Porsche leidt investering van 328 miljoen euro in batterij-startup

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Porsche zet flink in op elektrificatie. (Foto: Porsche)

Porsche heeft het voortouw genomen in een investeringsronde van 380 miljoen euro in Group14 Technologies, een Amerikaanse leverancier van silicium-koolstofmaterialen voor EV-batterijen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend in een persbericht.

Group14 levert geavanceerde materialen voor lithium-siliciumbatterijen, die volgens de startup, 50 procent hogere prestaties en een groter bereik kunnen bieden dan gewone lithium-ionbatterijen.

“De batterijcellen zijn de verbrandingskamer van de toekomst”, aldus Porsche vicevoorzitter Lutz Meschke. “We investeren in de ontwikkeling van nieuwe high-performance cellen met Cellforce en in de productie van batterijmodules. Als gevolg hiervan heeft Porsche besloten om samen te werken met Group14 Technologies.” Eerder dit jaar kondigde Porsche ook al een flinke investering aan in e-fuels.

Meerdere investeerders

Als hoofdinvesteerder haalt Porsche 100 miljoen dollar op (ongeveer 95 miljoen euro) en leidt de Duitse automaker een Series C-financieringsronde waarin verschillende bedrijven in totaal 400 miljoen dollar (ongeveer 328 miljoen euro) investeren. Andere investeerders waren Omers Capital Markets en Decarbonization Partners, aldus het persbericht.

Group14 Technologies, gevestigd in het Amerikaanse Woodinville, is van plan de kapitaalverhoging te gebruiken om de wereldwijde productie van anodemateriaal voor lithium-ionbatterijen te versnellen. Voor het einde van het jaar zal Group14 de fundamenten leggen van een nieuwe fabriek voor de productie van actieve batterijmaterialen (BAM) in de de Verenigde Staten. In de toekomst zal Group14 ook de Cellforce Group uit Tübingen bevoorraden, waarin Porsche een meerderheidsbelang heeft. Cellforce is in 2021 opgericht door Porsche en Customcells Holding.

Vanaf 2024 wil de joint venture in Duitsland zelf ontwikkelde high-performance batterijcellen met siliciumanoden produceren voor kleine serieproductie, autosport en high-performance voertuigen. De Cellforce-batterijcellen zullen naar verwachting worden gebruikt in elektrisch aangedreven Porsche-voertuigen met krachtige aandrijflijnen.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

Porsche leidt investering van 328 miljoen euro in batterij-startup | Automotive Online

Porsche leidt investering van 328 miljoen euro in batterij-startup

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Porsche zet flink in op elektrificatie. (Foto: Porsche)

Porsche heeft het voortouw genomen in een investeringsronde van 380 miljoen euro in Group14 Technologies, een Amerikaanse leverancier van silicium-koolstofmaterialen voor EV-batterijen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend in een persbericht.

Group14 levert geavanceerde materialen voor lithium-siliciumbatterijen, die volgens de startup, 50 procent hogere prestaties en een groter bereik kunnen bieden dan gewone lithium-ionbatterijen.

“De batterijcellen zijn de verbrandingskamer van de toekomst”, aldus Porsche vicevoorzitter Lutz Meschke. “We investeren in de ontwikkeling van nieuwe high-performance cellen met Cellforce en in de productie van batterijmodules. Als gevolg hiervan heeft Porsche besloten om samen te werken met Group14 Technologies.” Eerder dit jaar kondigde Porsche ook al een flinke investering aan in e-fuels.

Meerdere investeerders

Als hoofdinvesteerder haalt Porsche 100 miljoen dollar op (ongeveer 95 miljoen euro) en leidt de Duitse automaker een Series C-financieringsronde waarin verschillende bedrijven in totaal 400 miljoen dollar (ongeveer 328 miljoen euro) investeren. Andere investeerders waren Omers Capital Markets en Decarbonization Partners, aldus het persbericht.

Group14 Technologies, gevestigd in het Amerikaanse Woodinville, is van plan de kapitaalverhoging te gebruiken om de wereldwijde productie van anodemateriaal voor lithium-ionbatterijen te versnellen. Voor het einde van het jaar zal Group14 de fundamenten leggen van een nieuwe fabriek voor de productie van actieve batterijmaterialen (BAM) in de de Verenigde Staten. In de toekomst zal Group14 ook de Cellforce Group uit Tübingen bevoorraden, waarin Porsche een meerderheidsbelang heeft. Cellforce is in 2021 opgericht door Porsche en Customcells Holding.

Vanaf 2024 wil de joint venture in Duitsland zelf ontwikkelde high-performance batterijcellen met siliciumanoden produceren voor kleine serieproductie, autosport en high-performance voertuigen. De Cellforce-batterijcellen zullen naar verwachting worden gebruikt in elektrisch aangedreven Porsche-voertuigen met krachtige aandrijflijnen.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.