EC pleit voor behoud no-claim bij internationale verhuizing

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Eurocommissaris Jyrki Katainen pleit voor hanrmonisering van Europese autoschadeverzekeringen (foto: Shutterstock)

Dit meldt de EU op haar website.

De maatregelen werden gisteren toegelicht door eurocommissaris Jyrki Katainen. Hij presenteerde drie nieuwe maatregelen om consumenten te beschermen op het gebied van motorrijtuigenverzekeringen. Katainen wil de slachtoffers van ongevallen met motorrijtuigen beschermen, door een garantie in te voeren dat de schade is gedekt, óók als de autoverzekeraar insolvent is. De verzekeringsbranche in het land waar zo’n insolvent verzekeringsbedrijf is gevestigd, wordt verantwoordelijk voor de uitkering aan de gedupeerden. Ook wil de EC de verzekerde minimumbedragen van de dekking van autoverzekeringen in alle lidstaten gelijk trekken.

No-claim

Een tweede punt is het behoud van no-claim als burgers van de ene naar de andere lidstaat verhuizen. Katainen wil verzekeraars verplichten de schadehistorie van elke EU-ingezetene op dezelfde manier te behandelen.

Onverzekerd rijden aanpakken

Het derde punt van Katainen is het bestrijden van onverzekerd rijden. Dit verhoogt de premies voor eerlijke automobilisten die een geldige verzekering hebben, constateert de eurocommissaris. Het voorstel van de Europese Commissie biedt de lidstaten meer mogelijkheden om onopvallende verzekeringscontroles op voertuigen uit te voeren, bijvoorbeeld met automatische systemen voor kentekenherkenning.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.