‘Duitsers vinden dat Merkel meer moet doen voor dieselrijders’

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Merkel zou meer moeten doen om de afsluiting van stadscentra voor diesels te voorkomen (foto: Shutterstock)

65 procent van de Duitse burgers vindt dat bondskanselier Angela Merkel niet genoeg doet aan het voorkomen van dieselverboden in Duitse steden. Ze zou zich niet genoeg inzet voor de belangen van dieselrijders. Dat blijkt uit een onderzoek door marktonderzoekbureau YouGov, in opdracht van persbureau DPA. Het werd uitgevoerd onder 2.043 mensen en is volgens DPA representatief voor Duitse automobilisten. 72 procent van de ondervraagden meldt er geen vertrouwen in te hebben dat de regering en de autobranche een goed compromis bereiken, dat dieselverboden in steden kan voorkomen.

Pakket maatregelen

Begin oktober kwam de Duitse regering met een pakket maatregelen dat de afsluiting van stadscentra voor diesels zou moeten voorkomen. De kern wordt gevormd door hoge inruilpremies voor oude diesels en verplichte hardware aanpassingen om de uitstoot van NOx terug te dringen. De financiële onderbouwing ontbreekt echter. Fabrikanten blijven zich verzetten tegen het zelf betalen van de dure hardware-aanpassingen. Inruilpremies zijn er inmiddels wel, bijvoorbeeld van Volkswagen. Met dat merk begon in 2015 de affaire rond de sjoemeldiesels. De huidige problemen zijn daar nog de nasleep van. Dieselgate kwam 3 jaar geleden aan het licht. Lees hier wat het ons heeft gebracht.

Duitse steden gaan gewoon door met het afsluiten van stadscentra. Mede op last van de rechter werd in Stuttgart, Frankfurt en Berlijn al een rijverbod voor oudere diesels ingevoerd. In Mainz besluit de rechter morgen of het centrum moet worden afgesloten voor oudere diesels.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.