Volvo bouwt gigafabriek met batterijfabrikant Northvolt

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Volvo gaat accucellen bouwen met batterijfabrikant Northvolt. (Foto: Volvo)

Volvo Car Group gaat samenwerken met batterijfabrikant Northvolt, dat tevens betrokken is bij de ontwikkeling van Europese accucellen. Middels een gezamenlijke joint venture wordt in 2022 een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Zweden opgezet. Daarna staat de bouw van een gigafabriek gepland voor de productie van batterijen in Europa. Deze fabriek moet in 2026 operationeel zijn. Dat meldt Volvo.

De gigafabriek biedt naar verwachting werk aan circa 3 duizend mensen. Over de locatie wordt later een beslissing genomen. De nieuwe batterijcellen gaan gebruikt worden in de opvolger van het elektrische model XC60 van Volvo. De autofabrikant heeft het voornemen om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te bouwen.

Pleitbezorger

Håkan Samuelsson, ceo van Volvo Car Group en pleitbezorger van een verbod op auto’s met een brandstofmotor, stelt dat de autofabrikant zich met de joint venture met de batterijfabrikant verzekert van de levering van accucellen voor zijn volledig elektrische auto’s. “De nauwe samenwerking met Northvolt zal ons ook in staat stellen onze interne ontwikkelingsmogelijkheden te versterken”, aldus Samuelsson.

Dankzij de samenwerking met de batterijproducent zorgt het autofabrikant, naar eigen zeggen, voor een efficiënte en kosteneffectieve toeleveringsketen van accu’s in Europa. De intern ontwikkelde batterijceltechnologie is specifiek bestemd voor modellen van Volvo en Polestar.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Volvo bouwt gigafabriek met batterijfabrikant Northvolt | Automotive Online

Volvo bouwt gigafabriek met batterijfabrikant Northvolt

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Volvo gaat accucellen bouwen met batterijfabrikant Northvolt. (Foto: Volvo)

Volvo Car Group gaat samenwerken met batterijfabrikant Northvolt, dat tevens betrokken is bij de ontwikkeling van Europese accucellen. Middels een gezamenlijke joint venture wordt in 2022 een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Zweden opgezet. Daarna staat de bouw van een gigafabriek gepland voor de productie van batterijen in Europa. Deze fabriek moet in 2026 operationeel zijn. Dat meldt Volvo.

De gigafabriek biedt naar verwachting werk aan circa 3 duizend mensen. Over de locatie wordt later een beslissing genomen. De nieuwe batterijcellen gaan gebruikt worden in de opvolger van het elektrische model XC60 van Volvo. De autofabrikant heeft het voornemen om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te bouwen.

Pleitbezorger

Håkan Samuelsson, ceo van Volvo Car Group en pleitbezorger van een verbod op auto’s met een brandstofmotor, stelt dat de autofabrikant zich met de joint venture met de batterijfabrikant verzekert van de levering van accucellen voor zijn volledig elektrische auto’s. “De nauwe samenwerking met Northvolt zal ons ook in staat stellen onze interne ontwikkelingsmogelijkheden te versterken”, aldus Samuelsson.

Dankzij de samenwerking met de batterijproducent zorgt het autofabrikant, naar eigen zeggen, voor een efficiënte en kosteneffectieve toeleveringsketen van accu’s in Europa. De intern ontwikkelde batterijceltechnologie is specifiek bestemd voor modellen van Volvo en Polestar.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.