‘Einde van chiptekort is in zicht’

Chiptekort • Mondiale industriële grootmachten zien de productie van chips weer toenemen.
Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
ABB-ceo Bjorn Rosengren: "De chiptekorten nemen dit jaar af." (Foto: Shutterstock)

Hyundai-dochter en toeleverancier ABB zien het tekort aan chips afnemen, meldt ceo Bjorn Rosengren tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Voor fabrikanten is dit een welkome boodschap in een tijd waarin de auto-industrie wordt geconfronteerd met stijgende rentetarieven, inflatie en grondstof- en energieprijzen.

Hyundai boekte donderdag zijn beste kwartaalwinst in acht jaar. De autofabrikant werd ook gestimuleerd door het afnemende chiptekort, waardoor het weer overuren en weekenddiensten in binnenlandse fabrieken kon hervatten. Het is nu van plan om de autoproductie in de tweede helft van het jaar op te voeren.

Eerder liet Renault weten ook licht aan het einde van de chiptekorttunnel te zien. De Europese autoverkoop daalde in de eerste helft van dit jaar nog wel flink, voornamelijk door het productieverlies door chiptekorten. 

Omzetgroei

ABB is een grote leverancier van de auto-industrie. Het in Zwitserland gevestigde bedrijf, dat concurreert met het Duitse Siemens en het Franse Schneider Electric, wordt volgens Reuters gezien als een barometer van de wereldeconomie met zijn besturingssystemen en motoren die worden gebruikt in de transportindustrie en fabrieken.

ABB verwacht een met dubbele cijfers vergelijkbare omzetgroei in de komende drie maanden, dankzij het grotere aanbod van chips. “Het goede is dat we weten is dat het tekort aan het afnemen is”, zei ceo Bjorn Rosengren over de halfgeleidertekorten die volgens hem “ernstig” waren aan het begin van het jaar. “De toezeggingen van onze leveranciers zijn aanzienlijk beter”, vertelde hij aan verslaggevers.

Ook de Finse fabrikant van telecomapparatuur Nokia zei dat het verwachtte dat het wereldwijde tekort aan halfgeleiders later dit jaar zou afnemen, aangezien het een kwartaalbedrijfswinst rapporteerde die de marktverwachtingen overtrof. “De algemene richting in de chipindustrie is op dit moment positief, maar we hadden in het tweede kwartaal nog steeds beperkingen”, aldus Chief Executive Pekka Lundmark aan Reuters.

Volkswagen voorspelde vorige maand een sterke tweede helft van 2022 dankzij de afnemende chiptekorten, zo meldt Automotive News Europe.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

‘Einde van chiptekort is in zicht’ | Automotive Online

‘Einde van chiptekort is in zicht’

Chiptekort • Mondiale industriële grootmachten zien de productie van chips weer toenemen.
Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
ABB-ceo Bjorn Rosengren: "De chiptekorten nemen dit jaar af." (Foto: Shutterstock)

Hyundai-dochter en toeleverancier ABB zien het tekort aan chips afnemen, meldt ceo Bjorn Rosengren tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Voor fabrikanten is dit een welkome boodschap in een tijd waarin de auto-industrie wordt geconfronteerd met stijgende rentetarieven, inflatie en grondstof- en energieprijzen.

Hyundai boekte donderdag zijn beste kwartaalwinst in acht jaar. De autofabrikant werd ook gestimuleerd door het afnemende chiptekort, waardoor het weer overuren en weekenddiensten in binnenlandse fabrieken kon hervatten. Het is nu van plan om de autoproductie in de tweede helft van het jaar op te voeren.

Eerder liet Renault weten ook licht aan het einde van de chiptekorttunnel te zien. De Europese autoverkoop daalde in de eerste helft van dit jaar nog wel flink, voornamelijk door het productieverlies door chiptekorten. 

Omzetgroei

ABB is een grote leverancier van de auto-industrie. Het in Zwitserland gevestigde bedrijf, dat concurreert met het Duitse Siemens en het Franse Schneider Electric, wordt volgens Reuters gezien als een barometer van de wereldeconomie met zijn besturingssystemen en motoren die worden gebruikt in de transportindustrie en fabrieken.

ABB verwacht een met dubbele cijfers vergelijkbare omzetgroei in de komende drie maanden, dankzij het grotere aanbod van chips. “Het goede is dat we weten is dat het tekort aan het afnemen is”, zei ceo Bjorn Rosengren over de halfgeleidertekorten die volgens hem “ernstig” waren aan het begin van het jaar. “De toezeggingen van onze leveranciers zijn aanzienlijk beter”, vertelde hij aan verslaggevers.

Ook de Finse fabrikant van telecomapparatuur Nokia zei dat het verwachtte dat het wereldwijde tekort aan halfgeleiders later dit jaar zou afnemen, aangezien het een kwartaalbedrijfswinst rapporteerde die de marktverwachtingen overtrof. “De algemene richting in de chipindustrie is op dit moment positief, maar we hadden in het tweede kwartaal nog steeds beperkingen”, aldus Chief Executive Pekka Lundmark aan Reuters.

Volkswagen voorspelde vorige maand een sterke tweede helft van 2022 dankzij de afnemende chiptekorten, zo meldt Automotive News Europe.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.