Erdogan onthult eerste Turkse EV’s

Jesse Busser Jesse Busser
De eerste Turkse auto (Foto:TOGG)

De Turkse president Tayyip Erdogan onthulde vrijdag twee elektrische auto’s die zijn gebouwd door de Turkse fabrikant TOGG. De auto’s moeten uiteindelijk wereldwijd verkocht worden.

Turkey’s Automotive Initiative Group (TOGG) is een Turks consortium dat halverwege 2018 is opgericht door vijf bedrijven: de Anadolu Groep, BMC, de Kok Groep, Turkcell en de Zorlu Holding. TOGG brengt vijf modellen op de markt.

De eerste auto’s van het concern zijn een suv en een sedan, beide EV’s. Volgens de president is in 2022 de infrastructuur voor het opladen van auto’s in heel Turkije beschikbaar. TOGG start in 2022 met de productie van een compacte suv.

De ceo van TOGG is voormalig Bosch-directeur Gurcan Karakas en de chief operating officer is Sergio Rocha, voormalig General Motors directeur in Zuid-Korea. 

Turkse steun

“We zijn allemaal getuigen van het uitkomen van 60-jaar oude Turkse dromen,” zegt Erdogan, refererend naar eerdere Turkse plannen om zelf een auto te bouwen. “Wanneer we deze auto wereldwijd zien rijden, is ons doel bereikt.”

TOGG krijgt overheidssteun in de vorm van een investering die ongeveer 3,3 miljard euro bedraagt. De investering bestaat uit een belastingverlaging, de belofte dat de Turkse overheid de komende jaren 30 duizend auto’s koopt en uit gratis land voor de bouw van een fabriek. Deze fabriek komt in de stad Bursa te staan, meldt de Turkse krant MiliGazette.

Onder meer Ford, FCA, Renault, Toyota en Hyundai produceren al auto’s in Turkije. Volkswagen heeft een beslissing over een Turkse fabriek uitgesteld.

Erdogan onthult eerste Turkse EV’s | Automotive Online

Erdogan onthult eerste Turkse EV’s

Jesse Busser Jesse Busser
De eerste Turkse auto (Foto:TOGG)

De Turkse president Tayyip Erdogan onthulde vrijdag twee elektrische auto’s die zijn gebouwd door de Turkse fabrikant TOGG. De auto’s moeten uiteindelijk wereldwijd verkocht worden.

Turkey’s Automotive Initiative Group (TOGG) is een Turks consortium dat halverwege 2018 is opgericht door vijf bedrijven: de Anadolu Groep, BMC, de Kok Groep, Turkcell en de Zorlu Holding. TOGG brengt vijf modellen op de markt.

De eerste auto’s van het concern zijn een suv en een sedan, beide EV’s. Volgens de president is in 2022 de infrastructuur voor het opladen van auto’s in heel Turkije beschikbaar. TOGG start in 2022 met de productie van een compacte suv.

De ceo van TOGG is voormalig Bosch-directeur Gurcan Karakas en de chief operating officer is Sergio Rocha, voormalig General Motors directeur in Zuid-Korea. 

Turkse steun

“We zijn allemaal getuigen van het uitkomen van 60-jaar oude Turkse dromen,” zegt Erdogan, refererend naar eerdere Turkse plannen om zelf een auto te bouwen. “Wanneer we deze auto wereldwijd zien rijden, is ons doel bereikt.”

TOGG krijgt overheidssteun in de vorm van een investering die ongeveer 3,3 miljard euro bedraagt. De investering bestaat uit een belastingverlaging, de belofte dat de Turkse overheid de komende jaren 30 duizend auto’s koopt en uit gratis land voor de bouw van een fabriek. Deze fabriek komt in de stad Bursa te staan, meldt de Turkse krant MiliGazette.

Onder meer Ford, FCA, Renault, Toyota en Hyundai produceren al auto’s in Turkije. Volkswagen heeft een beslissing over een Turkse fabriek uitgesteld.