Volkswagen-top aangeklaagd wegens marktmanipulatie in dieselgate

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Herbert Diess. (Foto: Volkswagen AG)

De Duitse justitie heeft Volkswagen-ceo Herbert Diess en bestuursvoorzitter Hans Dieter Pötsch aangeklaagd omdat ze in 2015 opzettelijk informatie over het dieselschandaal voor beleggers achter zouden hebben gehouden. Al ruim voordat ze de markt informeerden over de verwachte gevolgschade van het schandaal, wist de directie dat die schade uiteindelijk in de tientallen miljarden euro’s zou lopen, aldus justitie.

De directie zou echter hebben ingezet op een schikking en in afwachting daarvan hebben willen wachten met het bekendmaken van de verwachte schadelast. “De verdachte was zich bewust van de aanzienlijke financiële gevolgen, en had derhalve de kapitaalmarkten moeten informeren”, zo staat onder meer in de aanklacht. “Ze hebben echter bewust afgezien van de vereiste aankondiging om de beurskoers van de VW-aandelen op niveau te houden en verliezen te voorkomen.”

Celstraffen

In 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen op grote schaal sjoemelde met de uitstootwaarden van diesels in tests. De top van het bedrijf zou beleggers in 2015 informatie hebben onthouden over de kosten die het schandaal met zich mee zou brengen en daarmee de aandelenkoers hebben gemanipuleerd, aldus Justitie.

Inmiddels zijn er al meerdere bestuurders van de Volkswagen Group onderwerp van onderzoek. Zo werd Winterkorn al eerder aangeklaagd door de Duitse justitie voor zijn rol in de uitstootfraude en loopt er in de Verenigde Staten een onderzoek naar zijn betrokkenheid bij het schandaal. Ook naar voormalig bestuurder Matthias Müller is al eerder een strafrechtelijk onderzoek ingelast en ex-Audi-topman Rupert Stadler wordt ook verdacht. Oliver Schmidt kreeg in 2017 zeven jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij dieselgate. Bekijk hier de aanklacht van de Rechtbank Braunschweig tegen Diess, Pötsch en Winterkorn.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.