Onafhankelijk maar niet alleen

Dossier garageformules | Formuleloze garage verliest terrein

Redactie Redactie
• Laatste update:

De grote franchiseformules voor autobedrijven blijven groeien en er komen hier en daar ook wat nieuwe garageformules bij of oude concepten worden een nieuw leven ingeblazen. Dat blijkt uit het meest recente overzicht van de belangrijkste concepten in Nederland, dat Automotive Werkplaats jaarlijks maakt. Vooral de Partspoint Group timmerde aan de weg. Bijvoorbeeld door het uit de overgenomen boedel van USN Centuri meegekomen Autoservice Totaal opnieuw in de markt te zetten. Het concept was nooit helemaal verdwenen, maar is nu weer terug in een nieuwe jas. Ook het Champion concept kreeg een upgrade en gaat nu verder als serieus concept. Verder is te zien dat Auto First een flinke stap maakte door dertig nieuwe bedrijven aan te sluiten. De bekende namen als Bosch Car service en Vakgarage pakten er ieder weer tien bedrijven bij. De groei van de dienstenpakketten van de meeste formules laten dit jaar een minder spectaculaire groei zien dan in 2017. Van de vaak aangekondigde telematicatools zijn tot nu toe alleen die van Bosch Car Service en in mindere mate die van Group Auto daadwerkelijk gelanceerd. Ieder concept zegt overtuigd te zijn van de noodzaak van een oplossing om connected te blijven met klant en auto. De plannen worden met veel geheimzinnigheid binnenskamers gehouden. De vraag is of de meeste ketens wel een strategie hebben om de concurrentie met het merkkanaal aan te gaan op datagebied. Toch zullen telematicatools op de korte termijn juist hetgeen zijn waar autobedrijven naar op zoek zijn bij het kiezen van een garageconcept. Tot die tijd is in het overzicht op de volgende pagina’s te zien wat de concepten wel in de aanbieding hebben en wat het kost.

1. Bosch Car Service

P10 Garageformules 01 bosch413 franchisevestigingen
Entreefee: 1.100 euro
Franchisefee: 3.120 euro
Omzetverplichting bij grossier: 27.000 euro per monteur
Conceptmanager: Michiel Frijters 
Voorkeursleverancier: Bosch First Supplier grossier

BCS groeide sinds april vorig jaar van 402 naar 413 vestigingen. Maar de nieuwigheden zaten hem vooral in de uitbreiding van Mijnboschcarservice en de lancering van de bijbehorende telematicadongel. Na een uitgebreide pilot werd er nog flink gesleuteld aan de dongel en de bijbehorende software. Zo zijn er nu drie verschillende dongels in plaats van een voor een bredere voertuigdekking. Klanten van een BCS-bedrijf konden al inloggen op Mijnboschcarservice en daar de onderhoudshistorie van hun auto bekijken en een werkplaatsafspraak inplannen. Nu is het via de connector en app ook mogelijk om de auto daadwerkelijk met de BCS-vestiging te verbinden. De Bosch connector heeft geen eigen SIM of GPS, maar maakt gebruik van de mobiele telefoon van de bestuurder. De BCS-connector heeft wel toegang tot de volledige OBD+ voertuigdata en beperkt zich niet tot de emissiegerelateerde data die autofabrikanten verplicht moeten vrijgeven via de OBD. Geeft de auto een onderhoudsmelding of een foutcode, dan krijgt de klant toekomstig een pop up op zijn telefoon. Met uitleg en een bijbehorend advies; Bij een storing pechhulp inschakelen of een afspraak inplannen bij het garagebedrijf. In verband met de nieuwe privacyregels mag het systeem niet automatisch foutcodes doorsturen naar de BCS-vestiging. Op dit moment zijn er ruim 5.000 BCS-dongels in omloop in Nederland en België.

Diensten:
– Training en opleiding (acht trainingsdagen per jaar)
– Marketingondersteuning
– Pechhulp
– Verzekeringen
– Financieringen
– Verlengde garantie
– Occasionlabel
– Aankleding pand
– Technische ondersteuning (hotline)
– Management ondersteuning 
– Toegang tot de zakelijke markt 

Online:
– Telematicatool met dongel en app
– Website
– Afsprakentool
– Offertemodule

2. Vakgarage

P10 Garageformules 02 Vakgarage295 franchisevestigingen
Entreefee: 1.500 euro
Franchisefee: 4.464 euro per jaar
Omzetverplichting bij grossier: 40.000 euro per monteur
Voorkeursleverancier: Fource-grossier
Directeur: Christien den Uil

