‘Ex-Waymo-manager vraagt faillissement aan na miljoenenboete’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Een voormalig manager van Waymo zou zijn bij vertrek vertrouwelijke bestanden hebben meegenomen. (Foto: Waymo)

Voormalig hoofd van Uber autonome-autodivisie, Anthony Levandowski, heeft faillissement aangevraagd nadat hij door de rechtbank van San Fransico werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 179 miljoen dollar (160 miljoen euro) wegens het plegen van contractbreuk bij zijn voormalig werkgever, Google-dochter Alphabet. Dat meldt Reuters vandaag.

Levandowski was bij Alphabet betrokken bij het zelfrijdende autoproject Waymo, maar stapte in 2016 op om een eigen bedrijf op te zetten dat zich bezighoudt met zelfrijdende autotechnologie. Hij verkocht zijn bedrijf niet lang daarna aan Uber. Dat werd vervolgens door Waymo aangeklaagd omdat het bedrijf gebruik zou maken van door Levandowski gestolen documenten. De bedrijven schikten in deze zaak en Levandowski werd door Uber ontslagen.

Zowel Levandowski als Lior Ron, die samen met hem in 2016 opstapte bij Waymo, werden door Google ook aangeklaagd wegens contractbreuk en het ontvreemde van bedrijfsgeheimen. Ron schikte vorige maand in de zaak, Levandowski ging in beroep en werd gisteren door de rechtbank van San Francisco in het ongelijk gesteld. Volgens Reuters is het nog de vraag of Uber de boete van Levandowski moet betalen, omdat de zaak speelde toen hij daar nog onder contract stond.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

‘Ex-Waymo-manager vraagt faillissement aan na miljoenenboete’ | Automotive Online

‘Ex-Waymo-manager vraagt faillissement aan na miljoenenboete’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Een voormalig manager van Waymo zou zijn bij vertrek vertrouwelijke bestanden hebben meegenomen. (Foto: Waymo)

Voormalig hoofd van Uber autonome-autodivisie, Anthony Levandowski, heeft faillissement aangevraagd nadat hij door de rechtbank van San Fransico werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 179 miljoen dollar (160 miljoen euro) wegens het plegen van contractbreuk bij zijn voormalig werkgever, Google-dochter Alphabet. Dat meldt Reuters vandaag.

Levandowski was bij Alphabet betrokken bij het zelfrijdende autoproject Waymo, maar stapte in 2016 op om een eigen bedrijf op te zetten dat zich bezighoudt met zelfrijdende autotechnologie. Hij verkocht zijn bedrijf niet lang daarna aan Uber. Dat werd vervolgens door Waymo aangeklaagd omdat het bedrijf gebruik zou maken van door Levandowski gestolen documenten. De bedrijven schikten in deze zaak en Levandowski werd door Uber ontslagen.

Zowel Levandowski als Lior Ron, die samen met hem in 2016 opstapte bij Waymo, werden door Google ook aangeklaagd wegens contractbreuk en het ontvreemde van bedrijfsgeheimen. Ron schikte vorige maand in de zaak, Levandowski ging in beroep en werd gisteren door de rechtbank van San Francisco in het ongelijk gesteld. Volgens Reuters is het nog de vraag of Uber de boete van Levandowski moet betalen, omdat de zaak speelde toen hij daar nog onder contract stond.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.