Independer: WA-premie wederom gestegen, jongere betaalt de hoofdprijs

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Jongeren van 18 betalen gemiddeld 1.768 euro premie per jaar (foto: Shutterstock)

Volgens online premievergelijker Independer lagen de gemiddelde premies voor de WA-autoverzekeringen nog nooit zo hoog als op dit moment (de site begon in 2006). De snelle premiestijgingen van de laatste jaren raken vooral 18-jarigen. Voor hen lag de gemiddelde jaarpremie in september-oktober op maar liefst 1.768 euro, een stijging van 30 procent ten opzichte van 2016. Daarmee betalen zij jaarlijks gemiddeld bijna duizend euro meer premie dan 24-jarigen. Suzan Samson van Independer: “De schadekosten in Nederland nemen al langere tijd toe, dat is een belangrijke reden voor de algemene premiestijgingen van autoverzekeringen. Jongeren blijken hiervoor de hoofdprijs te betalen.” Een van de redenen dat 18- en 19-jarigen zoveel premie betalen ligt onder meer in het feit dat zij weinig of geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Hierdoor hebben zij nog geen recht op de hoge kortingen die verzekeraars geven aan mensen die al lang schadevrij rijden.

Met de leeftijd zakt de premie snel: 19-jarigen betalen gemiddeld 1.614 euro. Dit blijkt uit een analyse van Independer van bijna 150 duizend premievergelijkingen, waarin de maanden september en oktober van de laatste twee jaar naast elkaar zijn gezet.

independer tabel

De premies zijn ook voor de andere leeftijdsgroepen fors gestegen, maar in absolute zin is de stijging veel kleiner. Over de afgelopen twee jaar gaat het om een totale premiestijging van 30 tot 35 procent.

Volgens Independer nemen de premieverschillen tussen verzekeringen toe. Voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar werden de tien goedkoopste verzekeringen naast elkaar gezet. Het verschil tussen nummer 1 en nummer 10 blijkt nu 490 euro te zijn, in 2016 was dat nog 362 euro per jaar.

De stijgingen worden doorgevoerd omdat verzekeraars al jaren verlies maken op WA-premies. Naast verschillen in leeftijd is ook de woonplaats van de verzekerde een belangrijke factor voor de hoogte van de premie.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Independer: WA-premie wederom gestegen, jongere betaalt de hoofdprijs | Automotive Online

Independer: WA-premie wederom gestegen, jongere betaalt de hoofdprijs

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Jongeren van 18 betalen gemiddeld 1.768 euro premie per jaar (foto: Shutterstock)

Volgens online premievergelijker Independer lagen de gemiddelde premies voor de WA-autoverzekeringen nog nooit zo hoog als op dit moment (de site begon in 2006). De snelle premiestijgingen van de laatste jaren raken vooral 18-jarigen. Voor hen lag de gemiddelde jaarpremie in september-oktober op maar liefst 1.768 euro, een stijging van 30 procent ten opzichte van 2016. Daarmee betalen zij jaarlijks gemiddeld bijna duizend euro meer premie dan 24-jarigen. Suzan Samson van Independer: “De schadekosten in Nederland nemen al langere tijd toe, dat is een belangrijke reden voor de algemene premiestijgingen van autoverzekeringen. Jongeren blijken hiervoor de hoofdprijs te betalen.” Een van de redenen dat 18- en 19-jarigen zoveel premie betalen ligt onder meer in het feit dat zij weinig of geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Hierdoor hebben zij nog geen recht op de hoge kortingen die verzekeraars geven aan mensen die al lang schadevrij rijden.

Met de leeftijd zakt de premie snel: 19-jarigen betalen gemiddeld 1.614 euro. Dit blijkt uit een analyse van Independer van bijna 150 duizend premievergelijkingen, waarin de maanden september en oktober van de laatste twee jaar naast elkaar zijn gezet.

independer tabel

De premies zijn ook voor de andere leeftijdsgroepen fors gestegen, maar in absolute zin is de stijging veel kleiner. Over de afgelopen twee jaar gaat het om een totale premiestijging van 30 tot 35 procent.

Volgens Independer nemen de premieverschillen tussen verzekeringen toe. Voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar werden de tien goedkoopste verzekeringen naast elkaar gezet. Het verschil tussen nummer 1 en nummer 10 blijkt nu 490 euro te zijn, in 2016 was dat nog 362 euro per jaar.

De stijgingen worden doorgevoerd omdat verzekeraars al jaren verlies maken op WA-premies. Naast verschillen in leeftijd is ook de woonplaats van de verzekerde een belangrijke factor voor de hoogte van de premie.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.