Neerlands oudste zelfstandige garageformule slaagde er dit jaar in om 20 nieuwe bedrijven aan zich te binden. De eindstreep van 350 vestigingen komt daarmee langzaam in zicht. Directeur Christien den Uil verwacht 2018 af te kunnen sluiten met ruim 300 franchisenemers. Om deze groei mogelijk te maken werden onder meer de franchisecontracten verruimd waardoor er met name in dichtbevolkte gebieden ruimte is ontstaan voor meer Vakgarages in één gemeente. “Verder zie je dat steeds meer autobedrijven de meerwaarde zien van een concept als het onze. Wij professionaliseren enorm als organisatie, maar de markt ook.” De vorig jaar gelanceerde nieuwe website krijgt dit jaar een ‘mijn-omgeving’ waar klanten van Vakgarages kunnen inloggen en de onderhoudsgegevens van hun auto kunnen raadplegen en een afspraak plannen. Dat kan ook via de nieuwe bijbehorende app. Een verbinding met het voertuig is er nog niet. “Maar zodra de geschikte dongel beschikbaar komt, is die stap snel gemaakt. We willen niet te veel op de zaken vooruit lopen, maar onze systemen zijn er wel klaar voor.” 2018 zal volgens Den Uil verder in het teken staan van het finetunen van de website en bijbehorende systemen. Zo wordt er nog een offertemodule aan toegevoegd en wordt het occasiongedeelte verbeterd. Ook een webshop voor wielen en andere producten staat op de planning. 

Diensten:
– Huisstijl
– Marketing
– Inkoopvoordeel
– Technische trainingen
– Kwaliteitsbewaking
– Pechhulp-product
– Occasiongarantie-product
– Autoverzekerings-product
– Toegang tot de zakelijke markt (landelijke afspraken met leasemaatschappijen)
– Private lease
– Ruitherstel

Online:
– Website
– Offertetool
– Afspraken tool
– SEO/SEA
– E-mailmarketing
– Bannering
– Reviewtool
– Occasionportaal
– Facebookmarketing

Eisen:
– Representatief pand
– Bovag-lid
– Minimaal twee monteurs
– Minimaal twee hefbruggen
– RDW apk-erkenning

3. Autocrew

P10 Garageformules 03 Autocrew240 franchisevestigingen
Entreefee: 513 euro
Franchisefee: 2.352 euro per jaar
Omzetverplichting bij grossier: 27.000 euro per monteur
Conceptmanager: Patricia Gebhart
Voorkeursleverancier: Bosch First Supplier grossier

Sinds een aantal jaren staat Autocrew steevast op plaats drie achter grote broer BCS en achter Vakgarage. Ook hier ruim tien nieuwe bedrijven die het logo op de gevel schroefden. 

Diensten:
– Opleidingen 
– Technische ondersteuning
– Marketing
– Pechhulp

Online:
– Website
– Offertetool
– Afsprakentool 

Eisen: geen informatie

4. Autoprofijt

P10 Garageformules 04 Autoprofijt227 franchisevestigingen
Entreefee: 300 euro
Franchisefee: geen
Omzetverplichting bij grossier: 15.000 euro per vestiging
Voorkeursleverancier: Vrooam-grossier (Fource)
Franchisemanager: Aan Willem Bonnema

De vorig jaar uitgesproken ambitie om door te groeien naar 300 deelnemers is door Autoprofijt niet gehaald. Maar sindsdien kwamen er wel ruim dertig nieuwe bedrijven. Autoprofijt blijft daarmee het grootste concept onder de laagdrempelige formules en klimt van plaats vijf naar vier in de ranking. Auto Profijt wil een instapconcept blijven voor de wat kleinere bedrijven. Deze kunnen de formule gebruiken als springplank voor bijvoorbeeld een full service, hard franchiseformule. 

Het bekende krantje dat zes keer per jaar verschijnt in een oplage van 700 duizend stuks blijft de belangrijkste troef van Autoprofijt. Hiervan worden er per keer per deelnemer 3.500 verspreid. De kosten hiervan bedragen 10 duizend euro. In het eerste jaar van deelname krijgt een autobedrijf deze krant gratis. Wie daarna zijn onderdelenomzet doelstelling haalt krijgt hij de investering voor de krant terug van zijn grossier. 

Diensten:
– Huisstijl
– Marketingondersteuning
– Actiekrant

Online:
– Website
– Bandenmodule
– Offertetool
– Afsprakentool
– Apk-check

Eisen:
– Loyaal aan grossier
– Bereidheid om naam uit te dragen

5. Kwik-Fit

P10 Garageformules 05 Kwikfit174 vestigingen (1 franchisevestiging)
Entreefee: geen
franchisefee: 2 procent van de omzet
Omzetverplichting per monteur: 90 procent onderdelen bij Brezan, alle banden bij Kwik-Fit
Voorkeursleverancier: Brezan en Kwik-Fit Banden 
Directeur: Martin Post
Autoservice Govers Oud Gastel 1e franchisenemer

