Wereld van De Jong | Bloeiend verenigingsleven

Arjen de Jong Arjen de Jong
• Laatste update:

Toch misten er nogal wat stakeholders, zowel op het podium als in de zaal. Bovendien gingen de meeste speeches over het wel en wee van de Afdeling Auto`s en de matige relatie van RAI Vereniging met de overheid: “Als er iets fout gaat, dan ligt dat natuurlijk nooit aan ónze vereniging.” Dat was zo`n beetje de teneur. Hoogste tijd dus voor RAI Vereniging om maar eens heel goed in de spiegel kijken.

`De manier waarop dominante autoboeren omgaan met grote toeleveranciers: net doen of ze niet bestaan.`

Belangrijke thema`s van andere afdelingen van RAI Vereniging, zoals bijvoorbeeld Afdeling Autovak, kwamen niet aan bod. En dat zegt iets over de manier waarop dominante autoboeren omgaan met grote toeleveranciers. Net doen alsof ze niet bestaan, terwijl de onderdelenleveranciers groeien als kool en de heren automobielimporteurs hun grip op de aftersalesmarkt in hoog tempo verliezen.

Laatst zei de CEO van een grote dealerholding nog: “Arjen, échte vernieuwing komt vaak van buiten de branche.” Ik moest meteen terugdenken aan de afscheidsreceptie, waar alleen maar jankende bestuurders op het pluche zaten – een categorie die onze branche zeker niet gaat veranderen, ze laten zich nog liever de kaas van het brood eten. 

`De lobby wist geen invloed uit te oefenen op de nieuwe bijtellingsregels. Rechtse werkgevers en linkse milieuorganisaties moesten de klus klarn.`

Ook de collega-bestuurders van Bovag en ANWB waren op woensdagmiddag 12 november niet in groten getale naar Amsterdam gekomen. Kennelijk botert het niet zo met RAI Vereniging. Dat bleek wel tijdens de discussie rond de nieuwe bijtellingsregels, waarbij de lobby geen enkele invloed wist uit te oefenen. Rechtse werkgevers en linkse milieuorganisaties moesten de klus klaren.

Dus roep ik Steven van Eijck op de gelederen binnen RAI Vereniging te sluiten en de relatie met beide andere verenigingen te versterken. Voor grote ego`s misschien even slikken – maar helemaal in het belang van alle verenigingsleden. De nieuwe voorzitter komt tenslotte van buiten de branche. 

Arjen de Jong, voormalig CEO BMW Group Nederland, senior advisor Boyden Global executive search, Arjenwdejong@gmail.com. 

In De wereld van De Jong geeft Arjen de Jong maandelijks zijn visie op ontwikkelingen in de autobranche. Deze editie verscheen eerder in Automotive 12-2014.   

Wereld van De Jong | Bloeiend verenigingsleven | Automotive Online

Wereld van De Jong | Bloeiend verenigingsleven

Arjen de Jong Arjen de Jong
• Laatste update:

Toch misten er nogal wat stakeholders, zowel op het podium als in de zaal. Bovendien gingen de meeste speeches over het wel en wee van de Afdeling Auto`s en de matige relatie van RAI Vereniging met de overheid: “Als er iets fout gaat, dan ligt dat natuurlijk nooit aan ónze vereniging.” Dat was zo`n beetje de teneur. Hoogste tijd dus voor RAI Vereniging om maar eens heel goed in de spiegel kijken.

`De manier waarop dominante autoboeren omgaan met grote toeleveranciers: net doen of ze niet bestaan.`

Belangrijke thema`s van andere afdelingen van RAI Vereniging, zoals bijvoorbeeld Afdeling Autovak, kwamen niet aan bod. En dat zegt iets over de manier waarop dominante autoboeren omgaan met grote toeleveranciers. Net doen alsof ze niet bestaan, terwijl de onderdelenleveranciers groeien als kool en de heren automobielimporteurs hun grip op de aftersalesmarkt in hoog tempo verliezen.

Laatst zei de CEO van een grote dealerholding nog: “Arjen, échte vernieuwing komt vaak van buiten de branche.” Ik moest meteen terugdenken aan de afscheidsreceptie, waar alleen maar jankende bestuurders op het pluche zaten – een categorie die onze branche zeker niet gaat veranderen, ze laten zich nog liever de kaas van het brood eten. 

`De lobby wist geen invloed uit te oefenen op de nieuwe bijtellingsregels. Rechtse werkgevers en linkse milieuorganisaties moesten de klus klarn.`

Ook de collega-bestuurders van Bovag en ANWB waren op woensdagmiddag 12 november niet in groten getale naar Amsterdam gekomen. Kennelijk botert het niet zo met RAI Vereniging. Dat bleek wel tijdens de discussie rond de nieuwe bijtellingsregels, waarbij de lobby geen enkele invloed wist uit te oefenen. Rechtse werkgevers en linkse milieuorganisaties moesten de klus klaren.

Dus roep ik Steven van Eijck op de gelederen binnen RAI Vereniging te sluiten en de relatie met beide andere verenigingen te versterken. Voor grote ego`s misschien even slikken – maar helemaal in het belang van alle verenigingsleden. De nieuwe voorzitter komt tenslotte van buiten de branche. 

Arjen de Jong, voormalig CEO BMW Group Nederland, senior advisor Boyden Global executive search, Arjenwdejong@gmail.com. 

In De wereld van De Jong geeft Arjen de Jong maandelijks zijn visie op ontwikkelingen in de autobranche. Deze editie verscheen eerder in Automotive 12-2014.