Aantal particuliere aanrijdingen stijgt 11 procent

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Foto: Shutterstock

Dit blijkt uit de nieuwe Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars zag het totaal aantal verkeersclaims – dus inclusief aanrijdingen met vrachtauto’s, bestelbusjes en leaseauto’s – van 2015 op 2016 toenemen met ruim 8 procent, tot ongeveer 905 duizend claims. Ook in 2015 signaleerden verzekeraars al een toename van het aantal aanrijdingen.

De verzekeraars spreken van een oplopende schadepost van intussen 14 miljard euro per jaar: van (blijvend) letsel tot materiële schade en kosten door vertraging. In 2016 vielen 629 doden in het verkeer, een toename voor het tweede jaar op rij. In 2015 waren dat er 621.

De stijging van het aantal aanrijdingen komt door de opbloeiende economie waardoor meer kilometers worden gemaakt, maar ook door het toenemend smartphonegebruik in het verkeer. Verzekeraars willen het tij keren met het Verkeersveiligheidsmanifest, dat dit voorjaar is gelanceerd en in het regeerakkoord is opgenomen. De branche roept de politiek nu op om het manifest met spoed om te zetten in verkeersveiligheidsbeleid.

De Risicomonitor Verkeer laat grote regionale verschillen zien. Verzekeraars uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg krijgen de meeste particuliere verkeersclaims per 1.000 huishoudens, terwijl in Groningen en Drenthe de minste aanrijdingen zijn.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Reacties

  • Henny Groote

    Knap staaltje EIGENBELANG, van VERBOND VAN VERZEKERAARS.
    Menslievend? Niet heel diervriendelijk de achterliggende gedachte is bezuinigen op uitkering na SCHADE! En de Telegraaf trapt erin. ” Heel artikel eraan gewijd “BEZORGDE VERZEKERAARS”. Let op de voorwaarden bij uw nieuwe polis. Bijna 100% zeker dat één van de (nieuwe) voorwaarden is “als u remt voor een overstekend dier” de schade aan uw auto niet vergoed wordt. Bij UNIVÉ kom je er zeker niet onderuit want het kastje aangesloten op computersysteem registreert alles!!! Dan wel korting op uw autoverzekering en ook pakketkorting op de rechtsbijstand verzekering Univé beslist via zg. “onafhankelijke” SUR dat de zaak niet in aanmerking komt voor rechtsbijstand. Tja Univé de klantvriendelijkste verzekeraar!