Kwik-Fit-directeur Martin Post meldde vorig jaar al dat de groei van het aantal franchisenemers minder snel gaat dan verwacht. De teller stond toen op één vestiging (Govers in Oud-Gastel). De ambitie was om er in 2017 een tot drie aan toe te voegen. Dat is niet gelukt. Ook het aanstellen van een franchisemanager kwam er niet van, laat Post weten. “Er is belangstelling genoeg onder garagebedrijven om zich bij ons aan te sluiten, maar het moet wel passen. De bedrijven moeten geschikt zijn en we willen kannibalisme op onze eigen vestigingen voorkomen. Dat blijkt een lastige opgave. Onze dekking is al groot en de lat ligt erg hoog. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan onze klantgerichtheid en uitstraling. Onze NPS gaat door het dak. Dat willen we niet op het spel zetten door onzorgvuldig te werk te gaan bij het aansluiten van franchisenemers.” Post geeft ook toe dat de focus het afgelopen jaar meer lag op verbetering van de eigen vestigingen dan op het werven van franchisenemers. Dat is ook één van de redenen dat de franchisemanager er niet kwam. “Binnenkort verhuizen we in Maarssen naar een nieuwe locatie aan de A2. We werken daar volledig energieneutraal en daar zijn we trots op. Soortgelijke verhuizingen naar een betere plek willen we ook voor onze vestigingen in Amsterdam-Zuid en Utrecht.” 

Verder hebben inmiddels 130 van de 174 vestigingen de kennis en de materialen in huis om zogenaamde merkbeurten uit te voeren. Onderhoud exact volgens de voorschriften van de autofabrikant en bij jonge auto’s met behoud van de fabrieksgarantie.  Aan een telematica-oplossing wordt achter de schermen gewerkt, maar hierover wil Post nog niets kwijt behalve dat de introductie nog even op zich laat wachten. 

Diensten:
– Huisstijl
– Marketing 
– Inkoopvoordeel
– Bandenopslag
– Technische trainingen
– Toegang tot de zakelijke markt (landelijke afspraken met leasemaatschappijen)

Online:
– Website
– Bandenwebshop
– Acties
– Afsprakentool

Eisen:
– Uitstraling en kwaliteitsniveau vergelijkbaar met eigen vestigingen of beter

6. Profile Car & Tyreservice

P10 Garageformules 06 Profile160 franchisevestigingen
Entreefee: geen
franchisefee: 2 tot 3 procent van de omzet
Omzetverplichting bij grossier: geen
Voorkeursleverancier: Brezan- of Fource-grossier
Algemeen directeur: Matthijs Verhaar

Volgens de begin vorig gestartte nieuwe directeur Matthijs Verhaar is er ruimte voor Profile Car & Tyreservice om te groeien in de krimpende markt voor auto-onderhoud en banden. Niet zozeer in het aantal vestigingen, maar meer in de omzet uit auto-onderhoud en reparaties. “Tien vestigingen erbij zei ik een half jaar geleden. Nu kijk ik daar anders tegenaan: wellicht is het voldoende om met het huidige aantal van 160 vestigingen meer services aan te bieden om de omzet per vestiging te laten groeien. Het aantal onderhoudsmomenten daalt immers, dus is het de vraag of het verstandig is om meer vestigingen te openen. We zijn goed in truckbanden, maar in de particuliere markt is ruimte voor verbetering. 120 van de 160 vestigingen zijn omgebouwd tot zogenaamde Pro-vestigingen. “Die vestigingen hebben minimaal één gecertificeerde diagnose-monteur en beschikken over alle benodigde werkplaatsequipment.” Met het netwerk van Pro-vestigingen op sterkte is het volgens Verhaar tijd om wat harder te gaan roepen. “In vergelijking met het merkkanaal zijn we bescheiden over wat we kunnen. In 2015 zijn we gestart met het onderhoud van leaseauto’s vanuit de Profile formule. Nu dat goed loopt (onder meer Leaseplan, Arval en Justlease) is het tijd voor de volgende stap. We gaan meer uitdragen dat we specialist zijn in banden en auto-onderhoud. Ondermeer met een reclamecampagne.”

Diensten:
– Toegang tot centrale leaseomzet banden en onderhoud
– Toegang tot centrale webshopomzet
– Centrale inkoop
– Centrale automatiseringsapplicaties
– Marketingconcepten
– Trainingen (Profile Academy)
– Operationele ondersteuning via formuledesk
– Management ondersteuning via regiomanagers

Online:
– Website
– Afsprakentool
– Bandenwebshop
– Offertetool voor onderhoud
– Webportal Academy
– Intranet kennisbank
– Webportal marketingmaterialen

Eisen:
– Pand met nette uitstraling binnen en buiten
– APK-straat (Pro-vestiging)
– 1e autotechnicus met apk (Pro-vestiging) 

7. Autofirst

P10 Garageformules 07 Autofirst127 franchisevestigingen
Entreefee: 495 euro
Franchisefee: 3.600 (bij 2 monteurs)
Omzetverplichting bij grossier: 40.000 per monteur
Voorkeursleverancier: Koskamp/GHS/Rijsbergen/Primaparts/APS/AOC/Heijl
Franchisemanager: per regio
*met terugverdienmodel op onderdelenomzet

Het fullserviceconcept van Koskamp en  Fource grossiers GHS, Rijsbergen, Primaparts, APS, Heijl en AOC maakt sinds twee jaar een flinke groeispurt. Zo kwamen er sinds april vorig jaar ruim 30 nieuwe bedrijven bij. Volgens Tim Heinen die Autofirst namens Koskamp ontwikkelt, is de snelle groei vooral te verklaren door de uitbreiding van het werkgebied. “GHS, Rijsbergen en Primaparts zijn ook met Autofirst aan de slag gegaan en APS, AOC en Heijl volgen. Met name de Randstad en Brabant is een gebied met veel potentiële deelnemers. Steeds meer universele autobedrijven zien de noodzaak om zich bij een concept aan te sluiten.”

