Verzekeraars en herstellers hebben geen zicht op exacte omvang vuurwerkschade

Vuurwerkschade • Zowel verzekeringsmaatschappijen als autoschadeherstelbedrijven duiden vuurwerkschade vaak als ‘vandalisme’.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Autoschade veroorzaakt door vuurwerk blijft vaak onzichtbaar in de schadestatistieken.  Hoe groot het probleem precies is, is daarom moeilijk in kaart te brengen, zo legt Johan Schoonhoven, AM-columnist en schadedeskundige, uit. Volgens hem wordt vuurwerkschade niet altijd ‘juist’ bijgehouden door autoschadeherstellers. “De lijst van schadeoorzaken is zeer uitgebreid, maar niet zo specifiek dat vuurwerkschade als oorzaak kan worden aangeduid. Vuurwerkschade wordt dan vaak ingevuld als vandalisme”, zegt Schoonhoven.

Hierdoor is de exacte mate van vuurwerkschade die ontstaat tijdens de jaarwisseling giswerk. Dataprovider Solera/Audatex heeft wel informatie over hoeveel meldingen van vandalisme er zijn, maar mist de gegevens over de precieze autoschade door vuurwerk.

“We zien natuurlijk als het om vuurwerkschade gaat. Mocht de verzekeraar die categorie toevoegen, dan vinken wij dat aan”, zo vertelt een Amsterdamse schadehersteller die niet bij naam genoemd wil worden tegen Autoschadeportaal.

Lees het complete verhaal op Autoschadeportaal.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.