Aantal verkeersongevallen neemt toe, sterkste stijging in Zeeland en Brabant

Verkeer • De regionale verschillen zijn groot.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Verzekering, ongeluk
(Foto: Shutterstock).

Het aantal ongelukken in het verkeer neemt toe. In 2022 zijn 122 duizend ongevallen geregistreerd, een stijging van 6,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt Independer op basis van de meest recente data van politie en Rijkswaterstaat.

Het aantal verkeersongevallen steeg in Zeeland (+10,9%) en Noord-Brabant (+10,4%) het hardst, terwijl het aantal ongelukken in Flevoland juist iets afnam (-0,8%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet”, zegt Independer auto-expert Menno Dijcks.

“Wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen.”

Regionale verschillen

Gemiddeld gebeuren er in ons land jaarlijks 6,9 verkeersongevallen per 1.000 Nederlanders. Zuid-Holland is de onveiligste provincie van Nederland: hier gaat het om 8,4 verkeersongevallen per 1.000 inwoners. Ook in Noord-Brabant (7,2 verkeersongevallen per 1.000 inwoners) is er een veel grotere kans dat het mis gaat op de weg.

In de drie grootste steden was de grootste absolute stijging qua ongevallen: Amsterdam (+662), Rotterdam (+413) en Den Haag (+380).

“Het is interessant om in de gaten te houden wat deze cijfers betekenen voor de premies van autoverzekeringen, want waar je woont speelt hierin een grote rol”, zegt Dijcks. “Verzekeraars nemen deze regionale verschillen, zoals het risico op verkeersongevallen, mee in de premieberekening.”

Ook de autoverzekeringen zijn in 2022 met 20 procent duurder geworden. Dit komt neer op een stijging van gemiddeld 160 euro per jaar. De premiestijging houdt verband met de stijging in het aantal verkeersongevallen, ziet Dijcks. “De premie ontwikkelt mee met de markt. Zo namen bijvoorbeeld de verkeersongevallen met ruim 10 procent toe in 2022 ten opzichte van 2021. Maar ook reparaties zijn er niet goedkoper op geworden, denk aan stijgende arbeidskosten en benodigde onderdelen voor reparatie.”

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Aantal verkeersongevallen neemt toe, sterkste stijging in Zeeland en Brabant | Automotive Online

Aantal verkeersongevallen neemt toe, sterkste stijging in Zeeland en Brabant

Verkeer • De regionale verschillen zijn groot.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Verzekering, ongeluk
(Foto: Shutterstock).

Het aantal ongelukken in het verkeer neemt toe. In 2022 zijn 122 duizend ongevallen geregistreerd, een stijging van 6,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt Independer op basis van de meest recente data van politie en Rijkswaterstaat.

Het aantal verkeersongevallen steeg in Zeeland (+10,9%) en Noord-Brabant (+10,4%) het hardst, terwijl het aantal ongelukken in Flevoland juist iets afnam (-0,8%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet”, zegt Independer auto-expert Menno Dijcks.

“Wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen.”

Regionale verschillen

Gemiddeld gebeuren er in ons land jaarlijks 6,9 verkeersongevallen per 1.000 Nederlanders. Zuid-Holland is de onveiligste provincie van Nederland: hier gaat het om 8,4 verkeersongevallen per 1.000 inwoners. Ook in Noord-Brabant (7,2 verkeersongevallen per 1.000 inwoners) is er een veel grotere kans dat het mis gaat op de weg.

In de drie grootste steden was de grootste absolute stijging qua ongevallen: Amsterdam (+662), Rotterdam (+413) en Den Haag (+380).

“Het is interessant om in de gaten te houden wat deze cijfers betekenen voor de premies van autoverzekeringen, want waar je woont speelt hierin een grote rol”, zegt Dijcks. “Verzekeraars nemen deze regionale verschillen, zoals het risico op verkeersongevallen, mee in de premieberekening.”

Ook de autoverzekeringen zijn in 2022 met 20 procent duurder geworden. Dit komt neer op een stijging van gemiddeld 160 euro per jaar. De premiestijging houdt verband met de stijging in het aantal verkeersongevallen, ziet Dijcks. “De premie ontwikkelt mee met de markt. Zo namen bijvoorbeeld de verkeersongevallen met ruim 10 procent toe in 2022 ten opzichte van 2021. Maar ook reparaties zijn er niet goedkoper op geworden, denk aan stijgende arbeidskosten en benodigde onderdelen voor reparatie.”

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.