Accountancy SRA: Groei autobranche loopt achter bij mkb-gemiddelde

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Er werd minder verdiend dan vorig jaar. (Foto: Shutterstock)

De autobranche noteerde in 2018 een omzetgroei van 2 procent, ruim lager dan de landelijk gemiddelde groei van 10 procent in het mkb. Dat meldt accountancy SRA vandaag. In 2017 steeg de omzet in de autobranche nog met 10 procent. Vorig jaar werden er weliswaar meer auto’s verkocht (zowel nieuw als gebruikt), maar de marge was beduidend lager. De brutomarge groeide in 2016 nog met 8,8 procent, in 2017 met 7 procent en van 2017 op 2018 met 3 procent. De gemiddelde stijging in het mkb lag op 9,6 procent.

Waar de winst in 2017 nog met 22 procent groeide, was dat in 2018 4 procent. Over het gehele mkb was deze groei gemiddeld 16 procent. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2019, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’. Eerder al uitte Bovag zijn zorgen over de winstontwikkeling bij de autodealers, op basis van de eigen Branchebarometer waarin een winstdaling van 5,8 procent te zien was over 2018.

De helft van de autobedrijven zag de winst vorig jaar afnemen. Verder is de groei van de brutomarge meer dan gehalveerd, aldus SRA. Het accountantbedrijf maakt ook een verdeling per segment. Daaruit blijkt dat de onderhoudsbedrijven de omzet licht zagen krimpen, maar de winst flink zagen dalen. Voor de handel in auto-onderdelen en accessoires nam de omzet behoorlijk toe, maar de winstontwikkeling was negatief. Bedrijven in de handel en verkoop van auto’s lieten een bescheiden omzetgroei zien, met een bovengemiddelde winstgroei.

De SRA-rapporten zijn gebaseerd op een cijferanalyse van 210 duizend jaarrekeningen uit de SRA-benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.