ANWB: prestaties VW-motoren na sjoemelupdate vrijwel gelijk

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de ANWB op basis van de eerste testresultaten van zusterorganisatie ADAC. Volkswagen is in april begonnen met het terugroepen van sjoemelauto`s. Voor de herstelaanpassingen in de VS heeft Volkswagen ongeveer tien miljard dollar gereserveerd. 

In het onderzoek is de Europese goedkeuringstest (NEDC) herhaald die de autofabrikanten normaliter uitvoeren voor de typegoedkeuring. De ADAC heeft naast de officiële test met een herstelde motor ook een test gehouden die de praktijk benadert. Hierbij is de NOx-uitstoot na aanpassing wel een stuk lager. Het brandstofverbruik is ongeveer gelijk.

Naar aanleiding van de eerste testresultaten wijzen ADAC en ANWB er op dat er geen algemene conclusies voor alle terug te roepen auto’s kunnen worden getrokken. Individuele eigenaren moeten zich realiseren dat als hun auto voor en na aanpassing afwijkingen kan vertonen ten opzichte van de prestaties daarvoor. De ANWB adviseert eigenaren bij de garage een `certificaat voor de aanpassing` aan te vragen. Dit om aan te tonen dat de auto werkelijk is aangepast.

ANWB: prestaties VW-motoren na sjoemelupdate vrijwel gelijk | Automotive Online

ANWB: prestaties VW-motoren na sjoemelupdate vrijwel gelijk

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat meldt de ANWB op basis van de eerste testresultaten van zusterorganisatie ADAC. Volkswagen is in april begonnen met het terugroepen van sjoemelauto`s. Voor de herstelaanpassingen in de VS heeft Volkswagen ongeveer tien miljard dollar gereserveerd. 

In het onderzoek is de Europese goedkeuringstest (NEDC) herhaald die de autofabrikanten normaliter uitvoeren voor de typegoedkeuring. De ADAC heeft naast de officiële test met een herstelde motor ook een test gehouden die de praktijk benadert. Hierbij is de NOx-uitstoot na aanpassing wel een stuk lager. Het brandstofverbruik is ongeveer gelijk.

Naar aanleiding van de eerste testresultaten wijzen ADAC en ANWB er op dat er geen algemene conclusies voor alle terug te roepen auto’s kunnen worden getrokken. Individuele eigenaren moeten zich realiseren dat als hun auto voor en na aanpassing afwijkingen kan vertonen ten opzichte van de prestaties daarvoor. De ANWB adviseert eigenaren bij de garage een `certificaat voor de aanpassing` aan te vragen. Dit om aan te tonen dat de auto werkelijk is aangepast.