KiM: Een derde Nederlanders ziet autobezit niet als vrije keuze, maar als noodzaak

Jeroen Vos Jeroen Vos
Verschil zoek en vraag prijs occasions exponentieel toegenomen.
Een auto is voor 1 op de 3 mensen een noodzaak. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Vooral mensen in minder stedelijke gebieden zijn voor hun vervoer afhankelijk van de auto. Alternatieven voor eigen autobezit, zoals deelauto’s, spelen vooralsnog vooral in de grotere steden. Zo concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het rapport ‘Het wijdverbreide autobezit in Nederland’.

Volgens het KiM zijn vooral mensen buiten de grote steden erg afhankelijk van de auto, omdat de afstanden tot werk, sociaal netwerk en voorzieningen toenemen en het ov steeds minder vaak een goed alternatief biedt. In de grote steden verliest de auto zijn aantrekkingskracht en is er een grote keuze aan alternatieven voor de eigen auto, parkeerregulering en verminderde reistijdwinst met de auto, aldus het KiM. Uit eerder onderzoek van het KiM bleek bijvoorbeeld dat het gebruik van deelauto’s nog relatief laag is.

Bijna de helft van de Nederlanders (47%) is het eens met de stelling ‘ik ben steeds meer afhankelijk van de auto’. Eén op de drie mensen ziet autobezit niet als een vrije keuze, maar als een noodzaak. Negen procent van de autobezitters kocht een auto op afbetaling; van hen geeft één op de vijf aan te bezuinigen op andere uitgaven. Het autobezit piekt bij de leeftijdsgroep van 50 tot 55 jaar.Download het rapport in de Automotive Kennisbank.

De totale vloot groeit, waarbij het autobezit per huishouden stabiliseert. Tegen 2040 zullen er naar schatting van het KiM 10 miljoen auto’s zijn; dat zijn 523 auto’s per duizend inwoners. Deze auto’s worden zwaarder, maar naar verhouding zullen de kosten dalen. 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

KiM: Een derde Nederlanders ziet autobezit niet als vrije keuze, maar als noodzaak | Automotive Online

KiM: Een derde Nederlanders ziet autobezit niet als vrije keuze, maar als noodzaak

Jeroen Vos Jeroen Vos
Verschil zoek en vraag prijs occasions exponentieel toegenomen.
Een auto is voor 1 op de 3 mensen een noodzaak. (Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

Vooral mensen in minder stedelijke gebieden zijn voor hun vervoer afhankelijk van de auto. Alternatieven voor eigen autobezit, zoals deelauto’s, spelen vooralsnog vooral in de grotere steden. Zo concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het rapport ‘Het wijdverbreide autobezit in Nederland’.

Volgens het KiM zijn vooral mensen buiten de grote steden erg afhankelijk van de auto, omdat de afstanden tot werk, sociaal netwerk en voorzieningen toenemen en het ov steeds minder vaak een goed alternatief biedt. In de grote steden verliest de auto zijn aantrekkingskracht en is er een grote keuze aan alternatieven voor de eigen auto, parkeerregulering en verminderde reistijdwinst met de auto, aldus het KiM. Uit eerder onderzoek van het KiM bleek bijvoorbeeld dat het gebruik van deelauto’s nog relatief laag is.

Bijna de helft van de Nederlanders (47%) is het eens met de stelling ‘ik ben steeds meer afhankelijk van de auto’. Eén op de drie mensen ziet autobezit niet als een vrije keuze, maar als een noodzaak. Negen procent van de autobezitters kocht een auto op afbetaling; van hen geeft één op de vijf aan te bezuinigen op andere uitgaven. Het autobezit piekt bij de leeftijdsgroep van 50 tot 55 jaar.Download het rapport in de Automotive Kennisbank.

De totale vloot groeit, waarbij het autobezit per huishouden stabiliseert. Tegen 2040 zullen er naar schatting van het KiM 10 miljoen auto’s zijn; dat zijn 523 auto’s per duizend inwoners. Deze auto’s worden zwaarder, maar naar verhouding zullen de kosten dalen. 

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.