‘Aantal techniekstudenten stijgt’

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:

Ook de werkloosheid onder technici is afgenomen en meer afgestudeerden met een technische opleiding kiezen voor een technische baan, stelt Techniekpact in het rapport Nationaal Techniekpact 2020, dat vandaag door onderwijsminister Jet Bussemaker in ontvangst werd genomen.

De grootste stijging in een keuze voor techniek is zichtbaar in de vmbo gl/tl opleidingen. In 2012-2013 koos 34 procent van de vmbo/gl leerlingen voor een bètastudio, bij de vmbo/tl groep was dit 36 procent. Nu is dat respectievelijk 40 procent (vmbo gl) en 41 procent (studiejaar 2015-2016). Bij de twee andere leerwegen, vmbo-bb en vmbo-kb, is nog wel een daling zichtbaar.

In het mbo is het aandeel mbo-studenten in bètatechnische richting sinds 2013 toegenomen van 29 procent naar 32 procent. In het hoger onderwijs is het aandeel studenten dat instroomt in een bètatechnische hbo-studie gestegen van 21 procent in studiejaar 2013-2014 naar 25 procent in 2016-2017. Onder wo-studenten is een stijging zichtbaar van 34 naar 36 procent.

Hoop

De cijfers geven dus hoop, maar volgens Techniekpact is de vraag naar technisch personeel (en naar vakdocenten ook) nog altijd groter dan het aanbod. “De instroom in de bètatechnische opleidingen zorgt op dit moment nog onvoldoende voor een passend antwoord op de vraag. Ondanks dat dit jaar meer mannen met een technische opleiding ook daadwerkelijk in een technisch beroep zijn gaan werken (57% in 2016 tov 52% in 2013), kiest nog altijd een derde van de technisch geschoolde mannen en 64 procent van de vrouwelijke technici voor een niet-technisch beroep”, zo staat in het rapport.

De discrepantie tussen vraag en aanbod heeft één voordeel: de werkloosheid onder technici is het afgelopen jaar afgenomen, van 6,3 procent in 2015 tot 5,1 procent in 2016. Dit is lager dan het gemiddelde werkloosheidspercentage van 5,4 procent, zo maakt Techniekpact op uit cijfers van het UWV. Het tekort aan technici in de autobranche is zo groot dat een recruiter inmiddels transferpremies belooft aan monteurs die van baan veranderen.

Het Nationaal Techniekpact 2020 is een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Het heeft tot doel het tekort aan gekwalificeerd technisch personeel terug te dringen door de kwaliteit van het techniekonderwijs te verbeteren en meer jongeren voor techniek te interesseren.

techniekpact infographic

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.