Verstrekking gegevens kentekenregister gestaakt

Redactie Redactie
• Laatste update:

Daardoor worden o.m. auto-importeurs en autobedrijven ernstig gedupeerd, aldus Bovag en RAI. RDC Datacentrum kan al jaren over de adresgegevens beschikken, waardoor importeurs en autobedrijven via het RDC met voertuigeigenaren kunnen communiceren (meestal via mailings) over o.a. de verplichte APK-keuring, aanpassingen aan hun voertuig en andere zaken. Nu de minister heeft besloten deze gegevens na een overgangstermijn niet meer te verstrekken, komt daar een eind aan. De branche wordt nu gedwongen zelf nieuwe adressystemen op te bouwen, met alle complicaties en kosten van dien, zeggen Bovag en RAI. Deze adressystemen zullen bovendien volgens beide branche-organisaties niet dezelfde kwaliteit hebben als het centrale kentekenregister.
Bovag en RAI hebben wel bereikt dat de minister nog naam-adres-woonplaatsgegevens beschikbaar zal stellen voor zogenaamde terugroepacties. Ook blijven de mogelijkheden voor APK-afmeldingen en aan- en afmelden van voertuigen in de bedrijfsvoorraad behouden. Bovendien vindt de minister dat statistieken op basis van kentekengegevens voor de branche beschikbaar moeten blijven.
Netelenbos erkent dat het voor de branche om een ingrijpende kwestie gaat en dat een redelijke overgangstermijn de schade zal kunnen beperken. Hierover zal zij nog nader overleg voeren met de branche.
De handelswijze van de minister is indirect een gevolg van de komst van Stidenda, aldus insiders. Toen deze stichting zich opwierp als tweede provider – naast het RDC – voor de communicatie tussen autobranche en RDW, besloot het ministerie om – vanwege privacy-overwegingen – de verstrekking van de NAW-gegevens opnieuw onder de loep te nemen.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.