Autofirst is een landelijke formule met een dito strategie en beleid, maar bestaat wel uit vijf regionale stichtingen met elk een eigen werkgebied. Deze regio’s (opgedeeld in postcodes) worden bewerkt door een van de grossiers die elk een stichting beheren met vaak een van de aangesloten garagisten in het bestuur. Daarnaast heeft iedere regio zijn eigen penningmeester en marketingcommissie. “We hebben een landelijk beleid, maar er zijn kleine regionale verschillen. In marketing bijvoorbeeld. Noord Nederland en de Randstad doet meer online bannering en in het zuiden worden meer kranten uitgegeven”, legt Heinen uit.

De ambitie van Autofirst is om dit jaar door te groeien naar 150 aangesloten bedrijven. Een realistisch doel, aldus Heinen. “Het kan sneller maar we willen vasthouden aan onze kwaliteitsstandaard.”

Diensten:
– Huisstijlpakket binnen en buiten
– Trainingen en opleidingen
– Huis aan huis reclame
– Flyeracties
– Mobiliteitsgarantie (Europa)

Online:
– Website (eigen domijnnaam)
– Vermelding op landelijke pagina
– Google adwords en SEO-ondersteuning
– Social media ondersteuning
– Onderhoudsapp
– Afsprakenmodule
– Digitaal onderhoudsregister

Eisen:
– Nette uitstraling binnen en buiten
– Bovag-lid
– Universeel of ex-dealer
– APK-erkenning
– Minimaal twee monteurs in dienst
– Voorkeur combinatie onderhoud, reparatie en autoverkoop.

8. Autoservice Totaal

P10 Garageformules 08 Autoservice Totaal98 franchisevestigingen
Entreefee: geen
Franchisefee: geen
Omzetverplichting bij grossier: geen
Voorkeursleverancier: Brezan-grossier
Franchisemanager: Richard van Schie

Autoservice Totaal is het vijfde garageconcept van Partspoint Group naast AD Autobedrijf, CarProf, Kentekenloket en LeaseProf. Begin dit jaar werd de ooit door USN Centuri opgerichte formule nieuw leven ingeblazen. De instapformule van de onderdelenleverancier uit Ede kreeg een nieuwe huisstijl en een aantal nieuwe diensten. Gebleven zijn de gunstigere inkoopcondities voor onderdelen en gereedschap. Daarnaast biedt het garageconcept nu ook een online sales- en marketingondersteuning. Autoservice Totaal staat vermeld op circa 20 auto gerelateerde websites en deelnemers krijgen een account waarop klanten hun reviews kunnen achterlaten. Sinds de herintroductie in januari sloten bijna 100 garagisten zich aan bij het vernieuwde Autoservice Totaal. 

Diensten:
– Huisstijl
– Inkoopvoordeel 

Online:
– Website
– Reviewtool
– Online marketing

Eisen:
– Loyale klant
– Voldoen aan minimale eisen serviceniveau

9. AD Autobedrijf

P10 Garageformules 09 AD Autobedrijf96 franchisevestigingen
Entreefee: 965 euro
Franchisefee: 2.400
Omzetverplichting bij grossier: 40.000 per vestiging
Voorkeursleverancier: AD-grossier
Franchisemanager: Ton Sieljes

In plaats van de vorig jaar aangekondigde groei in aantal vestigingen, zag AD Autobedrijf opnieuw wat bedrijven vertrekken. De leegloop van een aantal jaren terug is wel tot staan gebracht. Van de 99 franchisenemers van vorig jaar zijn er 96 over. Het dienstenpakket werd de afgelopen jaren wel flink uitgebreid met een aantal optionele modules. Verder kregen de website en de huisstijl een opfrisbeurt. AD Autobedrijf is daarmee weer bij de tijd, maar profiteert niet van zijn sterke naam uit het verleden bij het aantrekken van nieuwe leden. 

Diensten:
– Aankleding pand
– Marketingondersteuning
– Technische informatie
– Managementondersteuning
– Optioneel: WESP
– Optioneel: INKOPER-MKB
– Klantenvertellen.nl abo
– Optioneel: LeaseProf
– 24 maanden garantie op reparaties
– Pechhulp

Online:
– Website
– Offertetool
– Afspraken tool
– App / Servicebook
– App / Vestigingenzoeker
– Optioneel: SEO/SEA support
– DTG Services

Eisen: Geen informatie

10 Euromaster

P10 Garageformules 10 Euromaster103 vestigingen (12 franchise)
Entreefee: 3.000 euro
Franchisefee: 1.500 euro
Omzetverplichting bij grossier: geen
Voorkeursleverancier: Brezan
Franchisemanager: Dick de Goey

De banden en onderhoudsformule van Mich

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.

