‘Bentley stelt elektrificatiedoelen bij, introductie eerste BEV uitgesteld’

Bentley • De introductie van de eerste elektrische Bentley laat volgens de laatste berichtgeving nog tot 2027 op zich wachten.
Kim Andriessen Kim Andriessen
(Foto: Shutterstock)

Bentley heeft zijn elektrificatiedoelstelling bijgesteld. Volgens topman Adrian Hallmark ziet het luxemerk voorlopig af van het eerder gestelde doel om in 2030 alleen nog elektrische auto’s te verkopen, zo meldt Automotive News Europe. De hybride modellen zullen ook in het nieuwe decennium blijven bestaan, zo stelt Hallmark nu.

Ook de komst van de eerste BEV, gepland voor 2025, wordt uitgesteld, volgens Hallmark ‘vanwege alle veranderingen om ons heen’. De introductie van de eerste elektrische Bentley laat volgens de laatste berichtgeving nog tot 2027 op zich wachten. De onthulling vindt een jaar eerder plaats. Volgens Adrian Hallmark, zo schrijft Automotive News Europe, komt deze uitstel door problemen bij de ontwikkeling van de technische basis van de nieuwe auto.

Ondanks de vertraging houdt Bentley volgens Hallmark wel vast aan het doel om uiteindelijk ‘EV-only’ te worden. Ook wil het dochterbedrijf van de Volkswagen Groep vanaf 2026 geen Bentley’s met uitsluitend een verbrandingsmotor meer verkopen.

Lagere winstmarge

Verder maakte Bentley deze week de jaarcijfers van 2023 bekend. Het bedrijf boekte vorig jaar een operationele winst van 589 miljoen euro op een omzet van ruim 2,9 miljard, een winstmarge van 20,1 procent, aldus het aldus het financiële persbericht. Die marge was wel lager dan de 20,9 procent in 2022. Dit komt volgens de luxe autobouwer onder meer omdat het te kampen heeft met dalende volumes door ‘levenscyclus effecten’.

Bentley verkocht in 2023 ruim 11 duizend auto’s, elf procent minder dan een jaar eerder. Topmodel was de Bentayga SUV, goed was voor 44 procent van de verkopen.