Bovag: half miljoen auto’s staan nog op winterbanden

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Winterbanden presteren minder goed in de zomer. (Foto: Shutterstock)

Uit een steekproef van brancheorganisatie Bovag blijkt dat een half miljoen auto’s momenteel op winterbanden staan. Bovag trekt die conclusie op basis van een steekproef van 1.138 auto’s. Bij 60 voertuigen (5,3%) werden winterbanden aangetroffen. Geëxtrapoleerd zou dat betekenen dat op een totaal wagenpark van bijna 9 miljoen auto’s er een half miljoen voertuigen nog op winterbanden rijden.

Vorig jaar was de uitkomst van de steekproef ongeveer hetzelfde, toen reed 5,7 procent van de auto’s in de zomer op winterbanden. Het totale wagenpark is afgelopen jaar met ongeveer 300 duizend toegenomen, per saldo staan nu ook ongeveer 500 duizend auto’s op winterbanden. De brancheorganisatie merkt op dat steeds meer auto’s zijn uitgerust met vierseizoenenbanden, een conclusie die onderschreven wordt door de Bandenmonitor van Kwik-Fit. 

Winterbanden zijn bedoeld voor buitentemperaturen van 7 graden of lager. De banden zijn gemaakt van zachter rubber dan een zomerband, en zorgen voor meer grip op een koud of besneeuwd wegdek. Bij hoge temperaturen slijten deze banden sneller, zorgen voor meer rolweerstand en daarmee voor een langere remweg. Ook het brandstofverbruik is hoger. Bovendien heeft de hitte een negatieve invloed op de wegligging van de auto, wat ongelukken kan geven, aldus Bovag.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

Bovag: half miljoen auto’s staan nog op winterbanden | Automotive Online

Bovag: half miljoen auto’s staan nog op winterbanden

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Winterbanden presteren minder goed in de zomer. (Foto: Shutterstock)

Uit een steekproef van brancheorganisatie Bovag blijkt dat een half miljoen auto’s momenteel op winterbanden staan. Bovag trekt die conclusie op basis van een steekproef van 1.138 auto’s. Bij 60 voertuigen (5,3%) werden winterbanden aangetroffen. Geëxtrapoleerd zou dat betekenen dat op een totaal wagenpark van bijna 9 miljoen auto’s er een half miljoen voertuigen nog op winterbanden rijden.

Vorig jaar was de uitkomst van de steekproef ongeveer hetzelfde, toen reed 5,7 procent van de auto’s in de zomer op winterbanden. Het totale wagenpark is afgelopen jaar met ongeveer 300 duizend toegenomen, per saldo staan nu ook ongeveer 500 duizend auto’s op winterbanden. De brancheorganisatie merkt op dat steeds meer auto’s zijn uitgerust met vierseizoenenbanden, een conclusie die onderschreven wordt door de Bandenmonitor van Kwik-Fit. 

Winterbanden zijn bedoeld voor buitentemperaturen van 7 graden of lager. De banden zijn gemaakt van zachter rubber dan een zomerband, en zorgen voor meer grip op een koud of besneeuwd wegdek. Bij hoge temperaturen slijten deze banden sneller, zorgen voor meer rolweerstand en daarmee voor een langere remweg. Ook het brandstofverbruik is hoger. Bovendien heeft de hitte een negatieve invloed op de wegligging van de auto, wat ongelukken kan geven, aldus Bovag.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.