Onderzoek: Dreigende mobiliteitsarmoede onder ouderen

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Boven de 70 jaar moeten steeds meer mensen op zoek naar vervoersalternatieven. (Foto: Nationaal Ouderenfonds)

Het is relatief goed gesteld met de mobiliteit van ouderen in ons land: meer dan 80 procent van de 55-plussers kan zich makkelijk verplaatsen. Dat ligt anders bij 75-plussers. Die laten vaak afspraken schieten, omdat ze geen mogelijkheid zien om er te komen. Dat blijkt uit onderzoek Mobiliteit en Eenzaamheid bij Ouderen van het Nationaal Ouderenfonds.

De auto is veruit het meest gebruikte vervoersmiddel onder 55-plussers: 87 procent gebruikt de auto, terwijl 52 procent de fiets en 46 procent de elektrische fiets gebruikt. Onder deze groep wordt de auto heel belangrijk gevonden, met name omdat 65 procent vreest dat er minder kan worden ondernomen als men niet meer kan autorijden. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de meeste verkeersslachtoffers ouderen zijn.

Onbekend

Na de auto, is de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel, terwijl het openbaar vervoer door de helft van de 55-plussers zelden of nooit wordt gebruikt. Als deze groep met het OV gaat, dan is de trein de meest gebruikte optie (40%). Meer dan een kwart (27%) vindt het OV te duur. Daarbij zijn andere vervoersopties relatief onbekend onder ouderen: 37 procent heeft zelfs helemaal geen weet van andere vervoersopties. De huur- of deelauto zijn bij drie op de tien 55-plussers bekend.

Volgens het onderzoek kunnen zo’n 151 duizend 75-plussers zich maar moeilijk verplaatsen in ons land. Deze groep zal de komende jaren alleen maar verder groeien, waarbij steeds meer passende alternatieven voor vervoer nodig zijn, zoals een scootmobiel. Het onderzoek werd verricht door I&O Research Panel onder 1.470 55-plussers. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Reacties

  • Frans Braam

    Welke armoede gaan we nog meer ontdekken?

Onderzoek: Dreigende mobiliteitsarmoede onder ouderen | Automotive Online

Onderzoek: Dreigende mobiliteitsarmoede onder ouderen

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Boven de 70 jaar moeten steeds meer mensen op zoek naar vervoersalternatieven. (Foto: Nationaal Ouderenfonds)

Het is relatief goed gesteld met de mobiliteit van ouderen in ons land: meer dan 80 procent van de 55-plussers kan zich makkelijk verplaatsen. Dat ligt anders bij 75-plussers. Die laten vaak afspraken schieten, omdat ze geen mogelijkheid zien om er te komen. Dat blijkt uit onderzoek Mobiliteit en Eenzaamheid bij Ouderen van het Nationaal Ouderenfonds.

De auto is veruit het meest gebruikte vervoersmiddel onder 55-plussers: 87 procent gebruikt de auto, terwijl 52 procent de fiets en 46 procent de elektrische fiets gebruikt. Onder deze groep wordt de auto heel belangrijk gevonden, met name omdat 65 procent vreest dat er minder kan worden ondernomen als men niet meer kan autorijden. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de meeste verkeersslachtoffers ouderen zijn.

Onbekend

Na de auto, is de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel, terwijl het openbaar vervoer door de helft van de 55-plussers zelden of nooit wordt gebruikt. Als deze groep met het OV gaat, dan is de trein de meest gebruikte optie (40%). Meer dan een kwart (27%) vindt het OV te duur. Daarbij zijn andere vervoersopties relatief onbekend onder ouderen: 37 procent heeft zelfs helemaal geen weet van andere vervoersopties. De huur- of deelauto zijn bij drie op de tien 55-plussers bekend.

Volgens het onderzoek kunnen zo’n 151 duizend 75-plussers zich maar moeilijk verplaatsen in ons land. Deze groep zal de komende jaren alleen maar verder groeien, waarbij steeds meer passende alternatieven voor vervoer nodig zijn, zoals een scootmobiel. Het onderzoek werd verricht door I&O Research Panel onder 1.470 55-plussers. 

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Reacties

  • Frans Braam

    Welke armoede gaan we nog meer ontdekken?