Micheal van Vuuren: Van Ford Nederland naar Jams van Batum Beverwijk

Een ondernemer ziet altijd mogelijkheden

Romy Wielinga Romy Wielinga
• Laatste update:
Beeld: James Autoservice

De naam van de originele eigenaar siert nog altijd de gevel. Als tiener kwam Michael hier al op zijn fiets naar toe, om te sleutelen en het vak te leren. Michael: “Op mijn zestiende iedere zaterdag sleutelen bij Van Batum, prachtig vond ik dat. De gezelligheid, altijd een bakkie koffie, de warmte van zo’n bedrijf heeft me altijd aangetrokken.”

Toch bleef Michael niet hangen: na een afgeronde MTS- En HTS-opleiding liep zijn stage bij Ford Nederland uit op een mooie carrière. “Bij Ford in Amsterdam heb ik een prachtige tijd gehad. Maar ik kom uit een familie van ondernemers, dus een eigen bedrijf heeft me altijd aangetrokken. Die kans kwam in 2017, toen ik benaderd werd door Hans van Batum om zijn bedrijf over te nemen. Dat heb ik met beide handen aangegrepen.”

Grote spelers in de leasemarkt

Michael ging meteen stevig aan de slag: meer werk binnenhalen en zoeken naar nieuwe kansen. “Voor een zelfstandig universeel bedrijf is dat best een uitdaging, daarom zocht ik al vroeg aansluiting bij een keten. Dat werd JAMES, met name vanwege de warme, informele sfeer en de mogelijkheid om actief mee te denken met de formule. Daarnaast werkt JAMES met grote spelers in de leasemarkt zoals LeasePlan, Alphabet en Arval – precies de hoek waarin ik wilde uitbreiden. Ook richting consumenten is het een groot voordeel om onderdeel te zijn van een keten van specialisten. Dat geeft vertrouwen. En het werkt: inmiddels hebben we 1500 actieve klanten.”

Groei in elektrisch en hybride

JAMES Autoservice Van Batum doet niet alleen onderhoud maar verkoopt ook flink wat occasions. “De meeste zijn tussen de vijf en tien jaar oud. Daar kunnen mensen vaak nog prima 10 jaar plezier van hebben, mits het onderhoud netjes wordt gedaan.” Intussen sorteert Van Vuuren bewust voor op de verdere groei van elektrisch en hybride rijden. “Voor het onderhoud van die auto’s heb ik inmiddels twee specialisten in dienst. In de toekomst wordt dat steeds meer, hoewel ik me wel zorgen maak over de levensduur van accu’s. Je merkt toch dat die niet veel langer meegaan dan tien jaar. Wat doe je dan nog met een occasion van bijvoorbeeld zeven jaar oud? Of zijn accu’s tegen die tijd eenvoudiger en goedkoper te reviseren? Met deze vragen zijn we nu al druk bezig; als ondernemer zie ik toch vooral mogelijkheden. En mensen moeten toch van a naar b, ook in de toekomst!”

JAMES Autoservice Van Batum in Beverwijk is een merkonafhankelijk autobedrijf, gespecialiseerd in onderhoud en occasionverkoop. De garage telt maar liefst zeven bruggen, waarvan er twee zijn ingericht voor bedrijfswagens en een zeventons brug geschikt is voor campers. De garage telt drie eerste monteurs, een leerling-monteur en een tweede monteur. Sinds kort is het team uitgebreid met een receptioniste, een taak die Michael voorheen zelf op zich nam. “Gelukkig heb ik ook zelf nog regelmatig contact met de klanten. Want de warme sfeer die ik ken van vroeger, wil ik zeker bewaren.”