Focwa: onze leden monteren geen gestolen onderdelen

Redactie Redactie

Dure onderdelen zoals airbags, navigatiesystemen, koplampen en velgen worden steeds vaker gestolen om daarna aan de schadeherstelbranche verkocht te worden. Hiervoor zijn georganiseerde bendes actief, die zelfs kinderen inzetten om de onderdelen te ontvreemden.

Volgens Focwa directeur Femke Teeling is er bij de leden van de branchevereniging echter geen schijn van kans om gestolen waar te versleutelen. Onze leden moeten zich certificeren voor het Focwa Standaard keurmerk dat voor veiligheid en vakmanschap staat. Bij het toekennen van het keurmerk worden strenge eisen gesteld. Onder vakmanschap hoort het gebruik van gestolen onderdelen absoluut niet thuis.”

Verdachte zaken melden

Een van de eisen waar Focwa schadeherstellers aan moeten voldoen is dat zij een factuur van de gebruikte onderdelen in hun dossier opnemen. Onafhankelijke certificerende instellingen zoals Kiwa, Dekra en SGS controleren steekproefgewijs of de bedrijven zich aan de regels houden. “Alleen op deze manier kan de veiligheid en kwaliteit van het herstel optimaal worden geborgd”, aldus Teeling.

Focwa stimuleert zijn leden naar eigen zeggen om verdachte zaken te melden en werkt in dit kader actief mee aan AVc-project ‘aanpak malafide handel’.

Vorig jaar raakte een bedrijf uit Swalmen in opspraak omdat in auto’s die dit bedrijf verkocht gestolen onderdelen zouden zijn gebruikt bij herstel.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.