Nederland deelt verkeersdata met Kia en Hyundai

Verkeersdata • Nederland heeft op 23 april de bijbehorende intentieverklaring ondertekend in Zuid-Korea.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Nederland is een samenwerking aangegaan met automerken Kia en Hyundai om auto’s slimmer te maken. De automerken gaan onze mobiliteitsdata gebruiken om nieuwe functies in Nederlandse auto’s te installeren. Zo gaan zij weggebruikers informeren over de actuele maximumsnelheden en de afsluiting of openstelling van rijstroken met behulp van data van matrixborden. Dat meldt Mobiliteit.nl.

Ook wordt het bijvoorbeeld mogelijk om automobilisten waarschuwingen te geven voor naderende ambulances en schoolzones. Daarnaast wordt onderzocht of en hoe er in auto’s een systeem kan worden gebouwd, waardoor deze zichzelf kan aanmelden om toegang te krijgen tot een beperkt toegankelijk gebied. Op die manier kan bijvoorbeeld een paaltje automatisch naar beneden gaan als nood- of hulpverkeer erdoorheen moet. Qua duurzaamheid wordt verder onderzocht of de batterij van een elektrische auto als tijdelijke opslaglocatie kan worden gebruikt bij de stroomvoorziening van huizen.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de nieuwe samenwerking. “Onze auto’s zorgen er steeds meer voor dat we veilig van A naar B komen”, aldus de minister. “Nederland heeft de informatie over onze wegen enorm goed op orde. Die data kunnen fabrikanten gebruiken om auto’s nóg veiliger en duurzamer te maken. Het is mooi om te zien dat Kia en Hyundai die handschoen oppakken. Ik ben enorm benieuwd hoe auto’s hierdoor de komende jaren worden verbeterd.”

Intentieverklaring

Nederland heeft op 23 april de bijbehorende intentieverklaring ondertekend in Zuid-Korea. De samenwerking met de twee automerken is namelijk niet exclusief: andere fabrikanten zijn ook welkom. De data die Kia en Hyundai gaan gebruiken zijn beschikbaar voor alle navigatie- en autofabrikanten. Ook staat er geen financiële vergoeding tegenover voor de twee automerken.

De overeenkomst is een opvolging van het eerdere project Safety Priority Services, waarbij verschillende navigatie- en autofabrikanten ervoor hebben gezorgd dat hun gebruikers een seintje krijgen wanneer ze een potentieel gevaarlijke situatie naderen. Automobilisten krijgen bijvoorbeeld een melding als ze een file naderen of als er een ambulance met zwaailicht in de buurt is.

Het marktaandeel van Kia vertoont dit jaar een stijgende lijn en had de meeste registraties in februari. Hyundai zit ook niet stil en meldde onlangs dat het tot en met 2025 bijna 47 miljard euro investeert in de ontwikkeling van zijn (elektrische) voertuigen.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Nederland deelt verkeersdata met Kia en Hyundai | Automotive Online

Nederland deelt verkeersdata met Kia en Hyundai

Verkeersdata • Nederland heeft op 23 april de bijbehorende intentieverklaring ondertekend in Zuid-Korea.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Nederland is een samenwerking aangegaan met automerken Kia en Hyundai om auto’s slimmer te maken. De automerken gaan onze mobiliteitsdata gebruiken om nieuwe functies in Nederlandse auto’s te installeren. Zo gaan zij weggebruikers informeren over de actuele maximumsnelheden en de afsluiting of openstelling van rijstroken met behulp van data van matrixborden. Dat meldt Mobiliteit.nl.

Ook wordt het bijvoorbeeld mogelijk om automobilisten waarschuwingen te geven voor naderende ambulances en schoolzones. Daarnaast wordt onderzocht of en hoe er in auto’s een systeem kan worden gebouwd, waardoor deze zichzelf kan aanmelden om toegang te krijgen tot een beperkt toegankelijk gebied. Op die manier kan bijvoorbeeld een paaltje automatisch naar beneden gaan als nood- of hulpverkeer erdoorheen moet. Qua duurzaamheid wordt verder onderzocht of de batterij van een elektrische auto als tijdelijke opslaglocatie kan worden gebruikt bij de stroomvoorziening van huizen.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de nieuwe samenwerking. “Onze auto’s zorgen er steeds meer voor dat we veilig van A naar B komen”, aldus de minister. “Nederland heeft de informatie over onze wegen enorm goed op orde. Die data kunnen fabrikanten gebruiken om auto’s nóg veiliger en duurzamer te maken. Het is mooi om te zien dat Kia en Hyundai die handschoen oppakken. Ik ben enorm benieuwd hoe auto’s hierdoor de komende jaren worden verbeterd.”

Intentieverklaring

Nederland heeft op 23 april de bijbehorende intentieverklaring ondertekend in Zuid-Korea. De samenwerking met de twee automerken is namelijk niet exclusief: andere fabrikanten zijn ook welkom. De data die Kia en Hyundai gaan gebruiken zijn beschikbaar voor alle navigatie- en autofabrikanten. Ook staat er geen financiële vergoeding tegenover voor de twee automerken.

De overeenkomst is een opvolging van het eerdere project Safety Priority Services, waarbij verschillende navigatie- en autofabrikanten ervoor hebben gezorgd dat hun gebruikers een seintje krijgen wanneer ze een potentieel gevaarlijke situatie naderen. Automobilisten krijgen bijvoorbeeld een melding als ze een file naderen of als er een ambulance met zwaailicht in de buurt is.

Het marktaandeel van Kia vertoont dit jaar een stijgende lijn en had de meeste registraties in februari. Hyundai zit ook niet stil en meldde onlangs dat het tot en met 2025 bijna 47 miljard euro investeert in de ontwikkeling van zijn (elektrische) voertuigen.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.