Duitse kartelwaakhond blaft naar Google

Google • Android Automotive is een pakket dat veel services bundelt en daardoor de concurrentie uitsluit.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Het Bundeskartelamt, de Duitse instantie die controleert op kartelvorming, heeft zijn oog laten vallen op Android Automotive, van Google/Alphabet. Het Amerikaanse concern loopt het risico dat bepaalde diensten en koppelingen worden verboden, zo blijkt uit een bekendmaking van de dienst.

De kartelwaakhond constateert dat de door Google geboden (gedwongen) combinatie van Google Maps, Google Play (de app store) en de Google-spraakassistent de concurrentie kan belemmeren. “Dergelijke standaardinstellingen brengen het risico met zich mee dat alternatieve diensten nauwelijks worden opgemerkt en dus weinig worden gebruikt. Google heeft dergelijke praktijken met mobiele apparaten al met succes gebruikt om zijn marktpositie uit te breiden of veilig te stellen”, aldus het kartelbureau.

Google kan ook de antitrustregels overtreden door advertentie-opbrengsten te delen met autofabrikanten die ermee instemmen om alleen de Google-spraakassistent te installeren, of door voorwaarden die hen dwingen om de services van Google als standaard in te stellen.

De Duitse kartelwaakhond wil Google dwingen de bepalingen te schrappen. Volgens Automotive News verweert Google zich met de verklaring dat er “enorme concurrentie is op het gebied van connected cars en dat duizenden apps compatibel zijn met Android Automotive.”

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Duitse kartelwaakhond blaft naar Google | Automotive Online

Duitse kartelwaakhond blaft naar Google

Google • Android Automotive is een pakket dat veel services bundelt en daardoor de concurrentie uitsluit.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Het Bundeskartelamt, de Duitse instantie die controleert op kartelvorming, heeft zijn oog laten vallen op Android Automotive, van Google/Alphabet. Het Amerikaanse concern loopt het risico dat bepaalde diensten en koppelingen worden verboden, zo blijkt uit een bekendmaking van de dienst.

De kartelwaakhond constateert dat de door Google geboden (gedwongen) combinatie van Google Maps, Google Play (de app store) en de Google-spraakassistent de concurrentie kan belemmeren. “Dergelijke standaardinstellingen brengen het risico met zich mee dat alternatieve diensten nauwelijks worden opgemerkt en dus weinig worden gebruikt. Google heeft dergelijke praktijken met mobiele apparaten al met succes gebruikt om zijn marktpositie uit te breiden of veilig te stellen”, aldus het kartelbureau.

Google kan ook de antitrustregels overtreden door advertentie-opbrengsten te delen met autofabrikanten die ermee instemmen om alleen de Google-spraakassistent te installeren, of door voorwaarden die hen dwingen om de services van Google als standaard in te stellen.

De Duitse kartelwaakhond wil Google dwingen de bepalingen te schrappen. Volgens Automotive News verweert Google zich met de verklaring dat er “enorme concurrentie is op het gebied van connected cars en dat duizenden apps compatibel zijn met Android Automotive.”

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.