Dossier garageformules | Formuleloze garage verliest terrein | Automotive Online
Onafhankelijk maar niet alleen

Dossier garageformules | Formuleloze garage verliest terrein

Redactie Redactie
• Laatste update:

De grote franchiseformules voor autobedrijven blijven groeien en er komen hier en daar ook wat nieuwe garageformules bij of oude concepten worden een nieuw leven ingeblazen. Dat blijkt uit het meest recente overzicht van de belangrijkste concepten in Nederland, dat Automotive Werkplaats jaarlijks maakt. Vooral de Partspoint Group timmerde aan de weg. Bijvoorbeeld door het uit de overgenomen boedel van USN Centuri meegekomen Autoservice Totaal opnieuw in de markt te zetten. Het concept was nooit helemaal verdwenen, maar is nu weer terug in een nieuwe jas. Ook het Champion concept kreeg een upgrade en gaat nu verder als serieus concept. Verder is te zien dat Auto First een flinke stap maakte door dertig nieuwe bedrijven aan te sluiten. De bekende namen als Bosch Car service en Vakgarage pakten er ieder weer tien bedrijven bij. De groei van de dienstenpakketten van de meeste formules laten dit jaar een minder spectaculaire groei zien dan in 2017. Van de vaak aangekondigde telematicatools zijn tot nu toe alleen die van Bosch Car Service en in mindere mate die van Group Auto daadwerkelijk gelanceerd. Ieder concept zegt overtuigd te zijn van de noodzaak van een oplossing om connected te blijven met klant en auto. De plannen worden met veel geheimzinnigheid binnenskamers gehouden. De vraag is of de meeste ketens wel een strategie hebben om de concurrentie met het merkkanaal aan te gaan op datagebied. Toch zullen telematicatools op de korte termijn juist hetgeen zijn waar autobedrijven naar op zoek zijn bij het kiezen van een garageconcept. Tot die tijd is in het overzicht op de volgende pagina’s te zien wat de concepten wel in de aanbieding hebben en wat het kost.

1. Bosch Car Service

P10 Garageformules 01 bosch413 franchisevestigingen
Entreefee: 1.100 euro
Franchisefee: 3.120 euro
Omzetverplichting bij grossier: 27.000 euro per monteur
Conceptmanager: Michiel Frijters 
Voorkeursleverancier: Bosch First Supplier grossier

BCS groeide sinds april vorig jaar van 402 naar 413 vestigingen. Maar de nieuwigheden zaten hem vooral in de uitbreiding van Mijnboschcarservice en de lancering van de bijbehorende telematicadongel. Na een uitgebreide pilot werd er nog flink gesleuteld aan de dongel en de bijbehorende software. Zo zijn er nu drie verschillende dongels in plaats van een voor een bredere voertuigdekking. Klanten van een BCS-bedrijf konden al inloggen op Mijnboschcarservice en daar de onderhoudshistorie van hun auto bekijken en een werkplaatsafspraak inplannen. Nu is het via de connector en app ook mogelijk om de auto daadwerkelijk met de BCS-vestiging te verbinden. De Bosch connector heeft geen eigen SIM of GPS, maar maakt gebruik van de mobiele telefoon van de bestuurder. De BCS-connector heeft wel toegang tot de volledige OBD+ voertuigdata en beperkt zich niet tot de emissiegerelateerde data die autofabrikanten verplicht moeten vrijgeven via de OBD. Geeft de auto een onderhoudsmelding of een foutcode, dan krijgt de klant toekomstig een pop up op zijn telefoon. Met uitleg en een bijbehorend advies; Bij een storing pechhulp inschakelen of een afspraak inplannen bij het garagebedrijf. In verband met de nieuwe privacyregels mag het systeem niet automatisch foutcodes doorsturen naar de BCS-vestiging. Op dit moment zijn er ruim 5.000 BCS-dongels in omloop in Nederland en België.

Diensten:
– Training en opleiding (acht trainingsdagen per jaar)
– Marketingondersteuning
– Pechhulp
– Verzekeringen
– Financieringen
– Verlengde garantie
– Occasionlabel
– Aankleding pand
– Technische ondersteuning (hotline)
– Management ondersteuning 
– Toegang tot de zakelijke markt 

Online:
– Telematicatool met dongel en app
– Website
– Afsprakentool
– Offertemodule

2. Vakgarage

P10 Garageformules 02 Vakgarage295 franchisevestigingen
Entreefee: 1.500 euro
Franchisefee: 4.464 euro per jaar
Omzetverplichting bij grossier: 40.000 euro per monteur
Voorkeursleverancier: Fource-grossier
Directeur: Christien den Uil

