President Biden: Helft nieuwe auto’s in V.S. elektrisch in 2030

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
President Joe Biden wil Amerika terugbrengen in de race om EV's. (Foto: Shutterstock)

De helft van de verkoop van nieuwe auto’s in de Verenigde Staten moet in 2030 elektrisch zijn. Hieronder vallen ook waterstofauto’s en plug-ins. Dat staat in het Build Back Better Plan dat president Joe Biden vandaag presenteerde. Daarvoor had hij een bijeenkomst met onder andere de ‘grote drie’ autofabrikanten (Stellantis, GM en Ford), die daarin de ambitie uitspraken dat 40 tot 50 procent van de nieuwverkochte auto’s in 2030 een elektrische moet zijn. De vorige president Donald Trump verweet Amerikaanse fabrikanten juist dat de zuinige auto’s te duur zouden zijn.

Leiderschap claimen

Biden stelt dat de Verenigde Staten nu actie moet ondernemen om aan te haken bij onder andere China, ook waar het gaat om de productie van batterijen. “De batterijen moeten in Amerika gemaakt worden. Op dit moment leidt China deze race: 80 procent van de batterijcapaciteit komt uit China. We waren ooit de leiders in deze technologie, en er is geen reden om dat leiderschap niet opnieuw te claimen.” Ook in Europa zijn diverse autofabrikanten nu bezig met het opzetten van eigen batterijfaciliteiten.

Ook moet er worden geïnvesteerd in een laadinfrastructuur. Hij spreekt hierbij van een totaal van 500 duizend laadstations. Daarnaast komt er een subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s. De 600 duizend voertuigen tellende vloot van de federale regering zal ook worden vervangen voor “American made clean vehicles”. De plannen zijn in vergelijking met de Europese weinig ambitieus: onlangs presenteerde de Europese Commissie een plan waarbij de uitstoot van auto’s in 2030 55 procent lager moet zijn dan in 2021, en in 2035 100 procent. Dit betekent dat ook plug-ins zijn uitgesloten. 

Verder beloofde Biden een ‘miljardeninvestering’ in de fabricage van chips om te voorkomen dat een situatie zoals nu, waarbij de mondiale autoproductie is vertraagd door een tekort aan chips, nog eens voorkomt.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

President Biden: Helft nieuwe auto’s in V.S. elektrisch in 2030 | Automotive Online

President Biden: Helft nieuwe auto’s in V.S. elektrisch in 2030

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
President Joe Biden wil Amerika terugbrengen in de race om EV's. (Foto: Shutterstock)

De helft van de verkoop van nieuwe auto’s in de Verenigde Staten moet in 2030 elektrisch zijn. Hieronder vallen ook waterstofauto’s en plug-ins. Dat staat in het Build Back Better Plan dat president Joe Biden vandaag presenteerde. Daarvoor had hij een bijeenkomst met onder andere de ‘grote drie’ autofabrikanten (Stellantis, GM en Ford), die daarin de ambitie uitspraken dat 40 tot 50 procent van de nieuwverkochte auto’s in 2030 een elektrische moet zijn. De vorige president Donald Trump verweet Amerikaanse fabrikanten juist dat de zuinige auto’s te duur zouden zijn.

Leiderschap claimen

Biden stelt dat de Verenigde Staten nu actie moet ondernemen om aan te haken bij onder andere China, ook waar het gaat om de productie van batterijen. “De batterijen moeten in Amerika gemaakt worden. Op dit moment leidt China deze race: 80 procent van de batterijcapaciteit komt uit China. We waren ooit de leiders in deze technologie, en er is geen reden om dat leiderschap niet opnieuw te claimen.” Ook in Europa zijn diverse autofabrikanten nu bezig met het opzetten van eigen batterijfaciliteiten.

Ook moet er worden geïnvesteerd in een laadinfrastructuur. Hij spreekt hierbij van een totaal van 500 duizend laadstations. Daarnaast komt er een subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s. De 600 duizend voertuigen tellende vloot van de federale regering zal ook worden vervangen voor “American made clean vehicles”. De plannen zijn in vergelijking met de Europese weinig ambitieus: onlangs presenteerde de Europese Commissie een plan waarbij de uitstoot van auto’s in 2030 55 procent lager moet zijn dan in 2021, en in 2035 100 procent. Dit betekent dat ook plug-ins zijn uitgesloten. 

Verder beloofde Biden een ‘miljardeninvestering’ in de fabricage van chips om te voorkomen dat een situatie zoals nu, waarbij de mondiale autoproductie is vertraagd door een tekort aan chips, nog eens voorkomt.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.