Hogere elektriciteitskosten weerhouden consument van overstap naar EV

Elektrisch rijden • Vier op de tien Nederlanders zijn daardoor afwachtend om over te schakelen op elektrisch rijden.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De prijsstijging van elektriciteit weerhoudt veel mensen van de overstap naar een EV. (Foto: Shutterstock)

Ruim één op de drie Nederlanders (39%) denkt erover om binnen vijf jaar te kiezen voor een elektrische auto, zo blijkt uit onderzoek van Pricewise. Een tweedehands EV is dan voor de meeste de eerste optie.

Niet alleen aan een EV, maar ook aan de elektriciteit zelf hangt een flink prijskaartje, aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise en dat weerhoudt 41 procent van de mensen van de overstap naar elektrisch rijden. “Het verzekeren van een EV is ook duurder dan een reguliere benzine- of dieselauto. Zo zijn de onderdelen van een EV duurder om te vervangen of te herstellen. En dan zijn er nog de kosten voor de brandstof. Afgelopen jaren was het vaak goedkoper om je auto vol te tanken met elektriciteit dan met benzine. Dat verschil is op dit moment nihil. Ook zijn de verschillen groot als je thuis, op kantoor, publiek of snellaadt. Buiten dat elektrisch rijden beter is voor het milieu, is het dus minder aantrekkelijk om elektrisch te rijden dan een aantal jaar terug”, aldus De Kok. Onlangs meldde ANWB ook dat de kosten voor elektrisch rijden zijn gestegen en dat er meer betaalbare EV’s zouden moeten komen.

Onbereikbaar

Een tweedehandse EV is voor velen de eerste optie om over te stappen; ruim de helft (51%) van de mensen die binnen tien jaar wil overstappen kiest voor een occasion EV, terwijl een derde (32%) voor een nieuwe kiest en 17 procent van plan is om te leasen. “De automobilist wacht nog altijd op tweedehands elektrische wagens. Een nieuwe EV is koopkracht technisch gezien relatief duur en daarmee onbereikbaar voor een groot deel van Nederland, zelfs met de subsidie. Een tweedehands is dan een betere optie. Helaas past het beperkte aanbod nog niet bij de tweedehands vraag”, aldus Hans de Kok, directeur Pricewise.

Pricewise is een onafhankelijke vergelijkingssite voor energie, verzekeringen, internet en tv en lenen. Het platform verrichtte het onderzoek in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht onder 1.000 respondenten.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Hogere elektriciteitskosten weerhouden consument van overstap naar EV | Automotive Online

Hogere elektriciteitskosten weerhouden consument van overstap naar EV

Elektrisch rijden • Vier op de tien Nederlanders zijn daardoor afwachtend om over te schakelen op elektrisch rijden.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De prijsstijging van elektriciteit weerhoudt veel mensen van de overstap naar een EV. (Foto: Shutterstock)

Ruim één op de drie Nederlanders (39%) denkt erover om binnen vijf jaar te kiezen voor een elektrische auto, zo blijkt uit onderzoek van Pricewise. Een tweedehands EV is dan voor de meeste de eerste optie.

Niet alleen aan een EV, maar ook aan de elektriciteit zelf hangt een flink prijskaartje, aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise en dat weerhoudt 41 procent van de mensen van de overstap naar elektrisch rijden. “Het verzekeren van een EV is ook duurder dan een reguliere benzine- of dieselauto. Zo zijn de onderdelen van een EV duurder om te vervangen of te herstellen. En dan zijn er nog de kosten voor de brandstof. Afgelopen jaren was het vaak goedkoper om je auto vol te tanken met elektriciteit dan met benzine. Dat verschil is op dit moment nihil. Ook zijn de verschillen groot als je thuis, op kantoor, publiek of snellaadt. Buiten dat elektrisch rijden beter is voor het milieu, is het dus minder aantrekkelijk om elektrisch te rijden dan een aantal jaar terug”, aldus De Kok. Onlangs meldde ANWB ook dat de kosten voor elektrisch rijden zijn gestegen en dat er meer betaalbare EV’s zouden moeten komen.

Onbereikbaar

Een tweedehandse EV is voor velen de eerste optie om over te stappen; ruim de helft (51%) van de mensen die binnen tien jaar wil overstappen kiest voor een occasion EV, terwijl een derde (32%) voor een nieuwe kiest en 17 procent van plan is om te leasen. “De automobilist wacht nog altijd op tweedehands elektrische wagens. Een nieuwe EV is koopkracht technisch gezien relatief duur en daarmee onbereikbaar voor een groot deel van Nederland, zelfs met de subsidie. Een tweedehands is dan een betere optie. Helaas past het beperkte aanbod nog niet bij de tweedehands vraag”, aldus Hans de Kok, directeur Pricewise.

Pricewise is een onafhankelijke vergelijkingssite voor energie, verzekeringen, internet en tv en lenen. Het platform verrichtte het onderzoek in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht onder 1.000 respondenten.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.