Van visnet tot appelpulp: restafval gebruikt voor auto-onderdelen

Jesse Busser Jesse Busser
• Laatste update:
Vijf voorbeelden van recyclen in de Automotive sector (Foto:Shutterstock)

id space vizzionDe circulaire economie is helemaal hot: het lijkt wel een sport wie het meeste restafval kan gebruiken voor nieuwe producten. Ook de autobranche lijkt er een meester in. 5 auto-onderdelen die gemaakt zijn van restafval:

1: Appels van leer

De Volkswagen ID Space Vizzion is het zevende model in de ID-reeks. Hij is nog niet op de markt, maar de specificaties zijn wel al bekend. Het leer dat gebruikt wordt is vegan: deze zogenoemde AppleSkin is een restproduct bij de productie van appelsap. 

2: Koplamp van koffiepulp

ford mcd koffieFord kondigde onlangs een samenwerking met McDonald’s aan: de Amerikaanse autobouwer gaat voortaan koffiekersenpulp inslaan bij de hamburgerketen om in zijn onderdelen te verwerken. De pulp kan gebruikt worden om koplampbehuizingen te maken, maar ook toepassingen in het interieur en onder motorkap zijn mogelijk.

3: Dashboard van ’n ouwe krant

onyx5 newspaperwoordDe Peugeot Onyx is een concept-auto waarin Peugeot niet alleen de technische mogelijkheden verkent van het gebruik van restafval. Zo wordt het dashboard gemaakt van ‘Newspaper Wood’: oude kranten die tot blokken samengeperst zijn. 

4: Gestoeld op een stoel

Volvo presenteerde in 2018 een speciale XC60 om zijn visie op recycling te laten zien.

volvo xc60Deze XC60 heeft een middenconsole van oude visnetten. De vloermatten zijn van plastic flessen en het katoen van oude kleding. In de stoelen zijn ook vezels van plastic flessen verwerkt en onder de motorkap isolatiemateriaal van oude Volvo-stoelen te vinden.

5: Chassis van suiker en vlas

noah tueDe auto Noah is gemaakt door de TU Eindhoven als “eerste circulaire auto”. Het chassis van de auto bestaat uit een bio plastic dat gemaakt is van suiker en vlas. De carrosserie is gemaakt van polymelkzuur, dit komt van plataardige bronnen, zoals suikerriet of maïs. Deze auto is volledig recyclebaar en de materialen die gebruikt worden hebben zes keer minder energie nodig om gemaakt te worden.

Van visnet tot appelpulp: restafval gebruikt voor auto-onderdelen | Automotive Online

Van visnet tot appelpulp: restafval gebruikt voor auto-onderdelen

Jesse Busser Jesse Busser
• Laatste update:
Vijf voorbeelden van recyclen in de Automotive sector (Foto:Shutterstock)

id space vizzionDe circulaire economie is helemaal hot: het lijkt wel een sport wie het meeste restafval kan gebruiken voor nieuwe producten. Ook de autobranche lijkt er een meester in. 5 auto-onderdelen die gemaakt zijn van restafval:

1: Appels van leer

De Volkswagen ID Space Vizzion is het zevende model in de ID-reeks. Hij is nog niet op de markt, maar de specificaties zijn wel al bekend. Het leer dat gebruikt wordt is vegan: deze zogenoemde AppleSkin is een restproduct bij de productie van appelsap. 

2: Koplamp van koffiepulp

ford mcd koffieFord kondigde onlangs een samenwerking met McDonald’s aan: de Amerikaanse autobouwer gaat voortaan koffiekersenpulp inslaan bij de hamburgerketen om in zijn onderdelen te verwerken. De pulp kan gebruikt worden om koplampbehuizingen te maken, maar ook toepassingen in het interieur en onder motorkap zijn mogelijk.

3: Dashboard van ’n ouwe krant

onyx5 newspaperwoordDe Peugeot Onyx is een concept-auto waarin Peugeot niet alleen de technische mogelijkheden verkent van het gebruik van restafval. Zo wordt het dashboard gemaakt van ‘Newspaper Wood’: oude kranten die tot blokken samengeperst zijn. 

4: Gestoeld op een stoel

Volvo presenteerde in 2018 een speciale XC60 om zijn visie op recycling te laten zien.

volvo xc60Deze XC60 heeft een middenconsole van oude visnetten. De vloermatten zijn van plastic flessen en het katoen van oude kleding. In de stoelen zijn ook vezels van plastic flessen verwerkt en onder de motorkap isolatiemateriaal van oude Volvo-stoelen te vinden.

5: Chassis van suiker en vlas

noah tueDe auto Noah is gemaakt door de TU Eindhoven als “eerste circulaire auto”. Het chassis van de auto bestaat uit een bio plastic dat gemaakt is van suiker en vlas. De carrosserie is gemaakt van polymelkzuur, dit komt van plataardige bronnen, zoals suikerriet of maïs. Deze auto is volledig recyclebaar en de materialen die gebruikt worden hebben zes keer minder energie nodig om gemaakt te worden.