‘Consument geeft meer uit aan auto’s’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Consumenten geven weer meer uit aan duurzame goederen. (Foto: CBS)

Volgens de CBS Consumptieradar gaven consumenten in juni 2,8 procent meer uit aan consumptiegoederen dan in dezelfde periode vorig jaar. De groei is ook groter dan de maand daarvoor (in mei werd een groeicijfer van 1,9 procent genoteerd). Uit de maandelijkse rapportage blijkt verder dat mensen meer hebben uitgegeven aan duurzame consumptiegoederen, zoals auto’s en elektrische apparaten.

Ook uitgaven aan diensten als verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan een restaurant of kapper lagen over de maand juni twee procent hoger dan het jaar daarvoor. Uitgaven aan zulke services maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen.

Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de consumptie in de zogenoemde consumptieradar. De radar is onder meer gebaseerd op verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. Eerder dit jaar meldde het CBS dat vooral het autobezit onder 75-plussers toeneemt.

 chart (1).jpeg

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.