Goodyear presenteert bolvormige banden

Super User Super User
• Laatste update:

Met welke veranderingen krijgt de autobranche te maken? Tot nu toe zijn de looks van de auto redelijk standaard gebleven. We weten niet beter dan dat een auto vier wielen heeft. Daar lijkt verandering in te kunnen komen nu Goodyear na 117 jaar geschiedenis van banden produceren met een opvallend, innovatief idee komt.  

85 miljoen zelfrijdende auto`s
Eagle-360 is de naam van het nieuwe concept dat inspeelt op de autonoom rijdende auto’s die in de toekomst steeds meer het straatbeeld zullen bepalen. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Navigant Research zullen er over 20 jaar wereldwijd 85 miljoen auto’s worden verkocht die autonoom rijden. Het idee is gepresenteerd in het Zwitserse Genève tijdens de Autosalon.

Het gaat om een soort bal als autoband. Dit ziet er nu nog heel ondenkbaar en ongewoon uit. Bij acceptatie van het autonoom rijden door automobilisten speelt veiligheid een bepalende rol. Hoe betrouwbaarder de techniek, des te sneller zal acceptatie plaatsvinden.

De ongewoon uitziende ronde band kan een belangrijke schakel zijn om dit vertrouwen te kweken. Ze zorgen voor een impuls in het ‘out of the box’ denken, wat kan leiden tot nieuwe ideeën die de veiligheid van zelfrijdende auto’s vergroten en tot andere innovatieve ideeën voor de auto van de toekomst. 

3D geprint
Niet alleen de vorm van de band is vernieuwend. De ‘band’ wordt ook op een andere manier geproduceerd. Geheel in lijn met nieuwe ontwikkelingen is de bal gemaakt door een 3D-printer. De Eagle 360 is onmogelijk te bevestigen aan een as als je 360 graden bewegingsvrijheid wilt houden. Daarom zijn de ballen niet gemonteerd aan een as, maar zweven ze door magnetische levitatie op de juiste plek onder de auto.

De zwevende ballen maken soepele bewegingen in alle richtingen mogelijk. Dit geeft voordelen bij het parkeren van een auto. Ook levert het mogelijkheden om ruimte te winnen. Parkeerplaatsen kunnen bijvoorbeeld worden heringericht, doordat tussen de parkeerplaatsen minder ruimte nodig is. 

De bolvormige banden zorgen bovendien voor een groter rijcomfort dan reguliere banden. Ze maken minder geluid, vangen trillingen op en passen zich automatisch aan verschillende weersomstandigheden aan. 

De tijd zal het leren hoe dit visuele bandenconcept de auto van de toekomst beïnvloedt.