‘Wereldwijde autoproductie daalt in 2021 met 6 procent’

Chiptekort • Onderzoeksbureau IHS Markit verwacht dat volgend jaar de productie uitkomt op 82,6 miljoen auto’s. 
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Het chiptekort zorgt er volgens marktonderzoekbureau IHS Markt voor dat er dit jaar 5 miljoen auto's minder gemaakt worden. (Foto: Shutterstock)

De wereldwijde autoproductie van autofabrikanten zal dit jaar met 6,2 procent dalen tot 75,8 miljoen eenheden, zo verwacht het onderzoeksbureau IHS Markit. Eerder was de verwachting van het bureau dat de wereldwijde autoproductie in 2021 uit zou komen op 80,8 miljoen auto’s. Nu blijkt dat er 5 miljoen minder auto’s minder geproduceerd worden dan verwacht. Dat meldt het marktonderzoeksbureau in zijn prognose over dit jaar en de komende jaren. Voor 2022 is de verwachting van het marktonderzoeksbureau dat de autoproductie uitkomt op 82,6 miljoen auto’s. Dat maakt het bureau bekend.

Tekort

In de afgelopen jaar zorgde het wereldwijde tekort aan microchips voor onderbrekingen van de productie bij bijna alle autofabrikanten. Het onderzoeksbureau verwacht dat dit tekort nog zeker voortduurt tot 2023. Ook voor dat jaar heeft het onderzoeksbureau zijn raming van de totale productie naar beneden bijgesteld met 1 miljoen auto’s naar 92 miljoen in totaal. Pas in het tweede kwartaal van 2023 verwacht IHS Markit een versnelling van de productieniveaus van autofabrikanten. In zijn prognose leidt dat tot een raming van 97,3 miljoen eenheden in 2024 en 98,9 miljoen eenheden in 2025.

De Nederlandse autoproductie had eveneens te lijden onder het chiptekort. Zo liet de transportmiddelenindustrie, waaronder ook autoproducenten Scania, DAF en VDL Nedcar vallen, een krimp zien van 6 procent. 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

‘Wereldwijde autoproductie daalt in 2021 met 6 procent’ | Automotive Online

‘Wereldwijde autoproductie daalt in 2021 met 6 procent’

Chiptekort • Onderzoeksbureau IHS Markit verwacht dat volgend jaar de productie uitkomt op 82,6 miljoen auto’s. 
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Het chiptekort zorgt er volgens marktonderzoekbureau IHS Markt voor dat er dit jaar 5 miljoen auto's minder gemaakt worden. (Foto: Shutterstock)

De wereldwijde autoproductie van autofabrikanten zal dit jaar met 6,2 procent dalen tot 75,8 miljoen eenheden, zo verwacht het onderzoeksbureau IHS Markit. Eerder was de verwachting van het bureau dat de wereldwijde autoproductie in 2021 uit zou komen op 80,8 miljoen auto’s. Nu blijkt dat er 5 miljoen minder auto’s minder geproduceerd worden dan verwacht. Dat meldt het marktonderzoeksbureau in zijn prognose over dit jaar en de komende jaren. Voor 2022 is de verwachting van het marktonderzoeksbureau dat de autoproductie uitkomt op 82,6 miljoen auto’s. Dat maakt het bureau bekend.

Tekort

In de afgelopen jaar zorgde het wereldwijde tekort aan microchips voor onderbrekingen van de productie bij bijna alle autofabrikanten. Het onderzoeksbureau verwacht dat dit tekort nog zeker voortduurt tot 2023. Ook voor dat jaar heeft het onderzoeksbureau zijn raming van de totale productie naar beneden bijgesteld met 1 miljoen auto’s naar 92 miljoen in totaal. Pas in het tweede kwartaal van 2023 verwacht IHS Markit een versnelling van de productieniveaus van autofabrikanten. In zijn prognose leidt dat tot een raming van 97,3 miljoen eenheden in 2024 en 98,9 miljoen eenheden in 2025.

De Nederlandse autoproductie had eveneens te lijden onder het chiptekort. Zo liet de transportmiddelenindustrie, waaronder ook autoproducenten Scania, DAF en VDL Nedcar vallen, een krimp zien van 6 procent. 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.