Een vijfde van de autobezitters heeft geen idee wat auto maandelijks kost

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Meer dan de helft van de ondervraagden is van plan om bij een volgende aankoop voor een occasion te gaan. (Foto: Shutterstock)

De meeste mensen (63%) zegt ongeveer te weten hoeveel de maandelijkse autokosten bedragen, terwijl één op de vijf autobezitters niet weet wat hij per maand kwijt is aan de auto. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die 7.000 panelleden hiernaar vroeg. Slechts 17 procent van de auto-eigenaren zegt precies te weten wat hij maandelijks kwijt is.

Het merendeel van de autorijders verkiest een eigen auto boven een leaseauto. Meer dan de helft van de ondervraagden is van plan om bij een volgende aankoop voor een occasion te gaan en koopt die met eigen geld. Een kwart van de panelleden kiest een nieuwe auto. Geld lenen voor de aanschaf van een auto zien de meesten niet zitten. 13 procent van de panelleden kiest voor een private leaseauto. Gemak, geen gedoe met de garage, vaste maandkosten en geen onverwachte kosten zijn de meest genoemde redenen voor privélease. Ook de wens om in een EV te rijden speelt mee. Meer dan de helft van de lease-geïnteresseerden heeft de voorkeur voor een hybride of volledig elektrische leaseauto.

Schadevrije jaren

Van de respondenten weet bijna de helft niet dat een leasecontract alleen van invloed is op het aanvragen van een nieuwe hypotheek en niet op een lopende. Ook gaan veel consumenten er ten onrechte van uit dat ze bij private lease geen schadevrije jaren opbouwen. Leasemaatschappijen geven echter na afloop van het leasecontract een verklaring af met de opgebouwde jaren.

Stijgende kosten

Deze kosten lopen, volgens de bond, bij een eigen auto uiteen van 250 euro voor een 5 jaar oude Dacio Sandero tot, in zeldzame gevallen, 1600 euro per maand voor een nieuwe Mercedes-Benz S350 BlueTEC Prestige. Bij de berekening is uitgegaan van gemiddeld 15 duizend gereden kilometers per jaar en 5 jaar gebruiksduur. De kosten zijn ook opgelopen door gestegen brandstofprijzen en verzekeringspremies.

Volgens ruim 800 deelnemers uit een eerder online panelonderzoek van de Consumentenbond is het overstappen naar een andere autoverzekering makkelijk en levert het vaak een besparing op.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

Een vijfde van de autobezitters heeft geen idee wat auto maandelijks kost | Automotive Online

Een vijfde van de autobezitters heeft geen idee wat auto maandelijks kost

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
Meer dan de helft van de ondervraagden is van plan om bij een volgende aankoop voor een occasion te gaan. (Foto: Shutterstock)

De meeste mensen (63%) zegt ongeveer te weten hoeveel de maandelijkse autokosten bedragen, terwijl één op de vijf autobezitters niet weet wat hij per maand kwijt is aan de auto. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die 7.000 panelleden hiernaar vroeg. Slechts 17 procent van de auto-eigenaren zegt precies te weten wat hij maandelijks kwijt is.

Het merendeel van de autorijders verkiest een eigen auto boven een leaseauto. Meer dan de helft van de ondervraagden is van plan om bij een volgende aankoop voor een occasion te gaan en koopt die met eigen geld. Een kwart van de panelleden kiest een nieuwe auto. Geld lenen voor de aanschaf van een auto zien de meesten niet zitten. 13 procent van de panelleden kiest voor een private leaseauto. Gemak, geen gedoe met de garage, vaste maandkosten en geen onverwachte kosten zijn de meest genoemde redenen voor privélease. Ook de wens om in een EV te rijden speelt mee. Meer dan de helft van de lease-geïnteresseerden heeft de voorkeur voor een hybride of volledig elektrische leaseauto.

Schadevrije jaren

Van de respondenten weet bijna de helft niet dat een leasecontract alleen van invloed is op het aanvragen van een nieuwe hypotheek en niet op een lopende. Ook gaan veel consumenten er ten onrechte van uit dat ze bij private lease geen schadevrije jaren opbouwen. Leasemaatschappijen geven echter na afloop van het leasecontract een verklaring af met de opgebouwde jaren.

Stijgende kosten

Deze kosten lopen, volgens de bond, bij een eigen auto uiteen van 250 euro voor een 5 jaar oude Dacio Sandero tot, in zeldzame gevallen, 1600 euro per maand voor een nieuwe Mercedes-Benz S350 BlueTEC Prestige. Bij de berekening is uitgegaan van gemiddeld 15 duizend gereden kilometers per jaar en 5 jaar gebruiksduur. De kosten zijn ook opgelopen door gestegen brandstofprijzen en verzekeringspremies.

Volgens ruim 800 deelnemers uit een eerder online panelonderzoek van de Consumentenbond is het overstappen naar een andere autoverzekering makkelijk en levert het vaak een besparing op.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.