Neerlands oudste zelfstandige garageformule slaagde er dit jaar in om 20 nieuwe bedrijven aan zich te binden. De eindstreep van 350 vestigingen komt daarmee langzaam in zicht. Directeur Christien den Uil verwacht 2018 af te kunnen sluiten met ruim 300 franchisenemers. Om deze groei mogelijk te maken werden onder meer de franchisecontracten verruimd waardoor er met name in dichtbevolkte gebieden ruimte is ontstaan voor meer Vakgarages in één gemeente. “Verder zie je dat steeds meer autobedrijven de meerwaarde zien van een concept als het onze. Wij professionaliseren enorm als organisatie, maar de markt ook.” De vorig jaar gelanceerde nieuwe website krijgt dit jaar een ‘mijn-omgeving’ waar klanten van Vakgarages kunnen inloggen en de onderhoudsgegevens van hun auto kunnen raadplegen en een afspraak plannen. Dat kan ook via de nieuwe bijbehorende app. Een verbinding met het voertuig is er nog niet. “Maar zodra de geschikte dongel beschikbaar komt, is die stap snel gemaakt. We willen niet te veel op de zaken vooruit lopen, maar onze systemen zijn er wel klaar voor.” 2018 zal volgens Den Uil verder in het teken staan van het finetunen van de website en bijbehorende systemen. Zo wordt er nog een offertemodule aan toegevoegd en wordt het occasiongedeelte verbeterd. Ook een webshop voor wielen en andere producten staat op de planning. 

Diensten:
– Huisstijl
– Marketing
– Inkoopvoordeel
– Technische trainingen
– Kwaliteitsbewaking
– Pechhulp-product
– Occasiongarantie-product
– Autoverzekerings-product
– Toegang tot de zakelijke markt (landelijke afspraken met leasemaatschappijen)
– Private lease
– Ruitherstel

Online:
– Website
– Offertetool
– Afspraken tool
– SEO/SEA
– E-mailmarketing
– Bannering
– Reviewtool
– Occasionportaal
– Facebookmarketing

Eisen:
– Representatief pand
– Bovag-lid
– Minimaal twee monteurs
– Minimaal twee hefbruggen
– RDW apk-erkenning

3. Autocrew

P10 Garageformules 03 Autocrew240 franchisevestigingen
Entreefee: 513 euro
Franchisefee: 2.352 euro per jaar
Omzetverplichting bij grossier: 27.000 euro per monteur
Conceptmanager: Patricia Gebhart
Voorkeursleverancier: Bosch First Supplier grossier

Sinds een aantal jaren staat Autocrew steevast op plaats drie achter grote broer BCS en achter Vakgarage. Ook hier ruim tien nieuwe bedrijven die het logo op de gevel schroefden. 

Diensten:
– Opleidingen 
– Technische ondersteuning
– Marketing
– Pechhulp

Online:
– Website
– Offertetool
– Afsprakentool 

Eisen: geen informatie

4. Autoprofijt

P10 Garageformules 04 Autoprofijt227 franchisevestigingen
Entreefee: 300 euro
Franchisefee: geen
Omzetverplichting bij grossier: 15.000 euro per vestiging
Voorkeursleverancier: Vrooam-grossier (Fource)
Franchisemanager: Aan Willem Bonnema

De vorig jaar uitgesproken ambitie om door te groeien naar 300 deelnemers is door Autoprofijt niet gehaald. Maar sindsdien kwamen er wel ruim dertig nieuwe bedrijven. Autoprofijt blijft daarmee het grootste concept onder de laagdrempelige formules en klimt van plaats vijf naar vier in de ranking. Auto Profijt wil een instapconcept blijven voor de wat kleinere bedrijven. Deze kunnen de formule gebruiken als springplank voor bijvoorbeeld een full service, hard franchiseformule. 

Het bekende krantje dat zes keer per jaar verschijnt in een oplage van 700 duizend stuks blijft de belangrijkste troef van Autoprofijt. Hiervan worden er per keer per deelnemer 3.500 verspreid. De kosten hiervan bedragen 10 duizend euro. In het eerste jaar van deelname krijgt een autobedrijf deze krant gratis. Wie daarna zijn onderdelenomzet doelstelling haalt krijgt hij de investering voor de krant terug van zijn grossier. 

Diensten:
– Huisstijl
– Marketingondersteuning
– Actiekrant

Online:
– Website
– Bandenmodule
– Offertetool
– Afsprakentool
– Apk-check

Eisen:
– Loyaal aan grossier
– Bereidheid om naam uit te dragen

5. Kwik-Fit

P10 Garageformules 05 Kwikfit174 vestigingen (1 franchisevestiging)
Entreefee: geen
franchisefee: 2 procent van de omzet
Omzetverplichting per monteur: 90 procent onderdelen bij Brezan, alle banden bij Kwik-Fit
Voorkeursleverancier: Brezan en Kwik-Fit Banden 
Directeur: Martin Post
Autoservice Govers Oud Gastel 1e franchisenemer

