Autolak: Chromatisch blauw wint aan populariteit

Jesse Busser Jesse Busser
• Laatste update:
Beeld: Shutterstock

Sea glass, dat is de kleur van 2020. Althans volgens lakkenleverancier Axalta, dat onder andere de merken Cromax, Standox en Spies Hecker in het gamma heeft. Deze groenblauwe kleur werd volgens het bedrijf geïnspireerd door de oceaan en is nu beschikbaar voor de markt. Volgens het Amerikaanse bedrijf is de nieuwe lak makkelijk aan te brengen en hecht hij beter. Ook is de lakkleur sneldrogend, moeilijk ontvlambaar en nauwelijks giftig.

Blauw is de kleur van 2020

Volgens het Amerikaanse bedrijf “herinnert Sea Glass ons aan schoon water en natuur”. En dat valt mooi samen met de waarden van sociale verantwoordelijkheid en rentmeesterschap die het bedrijf hoog in het vaandel heeft staan, zo meldt het.

Bij BASF zijn ze iets nuchterder: daar is gewoon gekeken naar welke kleuren de meeste aftrek vinden. In 2019 blijkt wit wereldwijd nog altijd de populairste kleur, maar er is een verschuiving zichtbaar: bijna een kwart van alle auto’s in Europa wordt tegenwoordig in een chromatische kleur gespoten, waarbij blauw verreweg de populairste is (11% van het totaal). Wereldwijd worden nu 9 procent van alle auto’s blauw gespoten. Er zijn wereldwijd 160 variaties blauw beschikbaar. 

In de kleurenvoorspelbol van Axalta kwamen in voorgaande jaren Sahara-brons (2019), Starlite-wit (2018) en Gallant Gray (2017) als populairste tevoorschijn.Het kleurenrapport van Axalta is te vinden in de Kennisbank.