‘Daf Trucks betaalt honderden miljoenen aan schikkingen na kartelzaak’

Daf • In 2016 dwong de EU de Nederlandse truckfabrikant al tot een boete.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Na een forse kartelboete van de EU moet DAF nu claims van de kopers van de te dure trucks betalen (foto: DAF)

Daf heeft in het eerste kwartaal van 2023 voor honderden miljoenen schikkingen getroffen met bedrijven die in de periode 2007-2011 te dure trucks hebben gekocht bij het Eindhovense bedrijf. Dit meldt het FD, op basis van financiële stukken van moederbedrijf Paccar.

Truckproducenten MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF kregen in 2016 een recordboete van bijna 3 miljard euro van de Europese Commissie vanwege verboden prijsafspraken. DAF moest toen ruim 752 miljoen euro boete betalen.

Uit de documenten die Paccar nu naar de Amerikaanse beursautoriteiten stuurde, blijkt dat er een voorziening is getroffen van 550 miljoen euro voor het schadeloos stellen van transporteurs die sindsdien een schadeclaim hebben ingediend. Recent zijn in verschillende zaken uitspraken gedaan, die (deels) ongunstig voor Daf uitpakten. Een Engelse rechter deed uitspraak in de zaak die Royal Mail en British Telecom aanspanden. Daf werd daarbij verplicht tot een schadevergoeding van 20 miljoen pond.

Veel zaken lopen nog. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en transportverzekeraar TVM dienden in 2019 een claim in namens een groot aantal Nederlandse vervoerders.  Daarbij werd gesteld dat per truck zo’n 8 duizend euro teveel werd betaald. Een eindvonnis in de Nederlandse zaak wordt dit najaar verwacht.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

‘Daf Trucks betaalt honderden miljoenen aan schikkingen na kartelzaak’ | Automotive Online

‘Daf Trucks betaalt honderden miljoenen aan schikkingen na kartelzaak’

Daf • In 2016 dwong de EU de Nederlandse truckfabrikant al tot een boete.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Na een forse kartelboete van de EU moet DAF nu claims van de kopers van de te dure trucks betalen (foto: DAF)

Daf heeft in het eerste kwartaal van 2023 voor honderden miljoenen schikkingen getroffen met bedrijven die in de periode 2007-2011 te dure trucks hebben gekocht bij het Eindhovense bedrijf. Dit meldt het FD, op basis van financiële stukken van moederbedrijf Paccar.

Truckproducenten MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF kregen in 2016 een recordboete van bijna 3 miljard euro van de Europese Commissie vanwege verboden prijsafspraken. DAF moest toen ruim 752 miljoen euro boete betalen.

Uit de documenten die Paccar nu naar de Amerikaanse beursautoriteiten stuurde, blijkt dat er een voorziening is getroffen van 550 miljoen euro voor het schadeloos stellen van transporteurs die sindsdien een schadeclaim hebben ingediend. Recent zijn in verschillende zaken uitspraken gedaan, die (deels) ongunstig voor Daf uitpakten. Een Engelse rechter deed uitspraak in de zaak die Royal Mail en British Telecom aanspanden. Daf werd daarbij verplicht tot een schadevergoeding van 20 miljoen pond.

Veel zaken lopen nog. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en transportverzekeraar TVM dienden in 2019 een claim in namens een groot aantal Nederlandse vervoerders.  Daarbij werd gesteld dat per truck zo’n 8 duizend euro teveel werd betaald. Een eindvonnis in de Nederlandse zaak wordt dit najaar verwacht.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.