenverzwaring op voor de leasemaatschappijen. Door deze onzekerheid acht ik het niet ondenkbaar dat leasemaatschappijen en bedrijven de aanschaf van nieuwe auto´s opschorten.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.