Autobranche loopt 210 miljard dollar omzet mis door chiptekort

Chiptekort • Eerder dit jaar werd de impact nog op 90 miljard euro geschat door onderzoeks- en adviesbureau Alix Partners.
Jeroen Vos Jeroen Vos
Door het tekort aan halfgeleiders loopt de automotive miljarden aan omzet mis. (Foto: Shutterstock)

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders in 2021 leidt tot een omzetverlies van 210 miljard dollar (179 miljard euro) voor de gehele autobranche. Dat becijfert onderzoeks- en adviesbureau Alix Partners in een prognose voor dit jaar. Eerder dit jaar werd de impact nog op 90 miljard euro geschat.

Productieverlies

Alix Partners denkt nu dat autofabrikanten dit jaar 7,7 miljoen auto’s minder gaan bouwen als gevolg van het chiptekort. Eerder werd nog gerekend op een productieverlies van 3,9 miljoen auto’s. Eerder meldde onderzoeksbureau IHS Markit te verwachten dat er in 2022 8,5 miljoen auto’s minder gemaakt worden.

In de afgelopen jaar zorgde het wereldwijde tekort aan microchips voor onderbrekingen van de productie bij bijna alle autofabrikanten. De Nederlandse autoproductie had eveneens te lijden onder het chiptekort. Zo liet de transportmiddelenindustrie, waaronder ook autoproducenten Scania, DAF en VDL Nedcar vallen, een krimp zien van 6 procent.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Autobranche loopt 210 miljard dollar omzet mis door chiptekort | Automotive Online

Autobranche loopt 210 miljard dollar omzet mis door chiptekort

Chiptekort • Eerder dit jaar werd de impact nog op 90 miljard euro geschat door onderzoeks- en adviesbureau Alix Partners.
Jeroen Vos Jeroen Vos
Door het tekort aan halfgeleiders loopt de automotive miljarden aan omzet mis. (Foto: Shutterstock)

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders in 2021 leidt tot een omzetverlies van 210 miljard dollar (179 miljard euro) voor de gehele autobranche. Dat becijfert onderzoeks- en adviesbureau Alix Partners in een prognose voor dit jaar. Eerder dit jaar werd de impact nog op 90 miljard euro geschat.

Productieverlies

Alix Partners denkt nu dat autofabrikanten dit jaar 7,7 miljoen auto’s minder gaan bouwen als gevolg van het chiptekort. Eerder werd nog gerekend op een productieverlies van 3,9 miljoen auto’s. Eerder meldde onderzoeksbureau IHS Markit te verwachten dat er in 2022 8,5 miljoen auto’s minder gemaakt worden.

In de afgelopen jaar zorgde het wereldwijde tekort aan microchips voor onderbrekingen van de productie bij bijna alle autofabrikanten. De Nederlandse autoproductie had eveneens te lijden onder het chiptekort. Zo liet de transportmiddelenindustrie, waaronder ook autoproducenten Scania, DAF en VDL Nedcar vallen, een krimp zien van 6 procent.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.