Kwik-Fit-directeur Martin Post meldde vorig jaar al dat de groei van het aantal franchisenemers minder snel gaat dan verwacht. De teller stond toen op één vestiging (Govers in Oud-Gastel). De ambitie was om er in 2017 een tot drie aan toe te voegen. Dat is niet gelukt. Ook het aanstellen van een franchisemanager kwam er niet van, laat Post weten. “Er is belangstelling genoeg onder garagebedrijven om zich bij ons aan te sluiten, maar het moet wel passen. De bedrijven moeten geschikt zijn en we willen kannibalisme op onze eigen vestigingen voorkomen. Dat blijkt een lastige opgave. Onze dekking is al groot en de lat ligt erg hoog. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan onze klantgerichtheid en uitstraling. Onze NPS gaat door het dak. Dat willen we niet op het spel zetten door onzorgvuldig te werk te gaan bij het aansluiten van franchisenemers.” Post geeft ook toe dat de focus het afgelopen jaar meer lag op verbetering van de eigen vestigingen dan op het werven van franchisenemers. Dat is ook één van de redenen dat de franchisemanager er niet kwam. “Binnenkort verhuizen we in Maarssen naar een nieuwe locatie aan de A2. We werken daar volledig energieneutraal en daar zijn we trots op. Soortgelijke verhuizingen naar een betere plek willen we ook voor onze vestigingen in Amsterdam-Zuid en Utrecht.” 

Verder hebben inmiddels 130 van de 174 vestigingen de kennis en de materialen in huis om zogenaamde merkbeurten uit te voeren. Onderhoud exact volgens de voorschriften van de autofabrikant en bij jonge auto’s met behoud van de fabrieksgarantie.  Aan een telematica-oplossing wordt achter de schermen gewerkt, maar hierover wil Post nog niets kwijt behalve dat de introductie nog even op zich laat wachten. 

Diensten:
– Huisstijl
– Marketing 
– Inkoopvoordeel
– Bandenopslag
– Technische trainingen
– Toegang tot de zakelijke markt (landelijke afspraken met leasemaatschappijen)

Online:
– Website
– Bandenwebshop
– Acties
– Afsprakentool

Eisen:
– Uitstraling en kwaliteitsniveau vergelijkbaar met eigen vestigingen of beter

6. Profile Car & Tyreservice

P10 Garageformules 06 Profile160 franchisevestigingen
Entreefee: geen
franchisefee: 2 tot 3 procent van de omzet
Omzetverplichting bij grossier: geen
Voorkeursleverancier: Brezan- of Fource-grossier
Algemeen directeur: Matthijs Verhaar

Volgens de begin vorig gestartte nieuwe directeur Matthijs Verhaar is er ruimte voor Profile Car & Tyreservice om te groeien in de krimpende markt voor auto-onderhoud en banden. Niet zozeer in het aantal vestigingen, maar meer in de omzet uit auto-onderhoud en reparaties. “Tien vestigingen erbij zei ik een half jaar geleden. Nu kijk ik daar anders tegenaan: wellicht is het voldoende om met het huidige aantal van 160 vestigingen meer services aan te bieden om de omzet per vestiging te laten groeien. Het aantal onderhoudsmomenten daalt immers, dus is het de vraag of het verstandig is om meer vestigingen te openen. We zijn goed in truckbanden, maar in de particuliere markt is ruimte voor verbetering. 120 van de 160 vestigingen zijn omgebouwd tot zogenaamde Pro-vestigingen. “Die vestigingen hebben minimaal één gecertificeerde diagnose-monteur en beschikken over alle benodigde werkplaatsequipment.” Met het netwerk van Pro-vestigingen op sterkte is het volgens Verhaar tijd om wat harder te gaan roepen. “In vergelijking met het merkkanaal zijn we bescheiden over wat we kunnen. In 2015 zijn we gestart met het onderhoud van leaseauto’s vanuit de Profile formule. Nu dat goed loopt (onder meer Leaseplan, Arval en Justlease) is het tijd voor de volgende stap. We gaan meer uitdragen dat we specialist zijn in banden en auto-onderhoud. Ondermeer met een reclamecampagne.”

Diensten:
– Toegang tot centrale leaseomzet banden en onderhoud
– Toegang tot centrale webshopomzet
– Centrale inkoop
– Centrale automatiseringsapplicaties
– Marketingconcepten
– Trainingen (Profile Academy)
– Operationele ondersteuning via formuledesk
– Management ondersteuning via regiomanagers

Online:
– Website
– Afsprakentool
– Bandenwebshop
– Offertetool voor onderhoud
– Webportal Academy
– Intranet kennisbank
– Webportal marketingmaterialen

Eisen:
– Pand met nette uitstraling binnen en buiten
– APK-straat (Pro-vestiging)
– 1e autotechnicus met apk (Pro-vestiging) 

7. Autofirst

P10 Garageformules 07 Autofirst127 franchisevestigingen
Entreefee: 495 euro
Franchisefee: 3.600 (bij 2 monteurs)
Omzetverplichting bij grossier: 40.000 per monteur
Voorkeursleverancier: Koskamp/GHS/Rijsbergen/Primaparts/APS/AOC/Heijl
Franchisemanager: per regio
*met terugverdienmodel op onderdelenomzet

Het fullserviceconcept van Koskamp en  Fource grossiers GHS, Rijsbergen, Primaparts, APS, Heijl en AOC maakt sinds twee jaar een flinke groeispurt. Zo kwamen er sinds april vorig jaar ruim 30 nieuwe bedrijven bij. Volgens Tim Heinen die Autofirst namens Koskamp ontwikkelt, is de snelle groei vooral te verklaren door de uitbreiding van het werkgebied. “GHS, Rijsbergen en Primaparts zijn ook met Autofirst aan de slag gegaan en APS, AOC en Heijl volgen. Met name de Randstad en Brabant is een gebied met veel potentiële deelnemers. Steeds meer universele autobedrijven zien de noodzaak om zich bij een concept aan te sluiten.”

