BMW investeert in lithium-startup Lilac Solutions

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Zoutwaterbronnen blijken een goudmijn voor lithium. (Foto: BMW)

Autofabrikant BMW investeert via zijn investeringsmaatschappij BMW i Ventures in het Amerikaanse Lilac Solutions, een bedrijf dat lithium delft voor onder andere de batterijen voor elektrische auto’s. Volgens BMW heeft Lilac een – inmiddels gepatenteerd – proces ontwikkeld voor het delven en verwerken van lithium. Met dit proces kan lithium worden gewonnen uit pekelbronnen, een natuurlijke afscheiding van zout water. Dit proces is efficiënter, goedkoper en duurzamer dan de bestaande processen om lithium te winnen, meldt het bedrijf. Welk bedrag er met de investering is gemoeid, wordt niet bekend gemaakt.

Prijsstijgingen

BMW verwacht dat de vraag naar lithium voor autobatterijen enorm toeneemt; de eigen verkoop zal in 2030 voor de helft uit EV’s bestaan, is de verwachting. De fabrikant sloot onlangs ook een samenwerking met een Argentijnse leverancier van lithium. Volgens persbureau Bloomberg verwachten analisten dat de prijs voor lithium in 2030 is vervijfvoudigd. In het afgelopen jaar verdubbelde de prijs van lithium. Voor autofabrikanten een zorgelijke ontwikkeling: ze zoeken juist manieren om de prijzen van hun EV’s te verlagen, mede door de batterijproductie goedkoper te maken.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.