Europese bandenverkoop groeit dankzij vervangingsmarkt

Jeroen Vos Jeroen Vos
In 2021 is de verkoop van vierseizoenenbanden in Europa gestegen met 35 procent. (Foto: Shutterstock)

In 2021 zijn er in Europa 280 miljoen personenwagenbanden verkocht. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van 2020.

De bandenverkoop aan autofabrikanten in Europa is vorig jaar met 8 procent gedaald naar 61 miljoen banden. De daling komt volgens ETRMA, de Europese bandenbranchevereniging, door het wereldwijde chiptekort. In de vervangingsmarkt was er wel een plus: zo werden er 219 miljoen banden verkocht (+14%).

In de vervangingsmarkt stegen de verkopen van vierseizoensbanden met 35 procent naar 28 miljoen. De zomerbandenverkoop steeg met 9 procent naar 93 miljoen en er werden 50 miljoen winterbanden verkocht (+9%). De opmars van de all-seasonbanden wordt in Nederland geremd door corona, meldde Kwik-Fit in zijn bandenmonitor.

In de logistieke sector steeg de verkoop van banden met 25 procent naar 5 miljoen banden. De agrarische sector zag de bandenverkoop met 3 procent dalen naar 1 miljoen banden.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.