Autofirst is een landelijke formule met een dito strategie en beleid, maar bestaat wel uit vijf regionale stichtingen met elk een eigen werkgebied. Deze regio’s (opgedeeld in postcodes) worden bewerkt door een van de grossiers die elk een stichting beheren met vaak een van de aangesloten garagisten in het bestuur. Daarnaast heeft iedere regio zijn eigen penningmeester en marketingcommissie. “We hebben een landelijk beleid, maar er zijn kleine regionale verschillen. In marketing bijvoorbeeld. Noord Nederland en de Randstad doet meer online bannering en in het zuiden worden meer kranten uitgegeven”, legt Heinen uit.

De ambitie van Autofirst is om dit jaar door te groeien naar 150 aangesloten bedrijven. Een realistisch doel, aldus Heinen. “Het kan sneller maar we willen vasthouden aan onze kwaliteitsstandaard.”

Diensten:
– Huisstijlpakket binnen en buiten
– Trainingen en opleidingen
– Huis aan huis reclame
– Flyeracties
– Mobiliteitsgarantie (Europa)

Online:
– Website (eigen domijnnaam)
– Vermelding op landelijke pagina
– Google adwords en SEO-ondersteuning
– Social media ondersteuning
– Onderhoudsapp
– Afsprakenmodule
– Digitaal onderhoudsregister

Eisen:
– Nette uitstraling binnen en buiten
– Bovag-lid
– Universeel of ex-dealer
– APK-erkenning
– Minimaal twee monteurs in dienst
– Voorkeur combinatie onderhoud, reparatie en autoverkoop.

8. Autoservice Totaal

P10 Garageformules 08 Autoservice Totaal98 franchisevestigingen
Entreefee: geen
Franchisefee: geen
Omzetverplichting bij grossier: geen
Voorkeursleverancier: Brezan-grossier
Franchisemanager: Richard van Schie

Autoservice Totaal is het vijfde garageconcept van Partspoint Group naast AD Autobedrijf, CarProf, Kentekenloket en LeaseProf. Begin dit jaar werd de ooit door USN Centuri opgerichte formule nieuw leven ingeblazen. De instapformule van de onderdelenleverancier uit Ede kreeg een nieuwe huisstijl en een aantal nieuwe diensten. Gebleven zijn de gunstigere inkoopcondities voor onderdelen en gereedschap. Daarnaast biedt het garageconcept nu ook een online sales- en marketingondersteuning. Autoservice Totaal staat vermeld op circa 20 auto gerelateerde websites en deelnemers krijgen een account waarop klanten hun reviews kunnen achterlaten. Sinds de herintroductie in januari sloten bijna 100 garagisten zich aan bij het vernieuwde Autoservice Totaal. 

Diensten:
– Huisstijl
– Inkoopvoordeel 

Online:
– Website
– Reviewtool
– Online marketing

Eisen:
– Loyale klant
– Voldoen aan minimale eisen serviceniveau

9. AD Autobedrijf

P10 Garageformules 09 AD Autobedrijf96 franchisevestigingen
Entreefee: 965 euro
Franchisefee: 2.400
Omzetverplichting bij grossier: 40.000 per vestiging
Voorkeursleverancier: AD-grossier
Franchisemanager: Ton Sieljes

In plaats van de vorig jaar aangekondigde groei in aantal vestigingen, zag AD Autobedrijf opnieuw wat bedrijven vertrekken. De leegloop van een aantal jaren terug is wel tot staan gebracht. Van de 99 franchisenemers van vorig jaar zijn er 96 over. Het dienstenpakket werd de afgelopen jaren wel flink uitgebreid met een aantal optionele modules. Verder kregen de website en de huisstijl een opfrisbeurt. AD Autobedrijf is daarmee weer bij de tijd, maar profiteert niet van zijn sterke naam uit het verleden bij het aantrekken van nieuwe leden. 

Diensten:
– Aankleding pand
– Marketingondersteuning
– Technische informatie
– Managementondersteuning
– Optioneel: WESP
– Optioneel: INKOPER-MKB
– Klantenvertellen.nl abo
– Optioneel: LeaseProf
– 24 maanden garantie op reparaties
– Pechhulp

Online:
– Website
– Offertetool
– Afspraken tool
– App / Servicebook
– App / Vestigingenzoeker
– Optioneel: SEO/SEA support
– DTG Services

Eisen: Geen informatie

10 Euromaster

P10 Garageformules 10 Euromaster103 vestigingen (12 franchise)
Entreefee: 3.000 euro
Franchisefee: 1.500 euro
Omzetverplichting bij grossier: geen
Voorkeursleverancier: Brezan
Franchisemanager: Dick de Goey

De banden en onderhoudsformule van Mich

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.