Instroom carrosserieleerlingen daalt met 10%

Redactie Redactie
• Laatste update:

In schooljaar 2010-2011 volgen 1.688 leerlingen een opleiding in de branche; het vorige schooljaar stond de teller op 1.904, een daling van 11 procent. Het aantal nieuwe leerlingen daalde van 525 in 2009 naar 505 in 2010.

De daling in aantal leerlingen is opvallend omdat er diverse stimuleringsmaatregelen zijn getroffen om jongeren tot een carrosserie-opleiding te overreden (onder meer door Techniektalent.nu) en om bedrijven te stimuleren een leerling in dienst te nemen. “De meeste leerlingen in de carrosserie-opleidingen volgen een BBL traject, dat bestaat uit vier dagen werken en een dag leren. Door de stimuleringsmaatregelen kost zo’n medewerker het bedrijf een euro per uur”, aldus VOC-directeur Frank Vos.

Doel voorbij
De stimuleringsmaatregelen leiden niet alleen niet tot extra instromers, ze lijken ook hun doel voorbij te schieten. Want veel leerlingen krijgen na het behalen van hun diploma geen contract aangeboden van hun leerbedrijf. “Met de huidige economische situatie is dat te begrijpen, met het oog op de lange termijn is het niet verstandig”, aldus Vos. “De branche moet blijven investeren in nieuwe leerlingen zodat er genoeg personeel is wanneer de markt weer aantrekt. Als je ze nu kwijt raakt, haal je ze over vier jaar niet meer binnen. Daarnaast stijgt de productiviteit natuurlijk naarmate de werkervaring toeneemt.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.