Volvo Group gaat batterijen maken in Gentse fabriek

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Volvo Group gaat een eigen batterijenfabriek bouwen in Gent. (Foto: Shutterstock)

Volvo Group gaat batterijen produceren in het Belgische Gent, zo meldt de truckbouwer. Het is de eerste plek in de Benelux waar batterijen op deze schaal geproduceerd zullen worden.

De batterijen zullen niet voor de personenauto’s van Volvo gebruikt worden, zo laat de Nederlandse perswoordvoerder Romy de Kruijff weten. “Volvo Cars is bezig met het bouwen van een batterijenfabriek in Gothenburg. De batterijen die daar ontwikkeld worden (vanaf 2025) zullen in de auto’s van Volvo komen. De batterijen die in de fabriek van Gent worden gebruikt voor de auto’s komen op dit moment uit Azië.”

In Zweden ging Volvo ook al een samenwerking aan met batterijenfabriek Northvolt; samen met deze partij wil de autofabrikant een gigafabriek in Zweden te bouwen die in 2026 operationeel moet zijn.

75 miljoen euro

“De nieuwe high-tech fabriek zal bestaan uit een bijna volledig geautomatiseerd proces met robots”, aldus Jens Holtinger, VP Group Trucks operations van Volvo Group. De batterijen zullen worden vervaardigd in een fabriek die naar verwachting 12 duizend vierkante meter groot is, gevestigd op het productieterrein van vrachtwagenfabriek die Volvo reeds heeft in Gent. Voor de realisatie van de batterijenfabriek is in eerste instantie een investering uitgetrokken van 75 miljoen euro. 

Volvo Group streeft ernaar dat tegen 2030 tenminste 35 procent van hun wereldwijde verkochte voertuigen een elektrische aandrijving heeft. De autofabrikant noemt de opzet van deze eigen batterijenfabriek dan ook een belangrijke stap om dat te kunnen realiseren, mede door de batterijenproductie naar zich toe te trekken.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.