In de branche

Redactie Redactie

In Frankrijk gaan een sloper, een garagist en een schade-expert voor een tot vier jaar de gevangenis in. Het drietal is veroordeeld voor doodslag en fraude. Ze hadden een slecht herstelde Renault Clio verkocht die later betrokken was bij een ongeval met dodelijke afloop. De achteras van de Clio was losgeraakt door slecht laswerk waarna de bestuurder de macht over het stuur verloor en van de weg raakte. Zijn 19 jarige bijrijder kwam hierbij om het leven.

Dongeloerwoud

Clepa en Acea, de Europese koepelorganisaties voor respectievelijk onderdelen- en autofabrikanten, hebben op 1 december in Brussel een overeenkomst gesloten waarin ze verklaren voertuigdata beschikbaar te stellen aan derden via onafhankelijke servers. Beide organisaties willen neutrale dataservers waar autofabrikanten de door auto’s van hun merken verzamelde data naartoe kunnen sturen. Dit in plaats van rechtstreekse toegang tot de auto’s zelf door derden via hun eigen dongels. 

Groei vlakt af 

In het derde kwartaal van dit jaar realiseerden garagebedrijven weliswaar 6 procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de totale groei in de aftermarket vlakt wel af.  Grossiers maakten een omzetgroei door van 3 procent, maar dat is de helft minder dan in 2015. Het prijsniveau van auto-onderdelen en accessoires was in het derde kwartaal 0,1 procent lager dan het jaar ervoor. Consumentenprijzen voor onderhoud en reparatie van auto’s waren in het derde kwartaal ook lager (-0,4 procent).

One size fits all

Omdat steeds minder nieuwe auto’s worden afgeleverd met een reservewiel aan boord, heeft de ANWB Wegenwacht universele reservewielen in gebruik genomen om klanten met een lekke band sneller op weg te helpen. Het wiel past volgens de ANWB op 95 procent van de personenauto’s die in Nederland rondrijden. De tijd die de wegenwacht nu kwijt is aan het zoeken naar een passende band en de montage daarvan kan dankzij het gele standaardwiel worden teruggebracht van anderhalf uur naar een kwartier.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.